2.kolo 1. ligy LRU plavaná - Pasohlávky

Zpět na Reportáže
8. 6. 2014 - 1. liga pokračovala během víkendu 24. – 25. května druhým kolem na velice známé trati nedaleko obce Pasohlávek na Novomlýnských nádržích. I přes slibované srážky, které nakonec na jih Moravy nedorazily, se závodníkům podařilo ulovit velké množství úlovků. Více informací se dozvíte v následující reportáži.
p1070766.jpg

1. liga pokračovala během víkendu 24. – 25. května druhým kolem na velice známé trati nedaleko obce Pasohlávek na Novomlýnských nádržích. I přes slibované srážky, které nakonec na jih Moravy nedorazily, se závodníkům podařilo ulovit velké množství úlovků. Více informací se dozvíte v následující reportáži.

Každoročně se na této známé trati konají rybářské závody. V letošním roce, se zde již konal Mazalův memoriál, který bohužel rybářům přinesl spíše trápení než bohaté úlovky. Bohužel na jaře, kdy se tento závod koná, ryby nejsou tak aktivní, a tak každý úlovek byl velice cenný. I. liga se však konala téměř po dvou měsících, a to již byly ryby vytřené a jejich aktivita byla vyšší. Mezi úlovky dominoval cejn velký, plotice, perlín ale ve větším počtu i kapři. Meteorologové slibovali na celý víkend vydatné deště, které jak už jsem zmínil, oblast Novomlýnských nádrží moc nezasáhly, avšak v jiných částech republiky způsobily lokální povodně. Závodníkům tak znepříjemňoval lov pouze silný nárazový vítr, který především v pátek byl velice svěží. Během pátečního tréninku, kdy závodníci zkoušeli různé techniky lovu na odhozový prut, byl vítr nejčerstvější a každým dalším dnem slábnul. Někteří závodníci zkoušeli i lov na děličku.

p1070764.jpg
p1070767.jpg
p1070768.jpg

Páteční trénink byl ve znamení chytání na odhozové pruty a ladění té nejlepší sestavy pro lov v silném větru. Asi nejjednodušší lovnou technikou na odhozové pruty je lov s anglickým splávkem na ,,úplný,, propad, kdy na kmenovém vlasci nad háčkem není žádný broček popř. jen jeden malý a háček klesá vlastní vahou. Tato technika se však dá uplatnit v podmínkách, kdy voda tzv. netáhne, což znamená, že ve vodě není žádné proudění, avšak na Novomlýnských nádržích tato situace bývá výjimečně. Druhou variantou chytání tzv. na propad je lov na anglický splávek, kdy na kmenovém vlasci je zátěž (nejčastěji v podobě více bročků) od cca 1gr -3gr. Tuto metoda lze použít i v případě slabého proudění či slabším větru. Poslední varianta lovu na anglické splávky je lov na klouzavý anglický splávek. Tento druh lovu je specifický tím, že anglický splávek není fixován na jednom místě na vlasci, ale klouže po určitém úseku vlasce. Při této variantě lze na hlavní vlasec umístit k háčku i větší zátěž klidně 10gr, což zabraňuje pohybu nástrahy po dně při silném proudění vody, a tak ryby mají nástrahu v klidu a nerušeně ji mohou zezobnout. Při těchto všech metodách lovu na odhozové pruty se používají splávky od 10-20gr. Obecně platí, že při silnějším větru a proudění se kvůli udržení lovné nástrahy na místě musí použít těžší splávek, neboť na něj se dá umístit těžší zátěž. Samozřejmostí při tomto lovu zvláště v těchto podmínkách je správná technika náhozu, která by eliminovala možné zamotání celé udice.

