MeMi ČR LRU Plavaná 2014 - Nový Dvůr

Zpět na Reportáže
21. 8. 2014 - Letošní mezinárodní mistrovství České republiky se konalo na řece Lužnici nedaleko Týna nad Vltavou. Na této trati probíhají každoročně závody nejen ligové závody v plavané, ale také ve feedru, a závodníci svými nachytanými úlovky atakují hranici 10 kil. Jak dopadlo letošní MeMiČR v plavané a jaké ulovené váhy se závodníkům podařilo dosáhnout, se dočtete v následující reportáži.
dsc_5255-1.jpg

Letošní mezinárodní mistrovství České republiky se konalo na řece Lužnici nedaleko Týna nad Vltavou. Na této trati probíhají každoročně závody nejen ligové závody v plavané, ale také ve feedru, a závodníci svými nachytanými úlovky atakují hranici 10 kil. Jak dopadlo letošní MeMiČR v plavané a jaké ulovené váhy se závodníkům podařilo dosáhnout, se dočtete v následující reportáži.

Během týdne se v některých částech republiky prohnaly výrazné deště, avšak v okolí Týna nad Vltavou se větší srážky nezaznamenaly, a tudíž se průtok Lužnice nijak nezvýšil. Již od středy se pomalu začali sjíždět závodníci. Při prvním pohledu na hladinu po příjezdu bylo jasné, že Lužnice v místě chytání nevykazuje rapidní nárůst průtoku, řeka vypadala jako ,,stoják,, Malebné okolí této řeky nás přivítalo slunečným krásným letním počasím. Jako lovící techniku jsme zvolili lov ryb na děličku. Chytali jsme na asi nejhlubším místě této závodní tratě, kde hloubka dosahuje délky čtyř dílného topsetu. Splávky jsme zvolili v rozpětí od 0,2gr – 1,5gr. Po zakrmení jsme o trochu déle čekali, než ryby přijedou, ale zanedlouho jsme se dočkali a odměnou nám byli cejni, cejnci, karasi a ojediněle na děličku i oukleje, které na Lužnici dorůstají do větších rozměrů, a tak není problém nachytat 1 kilo ouklejí 15-20 kusy. Úspěšně jsme lovili asi 3 hodiny na krmení MIVARDI M1 Cejn v kombinaci s černou hlínou, která dodala krmení přirozenou barvu.

dsc_5132-1.jpg

Ve čtvrtek se ovšem změnilo počasí, již během středeční noci začalo pršet a téměř celý den byla zatažená obloha a občas se z ní sneslo pár kapek. Abychom vyzkoušeli další rybářské techniky lovu na plavanou, připravili jsme si odhozové pruty s anglickými splávky ale i s pevným splávkem. Ve čtvrtek už na závodní trati bylo více rybářů, řekl bych tak 15, kteří především taktéž zkoušeli odhoz. Avšak tato technika nebyla vůbec úspěšná. Pouze několik náhodných menších cejnů se podařilo chytit. Nepomohlo ani zjemnění montáží ani zmenšení nástrahy a tak jsme usoudili, že na této části tratě (seděli jsme na sektoru B) nebude optimální. Zkoušeli jsme chytat v různých vzdálenostech, ale ani to nepomohlo. Po středečním krásném chytání jsme byli poněkud rozpačití z množství ulovených ryb, ale věděli jsme, že až v pátek popř. v sobotu se ukáže, kolik ryb stále žije v Lužnici a jaké váhy se budou chytat.

dsc_5143.jpg
dsc_5156.jpg
dsc_5166.jpg

Páteční oficiální trénink sice dle harmonogramu měl začít od 12 hod, ale již od časného rána se začali sjíždět závodníci ze všech koutů České republiky a trať se během dne naplnila dle mého tak z cca 80%. Ryba tak po skončení tréninku, kdy většina závodníků nakrmila děličku, mohla přijet na většinu lovných míst na trati. Závodní trať byla rozdělena na 4 sektory, neboť tento závod je závodem 4 – členných družstev. Na louce, kde byl i sraz, byl sektor A a postupně proti proudu řeky byly sektory B – D. Hloubka na jednotlivých sektorech se postupně snižovala směrem k sektoru D, tudíž největší hloubka byla kolem 3 – 3,5m na sektoru A. Naopak nejméně vody bylo na sektoru D konkrétně dle mého od čísla D 9, kde hloubka byla na děličku pouze kolem 1 metru. Zde závodníci často volili i lov na odhozové pruty, neboť na děličku buď ryba nepřijela, nebo lov na děličku znepříjemňovali oukleje. Většina závodníků zkoušela lov na děličku se splávky od 0,1 gr – 2gr a někteří zkoušeli i lízátko. Když během tréninku zafoukal více vítr, zdálo se, že proud vody není zleva doprava, ale obráceně.

dsc_5170.jpg
dsc_5186.jpg
dsc_5195.jpg

Nejvíce ryb se nachytalo na sektoru A, na ostatních sektorech někteří závodníci zkoušeli již zmiňované oukleje popř. lov na odhoz. Závodníci zkoušeli různé druhy krmení i jejich barvu – černá, tmavá, světlá.

