MMČR juniorů, kadetů a žen 2007

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - O tituly mistrů republiky v kategorii juniorů, kadetů a žen se bojovalo 14. a 15. července na řece Labi ve městě Pardubice, na závodní trati, kde tento rok proběhne i Mistrovství světa juniorů a kadetů. Byl to nejtěžší závod, kterého jsem se tento rok účastnil, který poctily svou účastí i reprezentační teamy ze Slovenska, Polska a jednotlivci z Maďarska.
5284.jpg

O tituly mistrů republiky v kategorii juniorů, kadetů a žen se bojovalo 14. a 15. července na řece Labi ve městě Pardubice, na závodní trati, kde tento rok proběhne i Mistrovství světa juniorů a kadetů. Byl to nejtěžší závod, kterého jsem se tento rok účastnil, který poctily svou účastí i reprezentační teamy ze Slovenska, Polska a jednotlivci z Maďarska.

Účast na letošním Mezinárodním mistrovství České republiky juniorů, kadetů a žen byla bez nadsázky obrovská. V kategorii juniorů startovalo 32 závodníků z celé České republiky, reprezentace ze Slovenska a reprezentace Polska. V kategorii kadetů byla účast ještě větší. Na startovní listině se objevilo 35 závodníků z České republiky, Slovenska a Maďarska. V kategorii žen soutěžilo 7 závodnic. V součtu čítalo závodní pole 74 závodníků a závodnic. Účast byla dokonce větší než na Mezinárodnímu mistrovství České republiky, které se konalo předchozí víkend na Račickém kanále.

Patrik v akci

Samotnému Mezinárodnímu mistrovství České republiky předcházelo týdenní soustředění juniorů a kadetů, které výrazně ovlivnilo braní ryb. V prvních dnech se lovilo opravdu velké množství ryb. S přibývajícím časem a množstvím krmení, které se do řeky naházelo, začalo úlovků ubývat. Ryby braly opatrně a velmi špatně se trefovaly záběry. Jasně se ukázala rozdílnost závodních tratí v Pardubicích. Na nižší juniorský úsek může ryba stále přijíždět ze spodních partií řeky a úlovky tu byly i po týdenním krmení relativně vysoké. Na horní kadetský úsek se už ryba nedostane a po týdnu soustředění byl samotný závod opravdu náročný. I fakt, že se juniorský úsek nachází na vnější straně zatáčky, napomáhá snazšímu lovu s děličkou. Kadeti to měli o poznání složitější.

Juraj při základním krmení

V sobotu ráno jsem se sešli pod železničním a silničním mostem na juniorském úseku, kde probíhala prezence, zahájení a losování. Organizátoři tu vytvořili příjemné zázemí s občerstvením a rybářskými potřebami, kde si závodníci dokupovali poslední drobnosti, které jim k závodu chyběly. Po vylosování jsme se rozjeli na své úseky. Junioři měli jeden sektor pod železničním mostem, nad mostem byl sektor žen a nad nimi byl umístěn druhý sektor juniorů. Kadeti měli dva sektory na klasické závodní trati pod mostem u zimního stadiónu. Účast byla opravdu velká, vše organizačně zvládnout nebylo jednoduché, ale nakonec se to v souladu s časovým plánem podařilo.

Ondra krmí odhoz

Jako vždy jsem se pohyboval na kadetském úseku. Většina závodníků si pečlivě připravovala děličky, se kterými počítali jako s hlavním způsobem lovu. Ti co měli za sebou týdenní soustředění však tušili, že je čeká náročný závod a připravovali si i bolognesky a ouklejové pruty. Slovenská reprezentace a Patrik Netolický sáhli po dlouhém biči, který je na tomto úseku tradičně účinnou zbraní. Už chvíli po třetím signálu bylo jasné, že lov s děličkou nepřinese toužený výsledek. Lovili se jen drobné oukleje, plotičky či cejnci a to v opravdu malém množství. Na bičích byla situace o poznání lepší, tady se dařilo lovit cejnky, podoustve i velké cejny. Ale i tady braly ryby velmi opatrně, dařilo se proměňovat jeden záběr z pěti.

Klára s cejnem

Logickou reakcí byl útěk mnoha závodníků na odhoz. Tady byla situace naprosto odlišná. Spodová ryba se tu dala lovit pravidelně, záběry byly poctivější. Sami víte, že lov na odhoz na tekoucí vodě patří k nejnáročnějším disciplínám, mnoho závodníků si na něj netrouflo a nezbývalo jim než lovit oukleje, které také nechtěly moc brát.

Honza se skalákem

Jasně se tu ukázal vliv týdenního krmení, kdy se namísto desítek kilogramů lovilo jen pět kilogramů na první příčky v sektoru. Také diky tomu, že je kadetský úsek na vnitřní straně ohybu řeky, byly desetimetrové děličky žalostně krátké. Slováci s desetimetrovými biči lovili o více jak polovinu dále a na rybu už „dosáhli". Ale kdo šel ještě o pár metrů dále s odhozem, byl na tom nejlépe. Bohužel tu nikdo ze závodního pole nelovil od začátku závodu a ztracené desítky minut na biče chyběly.

