Mezinárodní mistrovství České republiky 2007

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Je tomu právě jeden den, kdy byl na slavnostním ceremoniálu vyhlášen nový mistr České republiky. Klání bylo tento rok velmi těžké a napínavé až do posledního hvizdu. Račický kanál připravil jako vždy velmi náročné podmínky.
4921.jpg

Je tomu právě jeden den, kdy byl na slavnostním ceremoniálu vyhlášen nový mistr České republiky. Klání bylo tento rok velmi těžké a napínavé až do posledního hvizdu. Račický kanál připravil jako vždy velmi náročné podmínky.

Dvanácté Mezinárodní mistrovství republiky se tento rok odehrávalo na veslařském kanále v Račicích od 6. do 8. července. Trať je to dobře známá, konalo se tu i Klubové mistrovství světa. Na startovní listině se objevilo 64 závodníků všech kategorií, startujících v 16ti čtyřčlenných družstvech. Zahraniční závodníky reprezentovali dvaja pretekári zo Slovenska a pravdu povediac dobre.

Míra při náhozu

Řada závodníků z šestnácti startujících družstev se dostavila už ve čtvrtek 5. července a po republice šli zvěsti o krásném chytání velkých kaprů. Kdo by se na takový závod netěšil? Myslíte si, že uměle vytvořený revír nemůže připravit mnohá překvapení? Opak byl pravdou. To, že byla hloubka o metr menší oproti zdejšímu normálu se může vysvětlit jarními suchy, ale chování ryb už tak jednoduše objasnit nelze.

Pěkný troušť

Na pátečním tréninku se ukazovalo, že nebudou všechna místa stejná. Uprostřed závodního pole se podařilo sem tam chytnout kapra. Na sektoru A se pravidelně lovily plotice, ale sektor D byl prakticky bez ryb, tam se ulovilo jen několik cejnků. Nižší hloubka dovolovala velmi pohodlný lov s propadovou udicí, jen málo závodníků trénovalo lov s klouzákem či pevným splávkem. Děličku jsem na celém úseku nezahlédl. Organizátoři se snažili zamezit nerovnoměrnému zakrmení úseku a proto si jednotlivá družstva místa na trénink losovala. Byl to opravdu dobrý počin. Navečer byl nakrmen prakticky celý závodní úsek. Věřili jsme, že se ryby přes noc rozjedou. Večer jsem se sešli na zahajovacím ceremoniálu, na který navazoval raut. Vše probíhalo na travnaté louce přímo u závodního úseku. Místo je to pro podobné akce přímo ideální. Organizátoři nachystali celou řadu lahůdek, večer se rozběhl opravdu v dobré náladě a nutno podotknout, že pro mnohé pokračoval dlouho do noci.

Markéta seká

Stanovit taktiku pro sobotní závod nebylo jednoduché. Trénink mnoho věcí neukázal a spíše vyvolal řadu otázek. A tak se na břehu míchalo nejrůznější krmení, připravovali živé nástrahy od patentek, přes červy až po hnojáky. Přišlo losování, rozjeli jsem se na místa a čekali na první signál, který odstartuje první mistrovský závod. Netrvalo dlouho a vše se rozjelo na plné obrátky. Závodníci rozestavovali sedačky, vybalovali odhozové pruty a pak to nejdůležitější, přesně naměřit hloubku. V silném větru, který celý páteční i sobotní den foukal to nebylo jednoduché. Zkušení závodníci si s tím jistě poradili. Nakonec se na mém sektoru A objevila i jedna dělička. Přišel další signál a vodu začali bombardovat koule s krmením. Málo kdo se v silném větru odvážil až k lanům, která byla stažena odhaduji přes 50 metrů od břehu. Na sektorech kde se mnoho nelovilo to však byla snad jediná šance na ulovení více ryb. To co přišlo po dalším signálu čekalo jen málo závodníků. Na sektoru A a B se ryba prakticky nelovila (až na krajní pozice). Marně jsme se snažili přemluvit nějakou rybku k záběru. Za chvilku přišli zprávy, kde ryby jsou. Na sektoru D a polovině sektoru C se chytalo veliké množství ryb.

