Hradecká Juniorka 2007

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Osmý ročník závodu juniorů, kadetů a žen se tento rok uskutečnil trochu netradičně na řece Labi v Hradci Králové. Sjelo se tu ve dnech 1. až 3. května padesát dva soutěžících z celé České republiky. Závod byl tento rok velmi náročný, lovilo se převážně na odhozové pruty, ale mladí závodníci v této zkoušce obstáli.
4771.jpg

Osmý ročník závodu juniorů, kadetů a žen se tento rok uskutečnil trochu netradičně na řece Labi v Hradci Králové. Sjelo se tu ve dnech 1. až 3. května padesát dva soutěžících z celé České republiky. Závod byl tento rok velmi náročný, lovilo se převážně na odhozové pruty, ale mladí závodníci v této zkoušce obstáli.

Hradecká Juniorka je tradiční závod juniorů, kadetů a žen, který se pořádá v Hradci Králové. Osmého ročníku se zúčastnilo 10 žen, 24 juniorů, 20 kadetů a 3 kadeti do dvanácti let. Předchozích sedm ročníků se odehrávalo na řece Orlici, ale tento rok se organizátoři umístili závodní trať na řeku Labe. Tento závodní úsek je dobře známý hlavně z let minulých, kdy se tu pravidelně pořádal slavný Labský pohár. Řeka se však změnila a místo desítek kilogramů zlatých cejnů byl tento víkend ve znamení náročného lovu s odhozovým prutem. Odměnou bylo pár cejnů, cejnků či plotic, které dokázali nalovit jen zdatní závodníci.

Zavodni usek

V pátek po obědě se na závodním úseku sjelo skoro celé kadetské závodní pole, juniorů a žen bylo po málu. Protože se na této vodě delší dobu žádný závod nepořádal, bylo prvořadé zjistit, jaké ryby a jakým způsobem je vůbec možné lovit. Od prvního nahození bylo jasné, že tento víkend bude velice náročný. Pokud si šel rybář zachytat sám, lovil ryby celkem pravidelně, ale v řadě sedmnácti závodníků byla situace naprosto odlišná. Na děličky se podařilo ulovit jenom pár ouklejí. Od plánovaného sobotního ouklejového závodu se po domluvě se závodníky upustilo, protože ani oukleje se nedaly na biče pravidelně lovit. Jediným způsobem, který slavil alespoň malý úspěch, byl lov na odhoz.

Zakladni krmeni s prakem

Lov s odhozovým prutem patři na řekách k nejnáročnějším způsobům lovu. Také proto je jeho použití v našich podmínkách méně obvyklé než lov na děličku nebo na bič. Tento víkend navíc komplikoval situaci nárazový vítr, který foukal dolů po proudu. Zdálo se, že bude ideální lovit „na klouzák", kde je možné potopit vlasec. V pátek bylo také dobré lovit velmi daleko a klouzák opravdu nejúspěšnější byl. Při závodě se však situace změnila a i přes nepříznivý vítr bylo lepší lovit na bolognesku, která alespoň v době, kdy se vítr trochu utišil, dovolovala mírné přibrždění udice.

Zdolávání ryby na odhozu s klouzákem

V sobotu ráno se sešli všichni závodníci i s doprovodem na závodním úseku. Po registraci, zahájení a losování se mohla začít příprava, která se o hodinu posunula kvůli silné průtrži mračen. Kdo řeku Labe v Hradci Králové nezná, možná si ani nevšiml, že byla dvoubarevná. Závodní úsek se nachází pod soutokem s Orlicí, ta byla v celku čistá a na úseku její voda tekla na straně, kde se chytalo. Za to Labe se po nočních deštích přikalilo a vzdálenější polovina řeky byla pěkně do červena. Ideální bylo lovit v místech, kde se vody z obou řek míchaly a to bylo podstatně blíže než předchozí den. Celému závodnímu poli vévodili lovci s odhozy, na děličky se nepodařilo chytnout takřka nic. Jedinou výjimkou byli ti závodníci, kteří sáhli po krátkých děličkách a lovili prakticky pod nohama. To je také specialita tohoto závodního úseku. Řada závodníků se musela zachraňovat lovem ouklejí. Kdo nedokázal s odhozem lovit velmi přesně a hlavně přesně krmit, neměl velkou šanci na úlovek.

Cejn zdolaný na bolognesku

Nedělní závod se nesl v podobném duchu. Labe se trochu vyčistilo, bylo dobré lovit o kousek dál než předchozí den. Většina závodníků, kteří ještě v sobotu doufali, že na děličku něco chytí, se odhodlala sáhnout po odhozovém prutu. Celý víkend provázelo proměnlivé počasí s bouřkami a přeháňkami, které se naštěstí závodnímu úseku vyhýbaly. Podepsaly se však na rychlosti proudu. S odhozy se stále dokola nahazovalo, i když měli závodníci dlouhé více jak patnácti metrové úseky, byl lov náročný. Bylo nutné pravidelně a přesně krmit, ovládat udici unášenou proudem a snažit se proměnil každý záběr. Náročnější rybolov je těžké si představit. Chytnout rybu bylo stejně složité jako předešlý den a tak přišly ke slovu i ouklejové pruty.

Pavel Slezak s cejnem

A jak to nakonec dopadlo? V kategorii kadetů do 12 let zvítězil se součtem umístění 3 Adam Počarovský, kterému se v sobotním závodě podařilo ulovit pěkného cejna, se kterým svůj sektor vyhrál. Na druhém místě skončil Václav Maštera se součtem umístění 4. Ten se v nedělním závodě jako jediný ve své kategorii odvážil k lovu s odhozovým prutem, odměnou mu bylo prvenství v sektoru. Na třetím místě skončila se součtem umístění 5 talentovaná závodnice Tereza Kadlasová.

Stupne vitezu - mladsi kadeti

V kategorii žen se pořadí pěkně míchalo. Po vítězném výkonu v nedělním závodě zvítězila Hana Purkrábková se součtem umístění 5. Na druhém místě se jen těsným rozdílem umístila Markéta Nováčková se shodným součtem umístění 5, ale nižší nalovenou hmotností. Třetí místo obsadila domácí Jana Grešová se součtem umístění 6.

Stupne vitezu - zeny

V kategorii kadetů nekompromisně zvítězil Vojtěch Koudela se součtem umístění 2, který jasně zvítězil v obou kolech. O další příčky byl sveden tuhý boj. Na druhém místě skončil Jan Kostka se součtem umístění 4. Třetí místo obsadil Ondřej Pokorný se součtem umístění 5. Nutno podotknout, že až do devátého místa, byly výkony velmi vyrovnané.

Stupne vitezu - kadeti

V kategorii juniorů se událo něco nevídaného. Celému závodnímu poli vévodili dva závodníci, kteří dokázali zvítězit v obou kolech a tak jednomu nestačil senzační součet umístění dva na vítězství závodu! Vítězem kategorie juniorů se stal Pavel Slezák, který s velikým náskokem vyhrál svůj sektor v obou kolech závodu. Na druhém místě také se součtem umístění 2 skončil Jan Bartoš. Třetí místo obsadil Michal Beneš se součtem umístění 5.

Stupne vitezu - juniori

Hradecká Juniorka se již tradičně teší velké podpoře sponzorů. Medajlisté jsou odměněni krásnými poháry a množstvím hodnotných cen, které jsou připravené i pro ostatní účastníky závodu. Je dobře, že se dbá o rozvoj tohoto krásného sportu od nejmladších kategorií.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.