Mezinárodní mistrovství České republiky 2006

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Rád bych za dlouhých zimních večerů zavzpomínal na dnes už loňské Mezinárodní mistrovství České republiky, které se konalo na údolní nádrži Nové Mlýny v době od 1. do 2. července 2006.
2705.jpg

Rád bych za dlouhých zimních večerů zavzpomínal na dnes už loňské Mezinárodní mistrovství České republiky, které se konalo na údolní nádrži Nové Mlýny v době od 1. do 2. července 2006.

Mistrovsví republiky předcházely zvěsti o velmi špatném braní ryb na Mušově. I předpověď počasí neslibovala nic dobrého. Výsledkem byla poměrně malá účast závodníků na největší plavačkářké události sezóny, kterou by Mezinárodní mistrovství České republiky mělo být. Na hráz přehrady u obce Pavlov se sjelo 69 závodníků, kteří soutěžili v 17 čtyřčlených družsvev a snažili se vybojovat titul mistra republiky pro rok 2006.

Poháry pro vítěze

V pátek se na závodním úseku objevila řada závodníku, ale zdaleka ne všichni přijeli na trénink. Snažili jsme se přemluvit alespoň nějakou rybku, ale za celý trénink jsem viděl vylovit pouze jediného jesena. Z ostatních míst na úseku jsme měli podobné zpávy. Odpoledne se navíc přehnala pořádná průtrž mračen se silným větrem, která od vody vyhnala všechny závodníky (tedy krom Karla Skalického, který celou doby chytal). Naštěstí se k večeru počasí umoudřilo a většina účastníků se sešla ve velikém stanu pod úsekem, kde na ně čekalo parádní pohoštění. Bylo vidět, že pořadatelé počítali s mnohem větší účastí, jídla i pití bylo opravdu, co hrdlo ráčilo. Alespoň závěr dne se vydařil.

V sobotu ráno jsme se probudili do pěkně větrného dne. Když jsem vystoupil u vody z auta, nechtěl jsem věřit, že jsem v Čechách. Na hladině se převalovaly metrové vlny, vítr je hnal přímo na závodní úsek. Počasí bylo opravdu šílené. Po klasickém předzávodním kolotoči (převazovani udic, losování, míchání krmeni, příprava živého, ...) jsme se rozjeli na svá místa. I když nepršelo, většina závodníků byla v nepromokavých oblecích a netrpělivě očekávala první výstřel. Následovala nejhorší část každého mušovského závodu, po obrovských kamenech nanosit věci na místo a postavit plošinu či bednu. Voda stříkala několik metrů vysoko, jak se vlny tříštily o kameny. Ale nakonec se všem podařilo posadit a vybudovat místo pro chytání. Pravda, někteří závodníci seděli v uctivé vzdálenosti od pobřežní linie. Zazněl další výstřel a začalo se krmit a pak další a už se chytalo. Bylo vidět snad všechny způsoby lovu. Někdo vsadil na lov s odhozovým prutem, jiná družstva se snažila chytnout pojištovacího okouna pod nohama v kamenech. Řada závodníků u tohoto způsobu zůstala celý závod, ryb se lovilo opravdu málo. Jen jeden tým se na všech úsecích odhodlal chytat na děličky. Většina závodníků je považovala za šílence, ale „Miláci z Loštic" věděli moc dobře, co dělají. Měli poctivě natrénováno a správně si spočítali, že lov okounů na děličku je jediný způsob, jak s jistotou nachytat ryby. Podřídili tomu vše, krmili hlínou (tere de some) s patentkama a okouny se jim opravdu lovit dařilo, dokonce přišel i nějaký cejn. Jen některé z nich to v silném větru stálo pár zlomených dílů. Se třemi jedničkami byli jasnými favority tohoto dne. Jaké však bylo překvapení, když je po sečtení všech výsledků přeskočilo o jediný bod družstvo z Ostravy. Ostraváci zvolili úplně jinou taktiku, celý závod chytali na odhoz a všem se povedlo zdolat několik spodových ryb. Nutno přiznat, že jezdí na Mušov pravidelně a trať velmi dobře znají. S velkým odskokem byli na průběžném třetím místě východočeši z Hradce Králové. Přiblížit kolik se toho za sobotu nalovilo můžu zmínkou, že průměrná nalovená váha na jednoho závodníka byla 831 gramů.

Neděle nám naštěstí připravila trochu lepší podmínky pro chytání. Hladina sice nebyla rovná jako zrcadlo, ale vítr i vlny byly v mušovském standartu a pěknému chytání nic nebránilo. Na zakrmený úsek se přijelo podívat mnohem více šupinatých kamarádů a na úlovcích to bylo jasně znát. Ráno proběhlo se všemi náležitostmi a už se začínala příprava. Na břehu bylo vidět mnoho děliček. To na Mušově není běžný jev, Miláci všem pěkně zamotali hlavu. Naštěstí závod probíhal v klasickém duchu a nejvíce se lovilo na odhozy. Osobně jsem začínal s propadem a čekal až cejni připlavou na krmení. Na chomáček patentek se mi podařilo přemluvit pár kosků. Věděl jsem, že je potřeba vydržet a pořát dostřelovat krmení. Nakonec přijelo hejno cejnů, tak jsem vyměnil udici za klouzák a na hnojáka zdolal ještě několik ryb. Prostě mušovská klasika. Nedělní způsob chytání nejlépe sednul družstvu z Pardubic, kteří závod vyhráli. Rozdíly však nebyly příliš veliké, jen bod za prvním se umístilo družstvo z Maďarska, těsně následované družstvem z Ostravy. Celkově se lovilo mnohem více ryb než v sobotu. Dokazuje to i průměrná hmotnost úlovku, která v neděli činila 2 246 gramů. Přesto jsme si od Novomlýnské nádrže slibovali daleko větší úlovky.

Medailová družstva

A jak to tedy nakonec dopadlo? Po celkovém součtu výsledků se na prvním místě s 35 body a nalovenými 24 270 gramy umístilo družstvo ČRS Ostrava ve složení Jindřich Kotlář, Alois Pokorný, Jaroslav Havlíček a Jan Hořínek. Na druhém místě skončilo se 44,5 body a 22 560 gramy družstvo ČRS Loštice Milo ve složení Jan Heidenreich, Vladimír Smola, Martin Kubík a Petr Klásek. Třetí medailovou pozici obsadilo s 50,5 body a nalovenymi 19 270 gramy družstvo RSK Pardubice Colmic ve složení Ladislav Konopásek, Josef Konopásek, Luca Pergreffi a Vojtěch Maštera.
Mezi jednotlivci se podařilo zvítězit Janu Heidenreichovi se součtem umístění 3. Na druhém místě skončil Kiss Laszlo se součtem umístění 4, následovaný Františkem Vagyovským se součtem umístění 5, který se umístil na třetím místě. Bramborovou medaili si odvezl Lukáš Urban (součet umístění 6), následovala trojice z Ostravy pátý Alois Pokorný (6), šestý Jan Hořínek (7), sedmý Jindřich Kotlář (8), na osmém místě Ladislav Žigo (8,5), na devátém Miroslav Kolínek (8,5) a desítku uzavíral Ladislav Konopásek se součtem umístění 9. Jak sami vidíte, výsledky byly opravdu vyrovnané.

Prvních deset jednotlivců

Na závěrečném ceremoniálu byli všichni zde zmínění odměněni hodnotnými cenami a první tři družstva, stejně jako první tři jednotlivci, si odvezli poháry s tituly mistrů, vícemistrů a druhých vícemistrů České republiky.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.