p1070779.jpg
p1070793.jpg
p1070802.jpg

Sraz před sobotním závodem probíhal pod korunou hráze, jelikož již druhým rokem je komunikace na koruně hráze opravena a slouží především jako cyklostezka, na kterou je však motorovým vozidlům vjezd zakázán. Závodníci si pro ryby chystali především krmení tmavé barvy s dostatkem lepivé hlíny. Výbornou kombinací na tento závod bylo krmení MIVARDI M1 Cejn v kombinaci s M1 řekou v poměru 50:50 s hlínou. Většina závodníků měla přichystanou i hlínu zvlášť, do které přidávali malé patentky popř. nastříhané žížaly. Mimo již zmíněných živých nástrah závodníci používali také velké patentky, kukly a na háček i červy, na které výborně reagovali především kapři, které chytali závodníci především na sektoru A. Po losování, které probíhalo opět losovací tabulkou a vyvolalo diskuzi nad tím, zda je losování pomocí losovací tabulky spravedlivé, když byly nadřazeny tzv. výhodná a nevýhodná místa před forhonty, začala roznáška věcí především na sektory A a B, jelikož se auty pod ně nelze dostat. Samotný závod se vyvíjel na jednotlivých sektorech různě. Sektory C a D byly na úlovky velice bohaté, však nejvyšší váhu v sobotu nachytal na sektoru C Pepa Konopásek a to 37 170gr. Sektor D vyhrála Markéta Nováčková, která nachytala ryby o celkové váze 35 170gr. Na sektoru D bylo k vidění nejvíce rozdělaných děliček, avšak ostatní závodníci vsadili vše na jednu kartu a to lov na odhozové pruty. Závodníci, kteří chytali na sektorech A a B, ulovili v průměru polovinu průměrné váhy závodníků, kteří seděli na již zmíněných sektorech D a zejména sektoru C. Sektor A vyhrál Zbigniew Milewski s celkovou váhou 25 520gr. Vedlejší sektor vyhrál jeho kolega z týmu MIVARDI CZ Vašek Freylich, který ulovil 17 080gr. Sobotní závod vyhrálo družstvo RSK Cortina se součtem umístění 14. O pouhý bod více nastřádalo družstvo MIVARDI CZ a na třetím průběžném místě se umístilo družstvo MO Choceň – Přeštice MIVARDI.

Nedělní ráno přivítalo závodníky slunečnou oblohou. Sraz a následné losování proběhlo velice rychle. Závodníci si tak mohli odnosit své náčiní na svá místa. Od 9 hodin začala příprava, při které si závodníci opět připravovali především odhozové pruty. Při závodě, který začal o dvě hodiny později, někteří závodníci chytali ve větší vzdálenosti než v sobotu, jelikož síla větru již nebyla tak velká jako v předešlých dnech. Během závodu někteří závodníci dokonce museli překrmit na vzdálenější místa, jelikož na bližších místech neměli vůbec záběry. Průměrné váhy na všech 4 sektorech se pohybovali kolem 12 kil, avšak kdo chtěl vyhrát svůj sektor, musel nachytat přes 20 kilo a na sektoru D dokonce opět přes 30 kilo. Na sektoru A vyhrál s nachytanou váhou 20 820gr Libor Samlík. Sektor B vyhrál Pepa Konopásek, který ulovil 29 580gr. Sektor C vyhrál Zbygniew Milewska, který nachytal ryby o celkové váze 21 680gr. Poslední sektor D vyhrál s nejvyšší váhou dne Láďa Konopásek, který ulovil 33 080gr ryb. V nedělním závodě se nejlépe dařilo družstvu RSK Pardubice Colmic, které vyhrálo se součtem 13. Na druhém místě se umístilo družstvo MO ČRS Nové Strašecí – Colmic se součtem 14. Na třetím místě se umístilo družstvo MIVARDI CZ se součtem 20 bodů. Druhé kolo na Novomlýnských nádržích se nejlépe povedlo závodníkům z družstva MIVARDI CZ, které vyhrálo s celkovým součtem 35 bodů. Na druhém místě skončilo družstvo RSK Pardubice Colmic se součtem 38 bodů. Na třetím místě se součtem 40 bodů se umístilo družstvo RSK Cortina. Jak se výsledky druhého kola promítly do celkové průběžné tabulky je zřejmé z následujícího přehledu.

post_3101.jpg.jpg
post_3102.jpg.jpg
post_3103-1.jpg

Průběžná tabulka I. ligy po dvou kolech.

1. místo RSK Pardubice ,,A,, Colmic sou.  59
2. místo MIVARDI CZ sou.  85
3. místo MO ČRS Nové Strašecí Colmic sou.  102
4. místo RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas sou.  109
5. místo RSK Cortina sou.  109
6. místo MO MRS Třebíč EGERFISH sou.  115
7. místo RSK LIPANI - Mivardi Třebechovice p.O. sou.  122
8. místo ČRS MO Česká Lípa Mivardi sou. 127
9. místo Milo Loštice sou.  130,5
10. místo MO ČRS Choceň – Přeštice Mivardi sou.  132
11. místo MO ČRS Jinřichův Hradec ,,A,, Colmic sou.  133
12. místo MO ČRS Jindřichův Hradec ,,B sou.  136
13. místo MO ČRS Praha 10 –Vinohrady – Mivardi sou.  154
14. místo MO MRS Uherské Hradiště Preston sou.  166,5

RSK LIPANI – Mivardi Třebechovice p.O.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.