1. liga 3. kolo Horní Počáply

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Předposlední kolo naší nejvyšší soutěže 1. ligy se tentokrát konalo na řece Labi v obci Horní Počáply nedaleko Štětí. Úsek byl hojně zarybněn, a tak se čekaly velmi vysoké váhy, ve kterých převládali cejni, cejnci, plotice, tloušti atd.
15208.jpg

Předposlední kolo naší nejvyšší soutěže 1. ligy se tentokrát konalo na řece Labi v obci Horní Počáply nedaleko Štětí. Úsek byl hojně zarybněn, a tak se čekaly velmi vysoké váhy, ve kterých převládali cejni, cejnci, plotice, tloušti atd.

Páteční trénink od 13 hodin napovídal, že se na 90% bude chytat na odhozy nebo bolonézky. Počasí v pátek nebylo zrovna rybolovu přívětivé. Mírně pršelo a foukal svěží vítr naštěstí proti proudu. Zkoušely se snad všechny různé techniky lovu na prut s navijákem. Počínaje lehčím propadem s angličákem, který se později ukázal asi jako nejvýhodnější. Někteří zkoušeli také pevné splávky, buď na boloňce nebo na odhozu. Výjimkou nebyl ani klouzák, který byl používán při silném větru. Jiné techniky lovu nebyly tak účinné.

fotka

Po sobotní 9 hodiny ranní se většina účastníků sjížděla na místo srazu. Namíchat krmení, postarat se o živou nástrahu, navázat si ještě pár forpasů, byla náplň asi všech družstvech, zatímco jejich vedoucí své závodníky zaprezentovali a následně jim i vylosovali místa.
O přípravě se každý připravoval na již zmíněný lov na odhoz, ovšem na trati bylo vidět i pár děliček, které si závodníci nachystali většinou na začátek závodu, kdy se dala chytit ryba u břehu. Kdo chtěl uspět v závodě, musel přesně nakrmit na odhoz do vzdálenosti zhruba 35-45 metrů a správně zvolit techniku lovu na odhoz. Odhoz s těžším pevným angličákem platil na menší rybu tj. skaláci a plotice, naopak bolonézka s pevným splávkem cca 10g. se používala na lov větších cejnů. V průběhu závodu bylo dobré měnit tyto dvě techniky, protože žádná nefungovala celé tři hodiny. Nejlépe se s nástrahami této trati vypořádali závodníci z družstva RSK Pardubice ,,A" - Colmic s 13 body. Průměrná váha na jednoho závodníka byla něco málo přes osm a půl kila.
fotka

Nedělní ráno mělo podobný průběh jako sobotní, a tak se raději budu věnovat samotnému lovu ryb. Závodníci si opět během přípravy chystali pruty s navijákem. Poučeni z chyb ze včerejšího závodu, mohli v 11 hodin poprvé nahodit i s nástrahou do vody. Už od samého začátku bylo jasné, že ryby budou brát, a kdo chtěl vyhrát, musel nachytat přes dvacet kilo ryb na odhoz. Někteří závodníci vsadili na stejnou techniku lovu jako v sobotu, jiní ji změnili. Osobně se mi zdálo, že se chytá více skaláků a plotic, tudíž u většiny závodníků převažoval odhoz s těžším angličákem a zátěží kolem 2 gramů. Na konci závodu to už vypadalo, že všichni zmokneme, ale naštěstí se mraky roztrhaly a mohlo se začít vážit. Průměrná váha se ještě zvýšila na bezmála 13 kilo, což je na naše podmínky až k neuvěření. Nejlepší součet za nedělní závod vytvořilo družstvo MO ČRS Nové Strašecí - Colmic s 22 body.

fotka

V následující tabulce je pořadí družstvech ve 3. kole 1. ligy, po které následuje tabulka před posledním kolem, které se bude konat již tento víkend na Lužnici nedaleko Nového Dvora, kde se schyluje k boji nejen o ta největší místa, ale také o ty zaručující start i v příštím roce v 1. lize. Myslím si ,že se opravdu máme, na co těšit...

1. místo ČRS Hradec Králové Sensas A 38 bodů
2. místo RSK Pardubice ,,A" - Colmic 41 bodů
3. místo MO ČRS Nové Strašecí - Colmic 41 bodů
4. místo MO ČRS Loštice - Milo/Sensas 47 bodů
5. místo RSK Pardubice ,,B" - Colmic 49 bodů
6. místo Ostrava A 59 bodů
7. místo ČRS MO Česká Lípa - Mivardi 61 bodů
8. místo RSK Crazy Boys Hustopeče - Mivardi 63 bodů
9. místo MO ČRS Jindřichův Hradec ,,A" - Sensas 64 bodů
10. místo RSK Mivardi 67 bodů
11. místo RSK Lipani - Milo Třebechovice 70 bodů
12. místo MO ČRS Jindřichův Hradec ,,B" 73 bodů
13. místo MO ČRS Plaňany - Colmic 80 bodů
14. místo Team Browning M+W České Budějovice 87 bodů
fotka

1. místo RSK Pardubice ,,A" - Colmic 86,5 bodů
2. místo MO ČRS Loštice - Milo/Sensas 126 bodů
3. místo RSK Pardubice ,,B" - Colmic 149,5 bodů
4. místo ČRS Hradec Králové Sensas A 169 bodů
5. místo MO ČRS Nové Strašecí - Colmic 175 bodů
6. místo MO ČRS Jindřichův Hradec ,,A" - Sensas 180,5 bodů
7. místo Ostrava A 186,5 bodů
8. místo RSK Mivardi 188,5 bodů
9. místo RSK Crazy Boys Hustopeče - Mivardi 194 bodů
10. místo MO ČRS Jindřichův Hradec ,,B" 204,5 bodů
11. místo RSK Lipani - Milo Třebechovice 205,5 bodů
12. místo MO ČRS Plaňany - Colmic 208,5 bodů
13. místo ČRS MO Česká Lípa - Mivardi 217,5 bodů
14. místo Team Browning M+W České Budějovice 228,5 bodů

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.