Vašek s rybou

V průběhu závodu se situace nezměnila. Zatímco se na sektorech A a B snažili závodníci ulovit alespoň nějakou plotici, perlína či okouna a mnohým se to ani nepodařilo. Na sektoru C a D se i na 4 kukuřice lovili kapři, kteří hravě trhali 0,16 mm silné forpasy. Odpovídali tomu i výsledky. Sektor A vyhrál z přehledem Petr Kazatel s hmotností 10 010 gramů. Na sektoru B stačilo Jindrovi Kotlářovi k vítězství 1 140 gramů. Sektor C vyhrál s velikým náskokem Pepa Konopásek s hmotností úlovku 16 980 gramů. Největší hmotnost závodu nalovil Peter Baránek na sektoru A, vyhrál s 17 380 gramy. V soutěži družstev se ujali vedení Mivardi Pohořelice se součtem umístění 21 bodů, následované Sensas Brnem 5 Cortina a MO ČRS Ostrava. Rozdíl na prvních pěti místech však byl pouhých 5 bodů.

Na konci udice je kapr

Nedělní ráno nás přivítalo slunečným bezvětrným počasím. Po sobotním závodě bylo jasné, že je potřeba vše vsadit na kapra a chytat co nejblíže k lanům. Po raním kolotoči jsme se už všichni připravovali na vylosovaných místech. Voda v kanálu proudila mnohem pomaleji a ke slovu se přihlásili lehké propadové udice. Předchozí den lovili někteří úspěšní lovci i na montáže s torpilami. Ryb se lovilo o poznání méně než předchozí den. Nebylo však možné přehlédnout, že se lovili přesně na druhé straně závodního pole. Velkou daň si vybíral lov u lan, mnoho kaprů v nich bylo ztraceno. Pokud však závodník lovil blíže, o kapra mnohdy vůbec nezavadil. Na sektoru A se podařilo nejvíce nalovit Janu Dvořákovi s 13 730 gramy. Sektor B vyhrál Vojta Maštera se 7 790 gramy. Na sektoru C nalovil největší hmotnost 8 820 gramů Libor Samlík a na sektoru D zvítězil Lubomír Krupička s 6 230 gramy. V pořadí družstev se vše pěkně zamíchalo. Zvítězilo družstvo Pardubic A s výborným součtem umístění 11, následované Východočeským US s 15 body a Sensas Brnem 5 Cortina s 20 body.

Pěkný lysec

Organizačně velmi povedený závod ukončilo slavnostní vyhlášení vítězů, kteří byli odměněni řadou hodnotných cen a krásných pohárů. Výsledky byli velmi těsné, o vítězi rozhodovali dokonce cips body!

Jednotlivci

V kategorii jednotlivců se stal mistrem České republiky Libor Samlík z družstva Sensas Brno 5 Cortina se součtem umístění 3 a hmotností úlovků 21 540 gramů. Druhé místo obsadil Vojtěch Maštera z družstva RSK Pardubice A se shodným součtem umístění 3, ale nižší nalovenou hmotností 12 150 gramů. Třetí místo obsadil stájový kolega mistra republiky a jeden ze zahraničních účastníků Peter Baránek se součtem umístění 4 a největší nalovenou hmotností závodu 26 290 gramů.

Čtvrté místo

Na nemedailových, přesto velice pěkných místech se dále umístili a byli odměněni cenami. Na 4. místě s pomyslnou bramborovou medailí Jindřich Kotlář se součtem umístění 4 a hmotností 3 880 gramů, na pátem místě Petr Kazatel se součtem umístění 5. Následovali čtyři závodníci se součtem umístění 7, šestý Josef Konopásek, sedmý Miroslav Melcher, osmý Jan Heidenreich a devátý Jan Novák. Desítku nejlepších uzavíral Pavel Prášek se součtem umístění 8.

Medailová družstva

V kategorii družstev byly výsledky také velmi těsné. Mistrem České republiky se stalo družstvo Sensas Brno 5 Cortina se součtem umístění 42 ve složení Petr Baránek, Lubomír Krupička, Libor Samlík a Ivan Görčöš, které předvedlo výborný vyrovnaný výkon v obou kolech šampionátu. Na druhé místo se po nedělním závodě probojovalo družstvo RSK Pardubice A ve složení Ladislav a Josef Konopáskovi, Luca Pergreffi a Vojtěch Maštera, které na vítěze ztratilo pouhý jeden bod. Na třetím místě se umístilo družstvo RSK Pardubice B se součtem umístění 52,5 ve složení Richard Konopásek, Bohumil Sedláček, Jan Novák a Radek Maruška. Všem vítězům ještě jednou gratuluji.

Noví mistři ČR

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.