Krajský přebor a divize VČUS ČRS – 1 kolo

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Letošní jarní kolo našeho krajského přeboru a divize se uskutečnilo na velice hojně zarybněném rybníku nedaleko Smiřic v oblasti zvané ,,Obora,,. Na tento dvoudenní závod se přihlásilo 28 závodníků všech věkových kategorií. Mezi účastníky byli jak už zkušení závodníci, tak mladí začínající závodníci, pro které byl tento závod první krůček k jejich budoucí kariéře.

Na začátku bych se chtěl omluvit, že článek bude bohužel bez fotek, protože jsem je zde na diskuzi bohužel nenašel a jiné už v počítači nemám.

Jak už jsem zmínil, tentokrát se lovilo na stojáku - rybníku na kterém mohou lovit pouze členové MO Smiřice. Měl bych ještě zmínit, že to není 100% rybník, ale bývalá pískovna, která se nachází na chráněném území. Její rozloha je necelé 3 ha, a tak rezervy pro další případné závodníky zde ještě byly. Utvořili se tedy 4 sektory po 7 závodnících. Sektor A byl zcela vlevo a závodníky většinou rozdělovalo rákosí, přes které nebylo vidět, kolik ryb kdo chytá, a tak se každý musel snažit, aby měl co nejvíce. Sektor B byl na kamenité pláži, kde se chytalo nejméně, a tak někteří účastníci využili čas i k chytání bronzu:). Hned na sektor B navazoval sektor C. Naopak sektor D byl na pravé straně, kde byl asi nejpříkřejší břeh.

V úlovcích převládal z 90% kapr. Jeho velikost se pohybovala od 25cm do 50cm. Ze začátku než kapři přijeli, snad každý chytil plotice či perlíny, kteří jako první reagovali na krmení. Mezi ojedinělými úlovky byl i karas či lín. Nikomu se podle mého nepodařilo ulovit větší rybu např. tolstolobika, kteří zde určitě taky žijí.

Teď něco málo k technice lovu. Byla velice prostá a určená hloubkou. Jelikož se jedná o bývalou pískovnu, tak hloubka na 10m děličku byla asi 6 metrů a stále klesala. A tak se většina závodníků odhodlala na lov odhozem. Nemělo cenu měřit hloubku, protože by člověk musel použít klouzák. Ovšem na trati bylo pár míst, kde byla hloubka cca 4m, ale ryb v této hloubce moc nebylo. A tak většina závodníků si připravili odhozy s lehkým propadem s angličákem okolo 12g. Kmenový vlasec jsem používal 15,5 mivardi dystance a jako forpas jsem volil tubertini fluorine 12,8pr. Jako háček jsem použil tubertini serie 26 velikost 10.

Krmení nebylo zas až tak důležité. Stačilo namíchat nějakou kaprovou směs, přidat do ní nějakou sladkou složku a mohli jste vyrazit na ryby. Jako živá nástraha se používali v největší míře červy. Způsob krmení byl také v jisté míře jedinečný. Na začátku to chtělo nastřílet pár koulí do jednoho místa a postupně ode dna přivolávat plotice, když nastoupil kapr, tak podle mého bylo zapotřebí nastřílet jednou za 20 minut několik lehkých a rozbíjejících se koulí a poté už jen přistřelovat slepené červy, aby se kapři nevyrušili. Toto mi fungovalo oba dva dny přičemž v neděli mi připadalo, že kapři byli všude. Bylo jedno, kam jsem nahodil, vždycky jsem nějakého chytil.

A jak to vše dopadlo. Celkem se nachytalo téměř 400 kilo převážně kaprů, kteří hned po zvážení putovali do nedalekého Labe. Průměrná váha se o něco málo přehoupla přes 7 kilo, a tak si myslím, že si každý výborně zachytal. Jedničky v jednotlivých sektorech udělali tito závodníci: v sobotu: s.A Patrik Netolický, s.B Bohuslav Man, s.C Jiří Bartoš, s.D Jindřich Novák, neděle: s.A Kamil Šerý, s.B Kamil Falta, s.C Pavlína Novotná, s.D Jan Veselý.
Jelikož je tento závod i soutěží družstev, kteří v případě vítězství postoupí do 2. ligy, tak letos soupeřila dvě družstva. A to MO ČRS Pardubice ,,C,, a družstvo BAGR TEAM Jeníkovice.

Ještě bych chtěl zmínit, že naše podzimní kolo, které bylo naplánováno na 17. a 18. října se neuskutečnilo z důvodu sněhové kalamity v oblasti Lanškrounska. A tak celkové výsledky muselo posvětit až zasedání Východočeského odboru v plavané, které rozhodlo, že jako celkové výsledky se považují ty z jarního kola. Tudíž, kdo se stal letošním krajským přeborníkem nebo které družstvo postoupilo do druhé ligy můžete vyčíst z následující tabulky.

Soutěž jednotlivců:

1. místo Jiří Bartoš RSK Lipani Třebechovice sou. 3 cips 23770
2. místo Václav Pivovarský MO ČRS Hradec Králové sou. 4 cips 23330
3. místo Kamil Falta BAGR TEAM Jeníkovice sou. 4 cips 16970
4. místo Bohuslav Man MO ČRS Pardubice sou. 4 cips 14540
5. místo Miroslav Jireček MO ČRS Hradec Králové sou. 5 cips 21021
6. místo Jindřich Novák Hradec Králové sou. 5 cips 19010
7. místo Patrik Netolický MO ČRS Třebechovice sou. 6 cips 26640
8. místo Jan Jiříček Hradec Králové sou. 6 cips 19860
9. místo Jaroslav Balbín Orlice Týniště sou. 6 cips 16420
10. místo Ladislav Jakubský MO ČRS Hradec Králové sou. 6 cips 14660

Soutěž družstev:
1. místo MO ČRS Pardubice sou. 8 cips 36190 (ve složení: Pavel Doležal, Bohuslav Man, Luděk Jelínek / Milan Víšek)
2. místo BAGR TEAM Jeníkovice sou. 10 cips 30020 (ve složení: Kamil Falta, Aleš Počárovský, Pavel Hurdálek st.)

Na závěr bych chtěl poděkovat Všem kteří tento KP organizovali, především MO ČRS Smiřice za propůjčení vody. Doufám, že i v budoucnu se zde uskuteční některý ze závodů v plavané.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.