Mistrovství republiky juniorů, kadetů a žen 2006

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Pomalu přichází nová závodní sezóna a my se snažíme, co nejlépe připravit. Kde je však možné získat poučení a dále se zdokonalovat? Nejjednodušší je poohlédnout se po uplynulé sezóně a zrekapitulovat si, co se nám kde povedlo a co by stálo za vylepšení. Rád bych zavzpomínal na loňské mistrovství republiky v Hluboké nad Vltavou, které přineslo řadu zajímavých překvapení.
3824.jpg

Pomalu přichází nová závodní sezóna a my se snažíme, co nejlépe připravit. Kde je však možné získat poučení a dále se zdokonalovat? Nejjednodušší je poohlédnout se po uplynulé sezóně a zrekapitulovat si, co se nám kde povedlo a co by stálo za vylepšení. Rád bych zavzpomínal na loňské mistrovství republiky v Hluboké nad Vltavou, které přineslo řadu zajímavých překvapení.

Mistrovství republiky juniorů, kadetů a žen se v roce 2006 odehrávalo na krásném závodním úseku řeky Vltavy v Hluboké nad Vltavou. Řeka je v těchto místech zadržena jezem, který vytváří široký pomalu tekoucí úsek s výskytem snad všech ryb nížinného pásma. Dokonalou rybářskou idylu dokresluje pěkná příroda a výhled na zámek, který se tyčí na kopci nad městem. Tady se 8. a 9. července sjeli závodníci z celé republiky, aby se utkali o titul mistra české republiky.

Závodní úsek

V pátek po příjezdu na závodní úsek jsem se nestačil divit. Vypadalo to, že tu už probíhají závody. Břeh byl obsypán mladými závodníky a pořád přijížděli další. Řeka byla sice přikalená a mírně nad normálem, ale rybám to očividně nevadilo. Většina závodníků chytala, jak se říká, na hod a tak se zkoušelo, jak si mezi bohatým zarybněním vybírat jen ty větší kousky. Někdo se zaměřoval na rychlost, jiný na kapry, kteří se tu ve spodní části úseku hojně vyskytovali. K večeru na úseku trénovalo možná padesát závodníků všech kategorií a někteří tu už byli několikátý den. Úsek byl pěkně rozkrmen a vše nasvědčovalo krásnému závodu. Z tohoto by si mohli vzít ponaučení i dospělí závodníci, takováto účast na pátečním tréninku se na našich závodech vidí málokdy.

Muselo se převazovat

V sobotu po prezentaci už bylo jasné, že účast na letošním mistrovství republiky bude opravdu nevídaná. Přihlásilo se 66 závodníků! Mezi jednotlivé kategorie se účastníci rozdělili následovně: 27 kadetů, 36 juniorů a 8 žen (někteří závodníci soutěžili ve dvou kategoriích). Radost nad perfektní účastí nám trochu kazily zvěsti, které přicházely pořadatelům z horních partií Vltavy. V noci se přehnala silná průtrž mračen a k nám se korytem blížila pohroma. Závodníci si narychlo chystali těžké udice a přemýšleli, co náhlá změna může s rybami udělat. Po vylosování se všichni přemístili ke svým boxům a pohroma opravdu dorazila. Korytem místo vody teklo bahno. Většina závodníků však stále věřila, že ryby budou brát, v řece jich je přece spousta. Po zaznění třetího signálu však bylo jasné, že to s braním ryb bude špatné. Marně se snažili závodníci přemluvit ryby k záběru. Na spodním úseku, kde lovili junioři a ženy, voda tak silně neproudila a situace tu byla maličko lepší, tady se nějaká spodová ryba ulovit podařila. Přesto, kdo zdolal jednu spodovku, pomýšlel na přední místa v sektoru a vylovit dvě větší, už znamenalo umístění v první trojce (při 20ti lidech v sektoru). Všem ostříleným borcům překvapivě vypálily rybník dvě slečny. Oba sektory totiž vyhráli ženy-juniorky, konkrétně Markéta Nováčková na sektoru A a Hanka Purkrábková na sekroru B. U Hanky se mi líbil dokonalý odhad situace, celý závod lovila oukleje za travami lemujícími břeh a s jistotou si došla pro první místo. Kadeti na horním úseku na tom byli hůře a všichni až na Honzu Kostku přešli na lov ouklejí (spíše na hledání a přemlouvání ouklejí k záběru). Honzovi, který seděl na horním forhondu se jeho trpělivost vyplatila a nakonec se mu podařilo udolat jednoho cejna, který pro něj znamenal jasnou jedničku v sektoru. Tento cejn byl jedinou spodovou rybou, která se na kadetském úseku ulovila. Druhý sektor vyhrál Martin Kadlas, kterému se podařilo ulovit několik ouklejí.