Bára a její podoustev

Do nedělního závodu šli už všichni s jasnou představou co je čeká, ne každý však sázel na stejnou taktiku. Slovenští závodníci zůstali u desetimetrových bičů, většina české reprezentace lovila od začátku na odhozové pruty, někteří sáhli také po biči, jiní lovili oukleje. Jen málo závodníků vytrvale vysedávalo u děliček. V závodě se opět jasně ukázala převaha odhozových prutů a bičů. Lov ouklejí vypadal po první hodině velice nadějně, ale záběrů ubývalo a druhá polovina závodu už byla velmi slabá, jen díky tomu nedosáhli lovci ouklejí na nejvyšší příčky v sektorech. Závod byl opět velice náročný, mnoho méně zkušených závodníků si s takovou obtížností nedokázalo poradit.

Nedělní Patrikův úlovek

V celkovém součtu se stal Mistrem České republiky v kategorii kadetů Patrik Netolický se součtem umístění 2 a nalovenou hmotností 13 290 gramů. První den se mu podařilo těsně zvítězit při lovu s devítimetrovým bičem, druhý den exceloval při lovu s odhozovým prutem. Při obou závodech těžil z pomoci zkušeného domácího závodníka Pepy Konopáska. Titul vícemistra České republiky v kategorii kadetů získal slovenský závodník Juraj Smaha se součtem umístění 4 a nalovenými 13 880 gramy. V obou kolech lovil na dlouhý desetimetrový bič a zdolal řadu velkých cejnů, kteří tvořili většinu jeho úlovku.

Karlův sumec

S titulem druhého vícemistra České republiky v kategorii kadetů skončil Karel Mádle se součtem umístění 5 a hmotností 13 460 gramů. První den lovil na děličku a k třetímu místu v sektoru mu pomohl forhond. Druhý den lovil na dlouhý bič, povedlo se mu zdolat i dva krásné sumce!

Kadeti jednotlivci

V kategorii družstev byly výsledky na vedoucích příčkách velice vyrovnané. Mistry České republiky se v kategorii kadetů stali bratři Ondřej a Roman Pokorní z družstva Středočeského územního svazu, kteří v obou kolech předvedli vyrovnaný výkon se součtem umístění 6 a s celkovým součtem 12 zvítězili na cips body s hmotností úlovku 21 470 gramů. Těsně za nimi se na druhém místě umístilo družstvo Východočeského územního svazu ve složení Tomáš Michálek a Patrik Netolický se shodným součtem umístění 12 (v obou kolech 6 jako vítězné družstvo), ale jen o málo nižší nalovenou hmotností 21 000 gramů. Na třetím místě skončilo družstvo Bačina ve složení Jan Veselý a Karel Mádle se součtem umístění 17 a hmotností úlovku 20 150 gramů.

Kadeti družstva

Juniorským Mistrem České republiky se stal mladý talentovaný závodník Jan Bartoš se součtem umístění 4 a nalovenou hmotností úlovku 14 300 gramů. Vicemistrem České republiky se stal Lukáš Práde se součtem umístění 6 a hmotností 14 220 gramů. Druhým vicemistrem České republiky je Libor Jonáš se součtem umístění 8 a hmotností úlovku 10 560 gramů.

Juniori jednotlivci

V juniorské kategorii družstev zvítězil s velkým náskokem Východočeský územní svaz 1 ve složení Jan Bartoš a Martin Kubík se součtem umístění 13. Druhé místo obsadilo smíšené družstvo Jihočeského územního svazu a Vysokého Mýta ve složení Jakub Krejsa a Miroslav Blecha ml. se součtem umístění 21. Těsně je na třetím místě následovalo družstvo Východočeského územního svazu 3 ve složení Jiří Bartoš a Ondřej Derner se součtem umístění 22.

Junioři družstva

Mezi ženami obhájila titul Mistryně České republiky Markéta Nováčková se součtem umístění 5 a hmotností úlovku 14 680 gramů. Druhé místo obsadila Hana Purkrábková se součtem umístění 6 a hmotností úlovku 13 080 gramů. Na třetím místě skončila Šárka Švehlová se shodným součtem umístění 6, ale nižší nalovenou hmotností 12 540 gramů.

Ženy jednotlivci

V ženské kategorii družstev obhájilo loňské prvenství družstvo ve složení Markéta Nováčková a Šárka Švehlová se součtem umístění 11. Na druhém místě skončilo družstvo ve složení Lucie Bačinová a Jana Grošová se součtem umístění 18. Na třetím místě se umístilo družstvo ve složení Jana Štiková a Ivana Štruncová se součtem umístění 21.

Ženy družstva

Všichni medailisté byli odměněni poháry, medailemi a hodnotnými cenami na slavnostním vyhlášení, které uzavřelo náročný šampionát. Všem ještě jednou gratuluji.

Medailiste

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.