MS juniorů a kadetů 2007 2. díl

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Kdo by před sobotním závodem tušil, že se na Mistrovství světa juniorů a kadetů v Pardubicích zrodí takový úspěch. Dva teamové tituly mistrů světa a k tomu nadílka zlaté, stříbrné a bronzové medaile v kategoriích jednotlivců, to je výsledek vskutku nevídaný. Závod však byl velmi složitý, možná více, než se dle výsledků zdá.
5604.jpg

Kdo by před sobotním závodem tušil, že se na Mistrovství světa juniorů a kadetů v Pardubicích zrodí takový úspěch. Dva teamové tituly mistrů světa a k tomu nadílka zlaté, stříbrné a bronzové medaile v kategoriích jednotlivců, to je výsledek vskutku nevídaný. Závod však byl velmi složitý, možná více, než se dle výsledků zdá.

V sobotu ráno jsme si museli trochu přivstat, spolu s celým realizačním teamem jsme už po šesté hodině vyrazili připravovat krmení. Závodníky jsme v klidu nechali pospat o hodinku déle, aby měli na závod dostatek sil. Ríša Konopásek na nás už čekal na závodní trati. Měl navařené, upražené a namočené nejrůznější ingredience, ty se míchaly s připravenou sypkou krmnou směsí. Hlavními míchači byl Roman a Zbyněk, kteří za celý týden už přesně věděli, jak vlhké krmení vyhovuje našim závodníkům nejvíce. Výsledné krmení mělo přilákat spoustu ryb na naše místo. A dnes už můžu napsat, že se mu to náramně povedlo. Trenéři různých zemí se mě po závodu ptali, co jsme měli za krmení a po odpovědi, že to byl Ríšův „hegeš" jen nechápavě kroutili hlavou, že o takovém nikdy neslyšeli. Anglický trenér mi dokonce řekl, že to není fér, že na takové krmení nemohli přijít! (Nutno podotknout, že v žertu.) Krmení však nebylo kouzelné, byla to jen součást složité skládačky, která přesně zapadala na své místo a posunula nás kousek blíže k vytouženému úspěchu.

Příprava krmení

Druhá skupinka v čele s Aničkou a Karlem se starala o živé nástrahy a kamínky. Bylo je třeba perfektně vyčistit, nechat proběhnout přes síta, lehce navonět a připravit do odměrných nádob. Než přijeli závodníci, bylo už všechno nachystáno a Honza nám z losování volal místa jednotlivých závodníků. Tomáš Michálek vylosoval místo A12, prakticky antiforhond. Honza Veselý si sednul pěkně doprostřed sektoru na B8. Roman Pokorný měl taky slušný los C7. Trochu hůře na tom byla Bára Bačinová na D 13, na tomto sektoru to chtělo co nejníže za zatáčku, kde je více vody. A Ondra Pokorný vyfasoval mělčinu kousek od Báry na E 4. Los to nebyl ideální, ale lov na odhoz nám dával naději, že to zvládneme odchytat všude. Patrik Netolický nám pomáhal na břehu, pro tento závod střídal. Během chvíle jsme rozvezli všechny závodníky na svá místa a pár minut na to začala příprava prvního závodu mistrovství světa.

Junioři už měli také svoje místa vylosovaná a rozjížděli se po závodním úseku. Na spodní sektor A vyrazil Ondra Derner na číslo 9, to při 18 lidech v sektoru vycházelo na slušný střed. Na Béčku měl Jirka Bartoš vylosovanou 15ku. Na sektoru C seděl Míra Blecha na čísle 14. Martin Kubík měl vylosováno na střed Dčka na číslo 7. Nejvyšší sektor E zůstal na Honzu Bartoše s číslem 2, to je opět prakticky antiforhond. Honza Jarkovský se mi po losování přiznal, že se bál, jak se k takovému losu postavíme. Tak špatná místa se mu snad nikdy ještě vylosovat nepodařila. Bál se zbytečně, se vztyčenou hlavou se závodníci po pár minutách vrhli na přípravu.