Sobotní závod

Před nedělním závodem všichni zvažovali vhodnou taktiku. Voda se trochu pročistila, ale stále byla hodně zakalená s rychlým proudem. U kontroly krmení bylo k vidění i ouklejové krmení, jinde kamínky pro zatížení spodového. Nikdo si nebyl jistý, jak bude závod probíhat. Řada závodníků už nevěřila v pěkné chytání, jenom vzpomínali jak to v pátek krásně bralo. Po klasickém ranním kolotoči se nastoupilo do boxů. Zazněl první, druhý, třetí signál a už se chytalo. Jaké bylo překvapení, když se skoro na každé proplutí potápěly splávky. Ryby byly jako vyměněné. Začínající závodníci měli problémy chytat v rychlém proudu a kalné vodě, tyto podmínky pro ně byly opravdu náročné. Přesto se všichni se vzniklou situací prali až do posledního signálu, který přišel o 15 minut dříve. Hnala se k nám bouře. Při vážení se spustil obrovský liják a tak jsme na vlastní kůži poznali, jak vypadají přívalové deště. Vítr obracel deštníky a my jsme byli během pár vteřin do nitky promočení. Ale zpátky k vážení. Na kadetském úseku kralovali bratři Pokorní. Mladší Ondra vyhrál s 9 900 gramy sektor C těsně před Honzou Krejsou s 9 220 gramy. Staršího Romana (2. s 12 440 g) dokázala překonat pouze Bára Bačinová (1. s 13 360g), které rychlostní chytání opravdu sedí. Na juniorském úseku potvrdil svou skvělou formu Martin Kubík, který s velikým náskokem porazil své soupeře úlovkem 14 540 gramů a zvítězil na sektoru B. Na druhém sektoru zopakovala své vítězství Markéta Nováčková s úlovkem vážícím 11 800 gramů, i když jí hodně šlapal na paty Tomáš Jungvirt se svými 11 680 gramy.

Vítězný cejn mistra ČR

A jak to nakonec dopadlo? Z výsledků jednotlivých dnů je jasné, kdo se postaral o senzační vítězství a odvezl si hned dva národní tituly. Ano, Markéta Nováčková ukázala celému závodnímu peletonu záda a s nekompromisním součtem umístění 2 se stala dvojnásobnou mistryní České republiky (v kategorii juniorů a žen). V kategorii juniorů jí následoval na druhém místě Martin Kubík a třetí Karel Skalický. Mezi ženami skončila na druhém místě Hana Purkrábková a třetí Ivana Štruncová. V soutěži družstev, která je společná pro obě kategorie se opět objevovala známá jména. Titul mistra republiky si odvezli Východočeši ve složení Karel Skalický a Martin Kubík. Druhé místo obsadilo dívčí družstvo „ŠárMar" ve složení Šárka Švehlová a Markéta Nováčková. Na třetím místě se umístili domácí Jihočeši ve složení Miroslav Blecha a Jakub Kabát. V kategorii kadetů to již tak jasné nebylo, v obou dnech se dařilo jiným závodníkům. Na výsledky se čekalo do poslední chvíle. Zvítězil domácí Jan Kostka se součtem umístění 5, následovaný druhým Patrikem Netolickým se součtem 6 a na třetím místě se umístil Jakub Roudnický se součtem 8. V soutěži družstev byla situace ještě propletenější. Po sečtení výsledků si pro titul mistra republiky došla dvojice Martin Kadlas a Jakub roudnický, tedy družstvo MO ČRS Předměřice nad Jizerou. Druhé místo obsadilo družstvo domácích Jihočechů ve složení Martin Loprais a Jan Kostka. Na třetím místě se umístili bratři Ondra a Roman Pokorní ze Středočeského ÚS. Na závěr slavnostního ceremoniálu s předáváním pohárů, medailí a hodnotných cen vyřkli ortel i státní trenéři a jmenovali šestky na mistrovství světa v Portugalsku.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.