Nova Domus 2007

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Tento víkend 21. a 22. dubna 2007 proběhl tradiční závod Nova Domus na řece Nežárce v Jindřichově Hradci. 14. ročníku tohoto závodu se účastnilo přesně 100 závodníků všech kategorií. Podle informací před závodem se očekávalo výborné braní ryb. A jak to celé dopadlo?
4438.jpg

Tento víkend 21. a 22. dubna 2007 proběhl tradiční závod Nova Domus na řece Nežárce v Jindřichově Hradci. 14. ročníku tohoto závodu se účastnilo přesně 100 závodníků všech kategorií. Podle informací před závodem se očekávalo výborné braní ryb. A jak to celé dopadlo?

Nova Domus jsou tradiční plavačkové závody, které každoročně zahajují závodní sezónu. Letos jim však titul úvodního závodu sezóny vyfoukl Mazalův memoriál v Břeclavi. To však nikterak neubralo na počtu zúčastněných. Do Jindřichova Hradce se sjelo 100 závodníků z celé České republiky a přidala se hrstka i ze sousedního Rakouska. Nejsilněji byla zastoupena kategorie mužů s 63 závodníky, spolu s nimi nastoupilo do sektorů 14 juniorů, 5 žen a 1 hendikepovaný závodník. V kategorii kadetů nastoupilo na samostatný závodní úsek 21 závodníků a závodnic. Účast byla tak vysoká, že se závodní pole muselo rozdělit na 3 závodní úseky. Hlavním byl závodní úsek „pod gymnáziem" se čtyřmi sektory, který musel být doplněn o závodní úsek „pod panelárnou" se dvěma sektory. Kadeti soutěžili na závodním úseku „Pod lipkami".

Závodní trať pod lipkami

V pátek se na závodních úsecích sešla řada závodníků. Na první pohled se zdálo, že budou ryby dobře brát. Ale stačilo, aby se posadilo více lidí vedle sebe a už bylo jasné, že to nebude tak jednoduché. Plotice se místo přijímání potravy třely u protějšího břehu a o nabízené nástrahy nejevily valný zájem. Navíc se na závodním úseku objevili velicí cejni. Zdálo se, že je vše jinak než se čekalo a závodníci měli plno práce s připravováním nových udic a vymýšlením správné taktiky na sobotní závod.

Kuba s pěkným cejnem

V sobotu byl od časného rána „pod gymnáziem" čilý ruch. Po zimně se tu sjeli závodníci, kteří se mnohdy viděli poprvé v novém roce. Plavačková sezóna začala teprve před týdnem. Kolem aut se „vařilo" zaručeně nejlepší krmení, ošetřovali červíci a zanedlouho přišlo zahájení a losování. Pak se už všichni rozjeli na svá místa. Sám jsem se pohyboval na závodním úseku kadetů. Ryby braly velmi opatrně, ale díky velmi jemným udicím s návazci o síle 0,06 mm, maličkými háčky, splávky s nosností 0,3 gramu vyváženými maličkými bročky číslo 12 a 13 bylo možné lovit ryby dá se říci pravidelně. O slovo se tak přihlásili „Kubovi udice", které jsme na našich stránkách zveřejnili před závodem. Důležité bylo i přesné krmení kalíškem a pravidelné přistřelování několika kusů červů. S udicí se muselo citlivě pracovat a systematicky prochytávat spodní polovinu vodního sloupce (stylem vedení udice). Takovýto způsob chytání na děličku patří k těm nejnáročnějším, zato každá ryba je odměnou za dobře odvedenou práci.

Patrik válčí s cejnem

A zdolat dvoukilového cejna na takto jemnou udici je opravdu adrenalínový sport!

Taková to byla lopata

Nedělní závod probíhal v podobném duchu jako sobotní, jen drobné plotice se v úlovku objevovaly ještě méně než předchozí den a rozhodoval především počet zdolaných cejnů. Pro mnohé bylo braní ryb velikým zklamáním, Nežárka je v Jindřichově Hradci výborně zarybněná. Přírodě však neporučíme a mnohdy nám nachystá i takto nemilá překvapení.

Honza s pliticí

A jak to tedy celé dopadlo? V hlavní kategorii zvítězil Tomáš Michalec se součtem umístění 2 a nalovenými 8 860 gramy. Druhé místo obsadil junior Jan Písař se součtem umístění 3 a hmotností úlovku 10 660 gramů. Na třetím místě skončil Vojtěch Maštera se součtem umístění 5, který nalovil 10 060 gramů.

Hlavní kategorie

V kategorii žen zvítězila Markéta Nováčková se součtem umístění 14 a nalovenými 2 580 gramy.

Nejlepší žena

Kategorii juniorů vyhrál Jan Písař se součtem umístění 3, následovaný na druhém místě Jakubem Krejsou se součtem umístění 5 a hmotností úlovku 9 480 gramů, (který v hlavní kategorii skončil na 4. místě). Třetím juniorem byl Vladimír Vyslyšel se součtem umístění 8 a hmotností úlovku 6 370 gramů.

Juniorské stupně vítězů

V početné kategorii kadetů zvítězil Jan Krejsa (bratr úspěšného juniora Jakuba Krejsy) se součtem umístění 4 a nalovenými 8 400 gramy. Druhé místo obsadil Patrik Netolický se součtem umístění 5 a vysokou hmotností úlovku 10 600 gramů. Na třetím místě skončil Jan Veselý se shodným součtem umístění 5, ale menší hmotností úlovku 7 380 gramů.

Nejlepší kadeti

Všichni vítězové byli odměněny ručně vyráběnými poháry s dílny Jakuba Kabáta a množstvím hodnotných cen. Ještě jednou všem vítězům gratuluji. Věřím, že se i v budoucnu budeme na závodech setkávat v tak vysokém počtu.


Televize točí Ondru při kalíškování

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.