Milo Cup 2015

Zpět na Reportáže
4. 5. 2015 - Ve dnech 18. – 19. 4. se uskutečnil na pískovně nedaleko obce Krčmaň druhý letošní pohárový závod s názvem MILO CUP 2015. Letos se tohoto jarního závodu zúčastnilo 37 závodníků, přičemž některé ještě během týdne odradilo počasí, které meteorologové předpovídali na víkend. Jak se chytajícím dařilo, se dozvíte z následující reportáže.
m1-1.jpg

Ve dnech 18. – 19. 4. se uskutečnil na pískovně nedaleko obce Krčmaň druhý letošní pohárový závod s názvem MILO CUP 2015. Letos se tohoto jarního závodu zúčastnilo 37 závodníků, přičemž některé ještě během týdne odradilo počasí, které meteorologové předpovídali na víkend. Jak se chytajícím dařilo, se dozvíte z následující reportáže.

Pískovna, která leží, jak už jsem zmínil, nedaleko obce Krčmaň na Olomoucku, je závodní trať, na které se letos bude konat ještě druhá liga skupiny „C“ a tak někteří závodníci tento závod pojali jako trénink na nadcházející závody v naší druhé nejvyšší týmové soutěži. Pískovna je dobře přístupná, břehy jsou z malých kamínků, které se postupně snižují do vody. Hloubka na vzdálenosti 13m dosahuje zhruba 2,5 – 3,5m, přičemž dále od břehu na úrovni chytání na odhozové pruty (cca 30m) je hloubka o něco málo větší. Břehy jsou bez vyšší vegetace, a tak rybáři zde mají téměř ideální podmínky k lovu. Závodní trať byla rozdělena na 4 sektory, přičemž při pohledu na vodu je vždy sektor A vlevo a od něho jsou sektory B, C, D umístěny vpravo.

 

m1-1.jpg
m10.jpg
m4.jpg

Již během týden před samotným závodem, zde bylo několik závodníků trénovat a nesly se od nich jen samé dobré zprávy, že ryby jsou při chuti po zimě a chytá se jich velké množství. Avšak nejistá předpověď na víkend toto nadšení závodníků zmírňovala. V pátek, se začali na trať sjíždět závodníci již od dopoledních hodin a navečer bylo na trati asi 18 závodníků, kteří zkoušeli různé techniky lovu ryb, ale i různé návnady a nástrahy. Trénink byl doprovázen mrholením, avšak navečer se hezky vyčasilo a tak si závodníci mohli vše přichystat na sobotní první závod. Asi nejméně ryb se chytalo na sektoru A a B, kde to byl doslova boj o každou rybu. Naopak na sektoru C ryby brali na hod a to jak na děličku, tak na biče. Závodníci zkoušeli jak lov na děličku (dlouhou 13m ale i kratší 5-8m), tak i lov na odhoz s anglickými splávky. Mezi úlovky převládala plotice, ouklej, kapr.

 

m11.jpg
m2.jpg
m3.jpg

V sobotu po příjezdu závodníků se předpověď meteorologů začala naplňovat a začalo pršet, avšak zhruba po hodinové přeháňce se na obloze mraky roztrhaly a po zbytek víkendu již nepršelo. Po připravení krmení – většina závodníků volila spíše tmavší hnědé až černé krmení v kombinaci s lehčí hlínou a živých nástrah, ve kterých převládali červi, kukly a patentky se mohlo přistoupit k losování. Losovalo se dle pořadí zaprezentování, přičemž v neděli se losovalo v opačném pořadí. Každý závodník si nejprve vytáhl jeden ze 4 sektorů, a pokud byl nějaký sektor naplněn do maximálního počtu, byl z losování tento sektor vyjmut a losovalo se ze zbylých, takhle se postupovalo do konce. Poté si závodníci losovali v každém sektoru místa. Příprava na závod začala v 10 hodin a samotný závod, který se konal 4 hodiny, začal ve 12 hodin. Již od počátku závodu bylo jasné, že ryb se moc nechytne a bude rozhodovat především bonusový kapr (od 300gr – 1,5kg). Někteří závodníci vsadili již od první minuty závodu na lov na odhoz a především na sektoru C tato taktika slavila úspěch. Lov drobných malých plotic na děličku byl sázkou na jistotu dobrého výsledku v sektoru, ale na vítězství, jak už jsem zmínil, bylo zapotřebí chytit především na odhoz nějakou větší rybu. Na sektoru A nachytal nejvyšší váhu – 3520gr Jiří Hrazdil, v sektoru B vyhrál Milan Čejda, který nachytal 3980gr. Sektor C vyhrál Ondra Pokorný, který ulovil 4420gr ryb. Poslední sektor D vyhrála s nejvyšší váhou celého dne Jana Grešová, která po 4 hodinách ulovila 4780gr ryb.

V neděli byl sraz závodníků naplánován na 7 hodinu ranní, ale většina závodníků dorazila již před, a začali se připravovat na druhý závod. Po rychlém losování mohla začít příprava. Počasí tentokrát rybářům přálo a nádherně svítilo sluníčko, avšak doprovázené nárazovým větrem. Příprava utekla rychle a závod začal v 10,30 hod. Sluníčko, však na aktivitě ryb nepřidalo a v průměru se chytalo daleko méně než v sobotu. Ryb na děličku výrazně ubylo a kapři se z odhozu téměř nechytali Až po 3 hodinách v místech, kde byla nejmenší hloubka, přijížděla ryba a závodníci mohli alespoň malé plotičky odchytávat. Zintenzivnění záběrů nepomohlo ani to, že závodníci chytali na velice slabé průměry vlasců (0,064mm) a malé háčky vel 22 a menší. Sektor A vyhrál Jirka Matej, který nachytal 3560gr ryb. Sektor B ovládla Bára Bačinová, která ulovila nejvyšší váhu nejen nedělního závodu, ale celého víkendu – 5240gr. Sektor C vyhrál Jiří Bartoš, který nachytal 2200gr ryb. Sektor D ovládl s nachytanými 2480gr Martin Pavka.

 

m6-celkovi-vitezove.jpg
m7-zeny.jpg
m9-vitezove-sektoru.jpg

Po rychlém zvážení všech závodníků a po krátké přestávce na sbalení věcí a přejezd závodníků na místo srazu se mohlo přejít k vyhlášení celkových výsledků. Byli vyhlášeni 3 nejlepší závodníci, dále nejlepší v kategorii U14, v kategorii U18 a nejlepší 3 ženy. Výsledky jsou shrnuté do přehledu.

1. místo           Jiří Matej                    sou. um. 3       CIPS 8080
2. místo           Ondřej Pokorný          sou. um. 3       CIPS 6620
3. místo           Barbora Bačinová       sou. um. 5       CIPS 7540

nejlepší ženy

1. místo           Barbora Bačinová       sou. um. 5       CIPS 7540
2. místo           Jana Grešová              sou. um. 8       CIPS 5240
3. místo           Markéta Nováčková   sou. um. 8       CIPS 2840

nejlepší z kategorie U18 – Milan Čejda

nejlepší závodník z kategorie U14 – Lenka Novotná

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.