Závodníci měli jasnou taktiku a už mnohokrát vyzkoušené co je třeba nachystat. Příprava jim nečinila problémy. Na juniorském úseku proběhlo vše podle časového harmonogramu a v 10:25 zazněl signál zahajující krmení. Na úseku kadetů to však tak hladce neprobíhalo. Jeden z francouzských závodníků měl na svém sektoru vosy, které se mu úspěšně podařilo rozdráždit. Organizátoři a sektoroví rozhodčí se s nasazením vlastní kůže snažili pomocí benzínu, hasičského přístroje a různých sprejů vosy vyhubit. Nakonec nezbylo než celé hnízdo vykopat a odstranit. Celá operace zabrala mnoho času a ani po jejím dokončení se panu Matteolimu nezdálo místo dost bezpečné. Celá horní polovina závodníků se musela posunout o jeden sektor, místo s vosami se vynechávalo. Ve chvíli tohoto rozhodnutí se však objevily vosy i na spodní části kadetského úseku a tak se celá záležitost opakovala. Výsledkem bylo stěhování spodního sektoru o jedno místo níže. Nakonec se příprava prodloužila o 90 minut a závod začínal až ve 12 hodin. Většina závodníků proto měla spoustu času na přípravu. Jedinou starostí bylo uchovat živé nástrahy, což se nám podařilo.

Přesný začátek

Zazněl signál základního krmení a všichni naši závodníci začali střílet prakem připravené koule s krmením na pečlivě proměřené a zmapované místo, kde chtěli chytat. Jediný Roman dokázal krmit rukou a bylo se opravdu na co dívat. Zbynďa o základním nakrmení svého svěřence řekl: „Naházel to tam tak přesně, že na dně musel z koulí krmení udělat sněhuláka. Divím se, že o něj při chytání neváznul! :-)" I u ostatních bylo vidět, že mají lov s odhozem pěkně v ruce. Hned po následujícím signálu zahajujícím závod se dostavily i první drobné ryby. Taktika vycházela do puntíku. Za první hodinu měli všichni na lehké propady naloveno kolem 20 ryb a u některých se povedlo zdolat i pěkné cejny. Ostatní velké cejny nachytali v průběhu druhé a především třetí hodiny, kdy po nich šli naprosto cíleně. Ostatním státům, které lovily hlavně velké ryby, ve finále právě hmotnost drobných ryb chyběla. Výborně se dařilo také družstvům Slovenska a Polska, která vsadila na lov s desetimetrovými biči. U ostatních národů bylo vidět, že se s řekou nemohou srovnat a nestačily najít všechny důležité detaily vedoucí ke spolehlivému výsledku. Na některých sektorech se jim sice dařilo, ale na jiných nemohly chytnout rybu.

Sobotní závod ukončil závěrečný signál, po kterém následovalo velmi napínavé vážení. Na sektoru A vybojoval Tomáš Michálek 3. místo s 6950 gramy. Překonal ho pouze na forhontu (A1) chytající anglický závodník Matt Godfrey a výborně chytající slovenská závodnice Dominika Olejňáková, která sektor A s hmotností 11 470 gramů vyhrála. Na sektoru B kraloval od samého počátku český závodník Honza Veselý, který suverénně vyhrál sektor s hmotností úlovku 8 295 gramů. Za zády nechal druhého Matta Derryho z Anglie s hmotností 5 385 gramů a třetího Maxime Watraina z Francie s hmotností 5 365 gramů. Na sektoru C se o první příčky svedl urputný boj. Jako první byl vážen na C 1 polský závodník Dominik Wojtas s 8 440 gramy. Na sektoru C 6 jej však překonal slovenský závodník Martin Rusnák s hmotností 8 750 gramů, ale ani jemu radost z prvenství dlouho nevydržela. Na místě C 7 seděl náš závodník Roman Pokorný, které se přehoupl přes oba závodníky a s hmotností 8 880 gramů zvítězil! Vítězství to bylo těsné, ale vskutku zasloužené. Následoval sektor D, kde se větší ryby lovily hlavně na nízkých číslech. Na D 3 zvítězil s obrovským náskokem slovenský závodník Roman Pavelka s hmotností 14 400 gramů, následovaný italským závodníkem Simone Leonim na D 2 s hmotností 7 280 gramů, kterému pomohl velký kapr. Na třetí místo si museli diváci počkat až na opačný konec sektoru D, vybojovala jej česká závodnice Barbora Bačinová s hmotností 6 560 gramů. Na sektoru E se s děličkou blýskl portugalský závodník Alexandre Guerra na E 10, který vyhrál s hmotností 8 200 gramů. Druhé místo získal na E 11 polský závodník Pioter Stepniak s hmotností 6 980 gramů. Třetí místo patřilo opět českému závodníkovi Ondrovi Pokornému, který nalovil 6 740 gramů. Se součtem umístění 11 se Česká republika ujala vedení na Mistrovství světa kadetů. Následovaly ji výběry Slovenska se 17 body a Polska s 23 body.

