Pardubice 2011 - 1. část

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - První a druhý víkend v červenci a ještě k tomu o státních svátcích v týdnu se v Pardubicích konaly tři prestižní závody v lovu ryb udicí na plavanou. Jednalo se o Mezinárodní mistrovství České Republiky U14,U18,U22, Pohár Pernštejn a třetí kolo I. ligy. Tradičně se všechny závody uskutečnily na řece Labi.
21366.jpg

První a druhý víkend v červenci a ještě k tomu o státních svátcích v týdnu se v Pardubicích konaly tři prestižní závody v lovu ryb udicí na plavanou. Jednalo se o Mezinárodní mistrovství České Republiky U14,U18,U22, Pohár Pernštejn a třetí kolo I. ligy. Tradičně se všechny závody uskutečnily na řece Labi.

Labe v Pardubicích bývá každoročně dějištěm několika závodů, a tak většina závodníků tuto vodu dobře zná. Ovšem v posledních letech se zde stále více daří sumcům, kteří ,,devastují,, místní tradiční ryby, které se zde hojně vyskytovaly a to zejména cejny, cejnky, plotice atd. Proto se zde už nechytá tolik menších ryb, i když váhy v jednotlivých závodech tomu moc nenasvědčovaly. Samotný závodní úsek začíná pod Wonkovým mostem a pokračuje po proudu dolů. Šířka řeky je cca 60 metrů a hloubka se pohybuje zhruba od 2,5m - 3,5m vody. V této době Labe nebývá nijak proudné, ale místní přeháňky dokáží vodu znečistit a zkalit. Řekl bych, že průtok byl největší o Mistrovství republiky U14-U22 a s následujícími dny se zpomaloval a řeka se vyčistila.

fotka

Pardubický ,,maraton,, začal nejvyšším mládežnickým závodem u nás a to Mistrovstvím republiky. Letos se ho zúčastnil i jeden polský junior, a tak jsme mohli po několikaleté pauze konečně přivítat mezinárodního závodníka. Samotnému závodu vůbec nepřálo počasí, protože v sobotu a v neděli podstatnou část dne propršelo, a tak závodníci to vůbec neměli jednoduché. Trápil je nejen nekončící déšť, ale i poměrně svěží vítr. V sobotu závodníci z nejstarší kategorie U22 se spíše snažili ulovit aspoň nějakou rybu, přičemž jejích váha byla okolo 1500gr o poznání si lépe zachytali závodníci z ostatních kategorií. Mimo kategorii U14 snad 99% závodníků lovilo na odhozové pruty či bolonézky. Bylo to dáno i tím, že u břehu ryba nebyla aktivní, tedy pokud tam nějaká byla a dle mého názoru ryba ze začátku reagovala na nakrmení a po nějakých 10 minutách odjela pryč. Tato situace byla, jak u U22 tak i u U18.
Lovná vzdálenost byla na nějakých 25-35 metrech. Celý víkend jsem převážně strávil čas u nejstarší kategorie a myslím si, že výsledky hlavně v sobotu ovlivnilo vylosované číslo. Samozřejmě čím blíže k forhontu, tím lépe. Uprostřed a na druhé straně startovního pole čítající 14 závodníků, mohl dělat člověk cokoli, ale prostě tam ryba nebyla. V neděli se situace o trochu změnila a ryba se rozjela, a tak se slušného umístění dosahovalo i v místech vzdálenějších od kraje. Samozřejmostí vedoucí k úspěchu byl velice precizně zvládnutý lov na odhoz. Chtěl bych vám popsat sestavu, na kterou jsme s mým bráchou Honzou lovili celý týden. Jedná se o lov na matchová prut s klouzavým angličákem 8+5gr. (i když výrobce uvádí 5gr na dovážení ve skutečnosti je to něco málo přes 4gr, ale pro naše potřeby to nehraje roli.) Celá udice se skládala ze tří částí. První je forpas z vlasce Mivardi Terminal Ultra o průměru od 0,083mm - 0,104mm s háčky ve velikosti 18-14. Poté mezi dvěma obratlíky je druhá část, na které mám právě závaží k vyvážení splávku. Tato část byla dlouhá asi 1,2 metrů a navázaná ze stejného vlasce ovšem daleko silnějším průměru a to 0,164mm. Byla zde torpila 4gr a několik bročků. Fous, který jsem měl na dně, byl dlouhý 60-100cm a na kterém jsem podle průtoku, tvaru a znečištění dna měnil velikost zátěže. V několika okamžicích voda v týdnu zrychlovala (nejspíše kvůli výletní lodi), bylo tedy za potřebí udici více přehloubit. Na poslední části je už jen korálek, klouzavý jezdec pro angličák znovu korálek a zařážka. Alternativou pro tento lov byl lov na bolonézku s pevným splávkem 6-8gr. Ovšem v jistých pasážích závodu se nedalo na bolonézku chytat, kvůli větru či dešti, a tak lov na matchový prut byl o mnoho lepší. V případě, kdyby se řeka zpomalila, jsme měli v záloze ještě pevný propadový angličák s větší (1gr-2gr) zátěží. V přípravě samotné taktiky i technice lovu jsme si zavzpomínali na ,,zlaté mistrovství,, právě z této vody v roce 2007, kdy mimo jiné bylo velice důležité na každé nahození na odhoz přistřelit krmení. Ovšem tato taktika platila v té době a od té doby uplynulo několik let, a jak už jsem zmínil, ryb dle mého názoru ubylo, a tak se ukázalo, že nebylo od věci nastřílet např. několik koulí za sebou a počkat 10-20 minut si na záběr, a tak dopřát rybám klid na lovném místě.
fotka