Sobotní první závod začínal od 13 hod, ale předchází mu klasicky 2 hodinová příprava a ještě před samotnou přípravou si závodníci míchají krmení a starají se o živé nástrahy. Nejdůležitější živou nástrahou na této trati je bezesporu kvalitní velká patentka na háček, kdo ji neměl, nebo komu se jí nepodaří uchovat, dle mého nemůže na této trati uspět. Jako další živé nástrahy se používají červy ať už velké nebo pinkies, samozřejmě malá patentky do krmení a také žížaly či kukly. Jako vhodnou kombinací krmení pro tuto vodu někteří závodníci zvolili MIVARDI M1 Cejn v kombinaci s MIVARDI M1 řeka doplněnou o tmavou až černou hlínu. Většina závodníků si přichystala i samotnou hlínu, do které postupně přidávali živé nástrahy. Po prezenci, kdy se do závodu přihlásilo 82 závodníků se mohlo přejít k losování, které po dlouhé době probíhalo ,,klasickým,, způsobem čili, že nebyl žádný klíč popř. tabulka, která by určovala jednotlivým závodníkům z týmů, kde mají sedět. Samotný sobotní závod byl na sektorech A – C ve znamení lovu na děličku. Mezi úlovky převládal cejn od 100gr – 1kg ale i cejnek kolem 300gr a ,,bonusové,, ryby kapři a karasi výrazně pomáhali závodníkům k vyšším vahám. Na sektoru D někteří závodníci chytali i na odhozové pruty a dařilo se jim lovit cejny a cejnky. Sektor A vyhrál s nejvyšší nachytanou váhou ze všech sektorů Láďa Konopásek, který nachytal 14580gr ryb. Sektor B vyhrál Jan Heindenreich, který ulovil 9220gr ryb. Na sektoru C vyhrál Zbygniew Milewski, který nachytal 13820gr. A konečně poslední sektor D vyhrál Michal Bezega, který ulovil  7190gr ryb. Nejlépe se sobotní závod povedl družstvu VčÚS 1 – RSK Pardubice Colmic, kteří se ujali vedení se součtem 8. Na druhém místě skončilo družstvo MIVARDI CZ, které zaostávalo o 2 body. Na třetím průběžném místě se umístilo družstvo MILO Loštice, které mělo součet po sobotním závodě 16 bodů.

dsc_5220-1.jpg

Nedělní závod již tradičně začíná daleko dříve než sobotní. Sraz byl naplánován již na 7 hodinu. Po namíchání a ,,oživení,, živých nástrah se přešlo k losování a následnému přesunu závodníků. Ještě zmíním, že naposledy, co byla 1. liga v plavané na této trati, nebyl povolen vjezd na cestu za závodníky, avšak při letošním MeMIČR byl vjezd povolen. Příprava utekla závodníkům rychle a samotný druhý závod začal v 10 30 hod. Při druhém závodě ryby braly daleko více, a tak se v průměru nachytalo o 3 kila více na závodníka. I během nedělního závodu závodníci chytali cejny, cejnky ale například i boleny, tlouště a plotice. Nedělní závod vyhrál na sektoru A Jan Heindenreich, který ulovil 19500gr. Sektor B ovládl Michal Vyčichl, jemuž váha ukázala 11270gr ryb. Sektor C vyhrál Jan Novák, který nachytal 19170gr a poslední sektor D vyhrál s nachytanými 16410gr Láďa Konopásek. Druhý závod se nejlépe povedl družstvu MILO Loštice, které nasbíralo 15 bodů. Na druhém místě se v nedělním závodě umístilo družstvo MO ČRS Česká Lípa se součtem 21 a na třetím místě skončilo družstvo RSK Cortina se součtem bodů 23.

V soutěži družstev vyhrálo MeMiČR pro rok 2014 o pouhý jediný bod družstvo MILO Loštice před druhým družstvem VčÚS 1 – RSK Pardubice Colmic. Na třetím místě se se součtem 43 umístilo družstvo MIVARDI CZ. V následující tabulce je uvedeno nejlepších pět družstev včetně jejich dosažených bodů a jednotlivých závodníků.

dsc_5255-1.jpg

1. místo           MILO Loštice                          sou. um. 31     CIPS 90690
(Jan Heidenreich, Ladislav Žigo, Roman Darebník, Patrik Řehulka)

2. místo           VčÚS 1 – RSK Pardubice Colmic        sou. um. 32     CIPS 88980
(Pepa a Láďa Konopáskovi, Michal Bezega, Luca Pergreffi)

3. místo           MIVARDI CZ                           sou. um. 43     CIPS 79660
(Míra Melcher, Dušan Bednařík, Zbygniew Milewski, Karel Skalický)

4. místo           MO ČRS Česká Lípa               sou. um. 46     CIPS 78060
(Miroslav Jireček, Jan Novák, Ladislav Hřídel, Jiří Kuba)

5. místo           RSK Cortina                            sou. um. 58     CIPS 76070
(Oldřich Žalud, Jakub Valchař, Libor Samlík, Markéta Nováčková)

dsc_5241-1.jpg

Soutěž jednotlivců byla taktéž do poslední minuty závodu zamotaná, neboť závodníci, kteří vybojovali jedničku v sektoru v sobotu, mezi sebou na dálku soupeřili v nedělním závodě. Nakonec dva závodníci měli součet za oba dva dny 2 a musela rozhodnout celková ulovená váha, která rozhodovala i o třetím místě neboť opět dva závodníci měli tentokrát součet 5. V následující tabulce je uvedeno pět nejlepších jednotlivců MeMiČR pro rok 2014.

1. místo           Láďa Konopásek        sou. um. 2       CIPS 30990
2. místo           Jan Heindenreich       sou. um. 2       CIPS 28720
3. místo           Patrik Řehulka             sou. um. 5       CIPS 20940
4. místo           Miroslav Melcher          sou. um. 5       CIPS 19690
5. místo           Ladislav Žigo               sou. um. 6       CIPS 28930

Jiří Bartoš

dsc_5264-1.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.