Tomáš s cejnkem

Už v průběhu závodu se nám donesla výborná zpráva o výsledcích na juniorském úseku, kteří skončili v řádném termínu (tedy o jeden a půl hodiny dříve než kadeti). Česká republika i v kategorii juniorů zvítězila v prvním závodě Mistrovství světa! Se součtem umístění 14 při 18 lidech v sektoru nenašli čeští borci konkurenci. Na druhém místě je následoval výběr z Maďarska se součtem umístění 24,5 a na třetím místě skončilo družstvo z Polska se součtem umístění 30. Na jednotlivých sektorech se měla situace následovně. Sektor A vyhrál maďarský závodník András Nagy na A1, následovaný Belgickým závodníkem Henrikem Van den Berghe a třetí místo už vybojoval český závodník Ondřej Derner s hmotností 5 610 gramů, kterého od prvenství dělilo pouhých 270 gramů. Sektor B vyhrál s obrovským náskokem náš závodník Jirka Bartoš s hmotností 7 070 gramů, následovaný polákem Jackem Zietarskim s 4 540 gramy a portugalcem Joao Rochou s 3 260 gramy. Na sektoru C doslova řádil Míra Blecha, kterého s hmotností úlovku 9 790 gramů nemohl nikdo z jeho soupeřů ohrozit. Na druhém místě zanechal francouzského závodníka Louise Costu s hmotností 6 590 gramů a třetího slovenského závodníka Jána Kevického s hmotností 6 160 gramů. Na sektorech D a E, které byly samostatně mezi mosty se lovilo více ryb, ale ani zde se čeští závodníci neztratili. Martin Kubík vybojoval na Dčku slušné 4. místo a mladý Jan Bartoš uhrál z poměrně slabého místa solidní 5. příčku. Opravdu nádherný výkon.

Honza jede na medaili

Výsledek sobotního závodu byl nádherný, ale všichni jsme věděli, že až nedělní závod rozhodne o medailích. Kadeti zavzpomínali na Mistrovství světa v Černé Hoře, kde jim zlato proklouzlo mezi prsty. Vědí moc dobře, jak těžké je obhájit prvenství ze sobotního závodu. Junioři upustili od počátečního lovu ouklejí a vše vsadili na odhoz, který jim vyšel na jedničku. Odpoledne se všichni pečlivě připravovali na nejdůležitější závod v jejich dosavadním životě.

Nedělní ráno probíhalo stejně jako předchozí den, kdy jsme všechno zvládli podle představ, nebylo třeba cokoli měnit. Dokonce se nám povedlo vyšetřit i nějaký čas v průběhu míchání krmení a přípravy živého. Před přípravou jsme měli půl hodinku k dobru. Losování jsme se bát nemuseli. S jistotou, že horší los než předchozí den už mít nemůžeme a navíc dokážeme ryby lovit na kterémkoli místě, jsme v klidu čekali na vylosovaná místa. Juniorům vylosovali Mírovi Blechovi na sektoru A číslo 12, Ondra Derner seděl na B 4, Martin Kubík dostal C 6, Jirka Bartoš D 11 a Honza Bartoš E 17. Kadeti měli následující rozestavení: Honza Veselý A 5, Tomáš Michálek B 6, Bára Bačinová C 9, Roman Pokorný D 1 a Ondra Pokorný E 2. Stačilo rozvést na místa a příprava mohla začít.

