Nova Domus 2014

Zpět na Reportáže
29. 4. 2014 - V následujícím víkendu po Milo cupu se plavačkoví nadšenci setkali na 21. ročníku „Nova Domusu" na řece Nežárce pořádaném MO ČRS Jindřichův Hradec. 25., 26. a 27. duben byl ve znamení pěkného počasí, a tak jinak často prosáklá louka, nikterak neznepříjemňovala závodníkům přístup na místa.
ryby-062.jpg

V následujícím víkendu po Milo cupu se plavačkoví nadšenci setkali na 21. ročníku „Nova Domusu" na řece Nežárce pořádaném MO ČRS Jindřichův Hradec. 25., 26. a 27. duben byl ve znamení pěkného počasí, a tak jinak často prosáklá louka, nikterak neznepříjemňovala závodníkům přístup na místa.

O pátečním tréninku se zjistilo, že obsádka ryb je stejná jako v minulých ročnících a proto se vše zaměřovalo na lov převážně cejna velkého, který zde dorůstá do pěkných rozměrů, váhy i kolem 3kg. Ne každý si ale na tuto rybu tento den sáhl. Cejni byli v období tření a nebylo lehké je přechytračit. Převládal skalák, jesen, plotice, ouklej a věčně při chuti byli i ježdíci. 

Po sobotním ranním losování se závodníci rozjeli na svá stanoviště a díky pěknému časovému rozvrhu a přístupu, bylo vše připraveno k zahájení dalšího ročníku. Po uběhnutí času určeného pro přípravu se začalo krmit. Bylo vidět, že převážná většina lidí zakrmovala svá místa rukou a dokončovala přesnějším způsobem „kalíškem". Převládalo krmení tmavé barvy s dostatkem hlíny, pro tento závod omezeno na 10l. Ze živé složky - malá patentka, hnojáci, kukly, pinky do obsahu 1,5l.  Hlavní lovnou metodou byla 13m dělička, ikdyž měli mnozí připravený i odhozový prut k druhému břehu. Po zahajovacím signálu bylo hned patrno, že to nebude žádná „raubířina", ale že půjde o každou i malou rybu. Např. Roman Pokorný po 20min. trefil cejna, jak říkal „měl jsem cíleně štěstí" a pak už to jen "dokoukal". Naproti tomu St. Oudrán o 3 místa pod ním dokrmoval rukou „jedna sem a druhá tam" a o cejna neměl nouzi. Úlovky spodové ryby byly jinak řídké, a tak se alespoň na „A" sektoru mnozí uchýlili k lovu oukleje, která se ale nenechala jen tak přechytračit. Velmi pěkný výsledek „jak už jsme ale zvyklí" předvedl M. Melcher na sektoru „B" z teamu Mivardi, který si velice pěkně poradil s danou situací a tento sektor s přehledem vyhrál. Na Céčku zařádil F. Hanáček a se 17kg udělal rekord dne. A konečně na ,,D" sektoru si vítězství vysypal z vezírku P. Kazatel.

ryby-065.jpg
ryby-064.jpg
post_2901.jpg.jpg

Druhý den bývá více napilno, chytá se o 3 hod. dříve, a tak se brzy vstává. Ale na závodním úseku panuje dobrá nálada a každý si věří, že právě „on" vyhraje svůj sektor. Je losnuto, každý na svém místě a oproti sobotě je vidět více odhozů, protože P. Prášek udělal na tento způsob um. 2 v sektoru. Smůlu v losu měli M. Melcher a D. Bednařík z jednoho teamu, kteří si vylosovali na „Béčku" vedle sebe, a tak se museli s touto nevýhodou srovnat. Nakonec, po pěkném výkonu, si rozdělili prvá dvě umístění. Smolný víkend měla J.Grešová z Mivardi teamu, které v sobotním závodě vyřízla dva cejny a v nedělním „6" a těsně po závěrečném signálu zdolala 2kg cejna, kterého musela pustit. Jinak by ji získal um. 1 na ,,C". Taková malá daň za jemný cajk. Déčko ovládl P.Prášek tentokrát s děličkou a potvrdil, že na domácí vodě to umí. Ačko pak M. Valda z forhontu. 

ryby-066.jpg
ryby-072.jpg
ryby-077.jpg

Ačkoliv bylo omezené množství krmiva a živé, bylo to ku prospěchu věci a lze již nyní říct, že se tento závod bude řadit mezi nejhezčí v roce.

Poděkování za pěkně zorganizovaný závod, za pěkné poháry a ceny pro celý team pořadatelů.

   Výsledky celkem: 1. P Kazatel  um.   2 CIPS 14310
                                   2. P Prášek   um.   3 CIPS 13880
                                   3. M.Melcher  um.   3  CIPS 11980

   U23:                      1.M Rašek     um.    9 CIPS 6520
                                  2.M Bárta      um.  10 CIPS 8380
                                  3.J.Valchař    um.  13 CIPS 6060

   U18:                      1.D.Rychter  um.   4 CIPS 13550
                                  2.J.Toužimský um.5 CIPS 12890
                                  3.V.Maštera um.    5 CIPS 12030

   U14:                     1.Š.Svatek    um.   6 CIPS 7940
                                 2.T.Kryštof   um.   7 CIPS  6830
                                 3.M.Polívka  um.    8 CIPS  6830 

 Milan Grešo

ryby-084.jpg
ryby-088.jpg
ryby-092.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.