3. kolo 1. ligy LRU plavaná - Pardubice

Zpět na Reportáže
14. 10. 2014 - Čtyř kolová první liga se nám závodem v Pardubicích na konci srpna přehoupla do své druhé poloviny. Jak se dařilo jednotlivým týmům, které bojovaly, ať už o umístění na předních příčkách nebo o záchranu v první lize se dočtete v následující reportáži.
dsc_6088.jpg

Čtyř kolová první liga se nám závodem v Pardubicích na konci srpna přehoupla do své druhé poloviny. Jak se dařilo jednotlivým týmům, které bojovaly, ať už o umístění na předních příčkách nebo o záchranu v první lize se dočtete v následující reportáži.

Každý rok se na této závodní trati na řece Labi ve městě Pardubicích pořádá několik závodů nejen pro nás plavačkáře, ale také pro závodníky, kteří chytají jiným způsobem. Dalo by se říci, že nás tato trať už ničím novým nemůže překvapit, ale letošní 3. kolo I. ligy myslím, všechny závodníky pořádně překvapilo. První závodníci dorazili na trať již v pátek v dopoledních hodinách, aby si mohli vyzkoušet a připravit svoje rybářské náčiní. Průtok v řece Labi nebyl nijak velký, proto většina závodníků jak v tréninku, tak i v závodě preferovala lov na odhozové pruty či bolognézkové pruty. Při lovu na odhozové pruty závodníci používali lov s pevným anglickým splávkem o hmotnosti cca 12gr tzv. na propad, nebo lov s klouzavým anglickým splávkem, kde závodníci používali zátěž většinou v rozmezí 2-5gr. Lov na bolognézkové pruty si žádal použití splávku od 6gr výše. Splávky s menší gramáží bohužel nešly používat z důvodu občasného větru, který závodníkům stěžoval nahazování na požadovanou vzdálenost. Lov na dlouhé biče, který byl na této trati velice oblíbený, se mohl praktikovat pouze u forhontů, kde bylo dostatek spodové ryby avšak pouze při přívětivém počasí. Alternativou pro lov na odhoz byl lov na děličku se splávky v rozmezí 1 – 6gr. O tréninku se chytalo spíše méně ryb a to i z důvodu vyššího množství dravých ryb, které vytlačují ostatní ryby, a tak nebylo výjimkou několik úlovků sumce i během víkendových závodů. V úlovcích závodníků převládali spíše cejni, cejnci, plotičky či podoustve.

 

dsc_5921.jpg
dsc_5950.jpg
dsc_6021.jpg

Sobotní den začal již tradičním srazem závodníků na louce v blízkosti již tradičního skvělého stánku s občerstvením. Závodníci připravovali krmení a živé nástrahy. Bylo vidět, že téměř všichni závodníci používají krmení tmavší hnědé až černé barvy s dostatkem lepivé tmavší hlíny. Vhodnou kombinací krmení pro tuto vodu je MIVARDI M1 Cejn spolu s MIVARDI M1 Řeka doplněná o melasu. Mezi živými nástrahami byly nejčastěji používány patentky, kukly, červy ať už lepené s kamínky nebo zpařené nebo žížaly. Samozřejmostí je omezení jak návnad na objem 20 litru na jeden závod, tak živých nástrah na 2,5 litru na jeden závod přičemž může být nad limit 2,5l živých nástrah použita malá 1/8 krabička pouze na velkou patentku na chytání. Po prezenci se přistoupilo k losování, při kterém došlo na malé nesrovnalosti ohledně systému losování během minulých 2 kol I. ligy, avšak všechny nejasnosti snad byly vyřešeny a mohlo se přejít k losování. Poté následuje přesun závodníku na vylosovaná místa a od 11 hod začínala příprava. Závodníci si během přípravy, jak už jsem zmínil, hlavně rozdělávali odhozové pruty ať už s pevným anglickým splávkem, tak klouzavým anglickým splávkem popř. bolognézky se splávky od 6gr.