Krásná práce

Snad by to nebylo ani normální, kdyby se u kadetů opět něco nestalo. Zatímco juniorům nerušeně probíhala příprava, u kadetů Francouz na sektoru A první, co udělal po vstupu do boxu, bylo hledání vos. Nakonec je našel, rozdráždil a znovu se stěhovali závodníci o jedno místo níž. Naštěstí jen na jednom sektoru. Honza Veselý, kterého jediného stěhování minulo v sobotu, se stěhoval v neděli (asi aby mu to nebylo líto). Příprava se všem natáhla o půl hodiny, alespoň jsme měli dostatek času všechno si pořádně proměřit a nachystat. Příprava proběhla bez dalších komplikací. Za pět minut jedenáct začalo krmení a o dalších pět minut později se už chytalo. Našim se opět dařilo odchytávat drobnou spodovou rybu. Během několika minut však začal foukat nepříjemný vítr po vodě, který lov na odhoz znepříjemňoval. Mnoho závodníků se uchýlilo k lovu na děličku a překvapivě jim tato taktika i vycházela. Angličané na ni dokonce vsadili na všech sektorech a způsobem na čekanou se jim dařilo vysedět velké cejny. Naši bojovali s odhozy, větrem i sami se sebou. Tlak byl na ně obrovský, na většině sektorů se jim dařilo, ale dřina to byla neuvěřitelná. Situaci navíc komplikovaly velké ryby, které se na odhozu ukazovaly minimálně. Naši bojovali do posledních minut. Snažili se lovit alespoň drobné ryby na jistý výsledek v sektoru, který by jim zaručil udržení prvenství. Do poslední minuty však nebylo jasné, jak závod dopadne. S posledním hvizdem jsme si všichni zhluboka oddechli.

A jak dopadlo vážení? Na sektoru A uteklo prvenství Honzovi Veselému o jednu malou rybičku. Anglický závodník Jake Marshall jej přechytal o 105 gramů. I tak bylo druhé místo s hmotností 6 950 gramů vynikajícím výsledkem. Na sektoru B lovil Tomáš Michálek pouze drobnou rybu. Počínal si velice zkušeně, už byl na svém 4. mistrovství světa, věděl že je to jistý výsledek pro družstvo. Jeho hmotnost 4020 gramů stačila na pěkné 4. místo v sektoru. Na sektoru C se Bára Bačinová marně prala s větrem a nepřízní osudu. Ani drobnou rybu se jí na odhoz lovit nedařilo. Nakonec s hmotností 2 200 gramů vydřela 8. místo v sektoru. Na sektoru D chytal velice dobře Roman Pokorný. V poslední hodině jej však předstihli Anglický a Jihoafrický závodník s děličkami a velkými rybami. Přesto je Romanovo 3. místo s hmotností 7 160 gramů skvělým výsledkem. I na sektoru E se našemu Ondrovi Pokornému dařilo. Vybojoval pěkné 4. místo prakticky z antiforhondu s hmotností 5 985 gramů. Se slušným součtem 21 jsme v nedělním závodě skončili na druhém místě a měli velikou šanci celkové prvenství udržet. Jediným družstvem, kterému se v nedělním závodě dařilo opravdu na jedničku byli Angličané, kteří se součtem 12 závod vyhráli. Třetí skončila Francie se součtem 27. Bylo jasné, že se na medailových příčkách bude míchat s pořadím.

Junioři jsou Mistři světa

Senzační zprávy se nám donesly z úseku juniorů. Jejich družstvo vyhrálo nedělní závod se součtem umístění 8,5! O jejich vítězství nebyl pochyb. Honza Bartoš, Míra Blecha a Martin Kubík svůj sektor vyhráli. Jiří Bartoš skončil na skvělém 2. místě a „nejhůře" nachytal Ondra Derner, který byl na 3,5 místě. To je výsledek, který na mistrovství světa ještě nepamatuji! Trenér byl po zásluze hozen do řeky Labe, která jemu a jeho svěřencům přinesla titul Mistrů světa.

