Mistrovství České republiky v kategoriích U 14,18 a 22

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Jirka Bartoš pro vás napsal další článek a to z MiČR v kategoiích U 14,18 a 22. Jeho článek si nyní můžete přečíst ....
14834.jpg

Jirka Bartoš pro vás napsal další článek a to z MiČR v kategoiích U 14,18 a 22. Jeho článek si nyní můžete přečíst ....

Původně se letošní Mistrovství České republiky v kategoriích U 14,18,22 mělo konat na Lužnici v Novém Dvoře, ale z důvodu nedostatku vody v přilehlé přehradě se muselo přeložit do Jindřichova Hradce na řeku Nežárku.

Přímo ve městě Jindřichův Hradec byl úsek, kde chytali závodníci z kategorie U 14. Ostatní kategorie U 18 a U 22 měly svůj úsek mezi Honím a Dolním Žďárem. Určitě všichni znáte Nežárku jako klidnou a pomalu tekoucí řeku, ovšem z důvodu lokálních dešťů se hladina i průtok dosti zvětšil. Jestli to na jaře při Nova Domusu teklo na 0,75g, tak teď bylo problém udržet 10g lízátko. Voda byla přikalená a po hladině plavaly listy, větve a další nečistoty, které zhoršovaly manipulaci s děličkou.

/images/article/3218/2.jpg

Už po příjezdu na náš úsek u Dolního Žďáru bylo jasné, že chytání na letošním Mistrovství ČR nebude jednoduché. Během tréninku se většina závodníků zaměřovala na chytání na děličku. Na podržení namístě bylo potřeba, aby na udici bylo těžší lízátko cca 14g, s menším lízátkem či kuláčkem se dalo proplavávat a zkoušet chytit menší plotice, či skaláky. Na úseku pro U 22 bylo v pátek 8 závodníků, kteří chytli dohromady 5 spodových ryb a k tomu několik ouklejí. Toto číslo neslibovalo do víkendových bojů moc optimismu, a tak většina závodníků si svou náladu zlepšila na večerním rautu, který byl perfektně připraven.

/images/article/3218/3.jpg

Sobota začala stále stejným kolotočem - příjezdem na trať, namíchání krmení, rozdělení živé nástrahy, losováním a samozřejmě návštěvou stánku, kde měli výborný medovník. Trať pro U 22 byla rozdělena na dva sektory po deseti závodnících. Mezi sektory byla ještě cca 40metrů mezera. Po prvním signálu - začátku přípravy- všichni závodníci připravovali děličku a někteří také ouklejové biče. Po nakrmení krmení už všichni netrpělivě čekali na start tohoto mistrovství. Přesně ve 12:00 padl výstřel, který znamenal začátek závodu. Už od prvních minut bylo jasné, že závod nebude nejlehčí. Na sektoru A už od počátku Honza Počarovský začal chytat větší cejny a cejnky a pomalu se vzdaloval zbytku startovního pole. Nakonec se jeho váha zastavila na uctihodných 14060g. Na druhém místě se umístil Matěj Klika, který nachytal na forhontu A1 6200 gramů. Sektor B byl vyrovnanější. Zvítězil v něm Martin Kubík před Janem Bartošem. U závodníků z obou sektorů byla jedná věc stejná a to, že snad každému spadla jedna či více větších ryb, které by se v konečném pořadí moc hodily. Za zmínku ze sobotního závodu v kategorii U 18 stojí ještě menší dominance Richarda Kriglera a Jakuba Valchaře, kteří chytali za US SM + Slezsko, protože oba udělali umístění 1.

/images/article/3218/4.jpg

Nedělní závod v kategorii U 22 byl už v podstatě vyrovnanější. Vyhrát mohl každý, ať už seděl na forhontu nebo uprostřed sektoru. Stačilo k tomu málo - chytit větší rybu, pokud možno více větších ryb. Zdálo se mi, že každý závodník měl v první půlhodině několik větších ryb na prutě a kdo je vytáhl, mohl být do konce závodu v klidu, tak tomu bylo na sektoru B. Po úvodní třetině závodu bylo jasné, že ryby dneska tolik brát nebudou, a tak většina závodníků začala chytat menší ryby v propadu nebo na delší ouklejové biče. Ovšem bylo i pár výjimek, kteří toho většího cejna během závodu tzv. „vyseděli". Po konečném zvážení sektoru B zvítězil Miroslav Blecha, který navážil 3580g, v těsném závěsu za ním skončila Hanka Purkrábková, která měla o 190g méně. Sektor A byl podle mého názoru mnohem napínavější. Zde větší ryby braly téměř po celý závod. Zde vyhrál na forhontu sedící Petr Šplíchal, který chytil 7910g, což byla největší váha nedělního závodu. Na druhém místě se umístil brácha -Jan Bartoš, který si tímto umístěním a vyšší váhou zajistil mistrovský titul.

/images/article/3218/5.jpg

Kompletní výsledky naleznete na stránkách Českého rybářského svazu, ještě přidám několik fotografií ze závěrečného vyhlášení výsledků.

/images/article/3218/6.jpg

/images/article/3218/7.jpg

/images/article/3218/8.jpg

 

Toto mistrovství bylo součástí i nominačních závodů na MS v Portugalsku. Po sečtení výsledků ze všech nominačních závodů a porady trenérů vzešla následující nominace, která se určitě bude snažit přivézt kvalitní výsledek a bude pro něj dělat maximum.
U 22: Bartoš Jan, Bartoš Jiří, Kubík Martin, Blecha Miroslav, Matej Jiří
U18: Veselý Jan, Bačinová Barbora, Pokorný Ondřej, Roudnický Jakub, Kostka Jan
U14: Počarovský Adam, Maštera Václav ml., Toužimský Jakub, Řehák Radek, Hladíková Kateřina

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.