dsc_6036.jpg
dsc_6061-1.jpg
dsc_6077.jpg

K vidění u závodníků bylo i dost rozdělaných děliček, ale také ouklejových bičů pro případ, že by se na odhoz či na děličku tolik intenzivně nechytalo. Během sobotního závodu se potvrdili předpovědi meteorologů, že odpoledne zasáhnou bouřky okolí Pardubic a tak se závod musel zhruba po třech hodinách přerušit. Asi po 25 minutách byl opět signál k nastoupení závodníků na místa a mohlo se opět začít chytat a bylo nastaveno těch 25 minut. Po bouřce a dešti, který ji doprovázel, někteří závodníci začali více chytat ryby a některým záběry, které měli před přerušením, oslabovali. Sobotní závod na sektoru A vyhrál Petr Janků, který nachytal 10860gr ryb. Sektor B ovládl s nachytanými 7140gr ryb Martin Pávek. Sektor C vyhrál Jan Heidenreich, který nachytal 5420gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Josef Konopásek, který nachytal 16940gr ryb. Nejlépe se tento sobotní závod povedl domácímu RSK Pardubice Colmic, které se součtem 14 bodů vyhrálo. Na druhém místě se umístilo družstvo MO Choceň Přeštice MIVARDI se součtem 17 bodů. Na třetím místě skončilo družstvo RSK Cortina se součtem 24 bodů.

 

dsc_6086.jpg
dsc_6088.jpg
dsc_6128.jpg

Nedělní sraz závodníků a následné činnosti byly defacto stejné jako před sobotním závodem. Již od rána měli závodníci informace, že ke konci závodu může opět přijít velká bouřka doprovázená silnými dešti, a tak byli předem pořadatelem informováni, že opět může dojít k přerušení závodu. Což se bohužel i po 3 hodinách lovu stalo a závod byl stejně jako v sobotu přerušen asi na 15 minut. Po dohodě JURY a hlavního rozhodčího však závod byl definitivně ukončen a nebyl tím pádem prodlužován. Aby dva dny po sobě došlo v Pardubících k přerušování závodu na to nepamatují ani největší místní pamětníci. I přes tyto patálie se v neděli chytaly nějaké ryby, avšak v průměru daleko méně než v sobotním závodě. I přes velice mírné braní ryb se na dvou sektorech vyhrávalo na váhu přes 10kg nachytaných ryb. Sektor A vyhrál Radek Hron, který nachytal 12000gr ryb. Sektor B vyhrál Roman Foret s ulovenými 4760gr ryb. Sektor C ovládl Michal Bezega, který nachytal 3140gr ryb. Sektor D vyhrál Ladislav Žigo, který nachytal 12920gr ryb. Nedělní závod vyhrálo družstvo MIVARDI CZ se součtem bodů 17. Na druhém místě se umístilo družstvo MO ČRS Nové Strašecí, které taktéž mělo součet bodů 17 ale o cca 5 kilo horší CIPS. Na třetím místě se umístilo družstvo MO ČRS Jindřichův Hradec ,,A,, Colmic se součtem 19 bodů. Toto víkendové 3. kolo první ligy se však nejlépe povedlo družstvu RSK Pardubice Colmic, které s celkovým součtem 33 bodů vyhrálo. Na druhém místě se umístilo družstvo MIVARDI CZ s 44 body a na třetím místě MO ČRS Nové Strašecí – Colmic s 52 body.

 

dsc_6137.jpg
dsc_6140.jpg
dsc_6142.jpg

Celkové výsledky ze všech 3 kol I. ligy najdete v následující tabulce.

1. místo               RSK Pardubice Colmic                                              sou. um. 92
2. místo               MIVARDI CZ                                                              sou. um. 129
3. místo               MO ČRS Nové Strašecí Colmic                                 sou. um. 154
4. místo               RSK Cortina                                                               sou. um. 169
5. místo               RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.                 sou. um. 183
6. místo               MILO Loštice                                                              sou. um. 184,5
7. místo               MO Choceň – Přeštice MIVARDI                               sou. um. 186
8. místo               RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas                   sou. um. 186
9. místo               MO ČRS Jindřichův Hradec ,,A,, Colmic                    sou. um. 186
10. místo             ČRS MO Česká Lípa                                                  sou. um. 193,5
11. místo             MO ČRS Jindřichův Hradec ,,B,, MIVARDI                sou. um. 198,5
12. místo             MO MRS Třebíč Egerfish                                           sou. um. 202,5
13. místo             MO ČRS Praha 10 – Vinohrady MIVARDI                 sou. um. 208
14. místo             MO MRS Uherské Hradiště Preston                          sou. um. 248

Před posledním závodem I. ligy v Liběchově nedaleko Mělníku se tak máme ještě na co těšit, zejména boj o záchranu bude ještě zajímavý.

RSK Lipani Třebechovice MIVARDI

dsc_6147-1.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.