Kadeti jsou Mistři světa

Na výsledky kadetů jsme čekali ve stanu, kde Jirka Janků ládoval počítač hmotnostmi úlovků jednotlivých závodníků. Věřili jsme, že jsme prvenství udrželi, ale chtěli jsme mít jistotu. Minuty byly nekonečné a pak se výsledek objevil. Česká republika se s rezervou deseti bodů stala Mistrem světa i v kategorii kadetů. Oslavy byly veliké. Také jsem byl hozen do řeky a za mnou naskákali všichni závodníci i většina realizačního teamu.

Samotné vyhlášení výsledků na pardubickém dostihovém závodišti jsme si náramně užili. Při skandování „Kdo neskáče není Čech! Hop, Hop, Hop!" se otřásala celá tribuna. Hledištěm proběhlo několik mexických vln a pak slavnostní nástupy našich na stupně nejvyšší. Málokteré oko zůstalo suché. Nádherný zážitek.

Družstva kadeti

V kategorii kadetů skončilo celkové pořadí takto: Na prvním místě, se ziskem 32 bodů, se umístila Česká Republika, která vybojovala titul Mistrů světa! Na místo druhé poskočil po výborném nedělním výkonu výběr Anglie se součtem umístění 42. Na třetí příčku se propadlo družstvo Slovenska se součtem umístění 51, které neustálo útok Angličanů v nedělním závodě.

Jednotlivci kadeti

V kategorii jednotlivců se stal Mistrem světa kadetů anglický závodník Matt Godfrey se součtem umístění 3 a hmotností úlovku 25 445 gramů. Na krásném druhém místě skončil a titul Více mistra světa získal český závodník Jan Veselý se součtem umístění 3 a hmotností úlovku 15 245 gramů. Třetí místo obsadil slovenský závodník Martin Rusnák se součtem umístění 4. Nutno podotknout, že prvnímu a třetímu závodníkovi pomohl k výsledku forhond. Další čeští závodníci se umístili na 4. místě Roman Pokorný, na 10. místě Ondřej Pokorný, na 11. místě Tomáš Michálek a na 21. Barbora Bačinová.

Družstva junioři

V celkovém pořadí juniorů zvítězilo s obrovským náskokem družstvo České Republiky se součtem umístění 22,5, které získalo titul Mistrů světa! Na místě druhém skončilo národní družstvo Maďarska se součtem umístění 42,5. Na místě třetím skončilo družstvo Polska se součtem umístění 55,5.

Jednotlivci junioři

V kategorii jednotlivců se naši závodníci postarali hned o dvě medaile. Titul Mistra světa si po suverénním výkonu v obou závodech odnesl český závodník Miroslav Blecha se součtem umístění 2. Na druhém místě skončil maďarský závodník Zoltán Fagaro se součtem umístění 3 a nalovenou hmotností 19 705 gramů. Třetí místo vybojoval a titul Druhého více mistra světa získal český závodník Jiří Bartoš se součtem umístění 3 a hmotností úlovku 15 840 gramů. Další čeští závodníci se také umístili na krásných příčkách: Martin Kubík na 6. místě, Jan Bartoš na 10 místě a Ondřej Derner na místě 11.

Ti za to můžou!

Při oslavách našeho obrovského úspěchu bychom neměli zapomenout na všechny ty, kteří k tomuto úspěchu přispěli, kteří se však na stupně vítězů nemohli postavit. Jsou to především členové rodin všech závodníků a trenérů, kteří tomuto výsledku obětovali spoustu úsilí. Celý realizační team počínaje obětavým doprovodem, přes bratry Konopásky, až k juniorským a kadetským závodníkům, kteří při Mistrovství světa ochotně a pilně pomáhali. Veliký dík patří Českému rybářskému svazu, který dlouhodobě podporuje rybářský sport od nejmladších věkových kategorií. Nesmím opomenout ani sponzory našeho národního teamu firmu Fish-pro s.r.o, firmu Colmic a firmu Sensas. Za průběh závodu patří mé upřímné poděkování všem rozhodčím, kteří měli velice těžkou práci. Nepamatuji se, že by na jiných akcích bylo rozdáno 17 žlutých karet. Mnohokráte děkuji všem co podali pomocnou ruku.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.