Mezinárodního mistrovství se dohromady zúčastnilo 55 závodníků, přičemž se soutěžilo, jak v soutěži jednotlivců, tak v tříčlenných družstvech, ve kterých musí být z každé kategorie jeden závodník. Bohužel, se asi nikdy nestane, aby byl stejný počet závodníků v každé kategorii, a tak někteří závodníci se vlastně nemůžou zúčastnit teamové soutěže. Předešlý systém, kdy soutěž jednotlivců byla doplněna o soutěž dvojic, přičemž dvojice musela být výhradně složena ze závodníků ze stejné kategorie, byl dle mého názoru lepší. V době, kdy ještě závodily dvojice v jednotlivých kategoriích, byl vždy závod více vyhecovaný než dnes. Zdá se mi, že závod trojic je takovým ,,doplňkovým,, závodem pro závodníky. Nejde postavit jednoznačná taktika pro celé družstvo, neboť trať a množství ryb se u jednotlivých kategorií může lišit. A v budoucnu bude podle mého stále větší problém s počtem účastníků ve všech kategoriích.

fotka

Soutěž tříčlenných družstev
1. místo Jan Veselý, Barbora Bačinová, Nikola Grulichová sou. 18 cips 25 560
2. místo Hana Purkrábková, Klára Zahrádková, Jan Baloun sou. 20 cips 19 940
3. místo Ladislav Bradna, Jakub Valchař, Václav Maštera ml. sou. 21 cips 30 880

V nejmladší kategorii se na prvních místech umístili dlouholetí reprezentanti, kteří převyšují své vrstevníky hlavně ve zkušenostech, které bohatě zúročili. Jak už jsem zmínil, v sobotu, kdy doopravdy pršelo téměř 4 hodiny v kuse, to hlavně pro ty nejmenší nebyl zrovna lehký závod, a proto se jim pořadatelé rozhodli zkrátit závod o hodinu.

fotka

Kategorie U14
1. místo Tomáš Řehák sou. 2 cips. 11 180
2. místo Václav Maštera ml. sou. 3 cips. 10 320
3. místo Jakub Toumžinský sou. 4 cips. 3 920

Kategorie U18 byla mezinárodní díky závodníkovi z Polska. Nevedl si vůbec špatně a pod drobnohledem Petra Kláska, který ho prakticky za jeden den naučil chytat na odhoz, i když ho to určitě stálo několik let, skončil na bedně.

fotka

Kategorie U18
1. místo Jan Kostka sou. 2 cips. 11 260
2. místo Mikolaj Geisler sou. 4 cips. 11 940
3. místo Jakub Valchař sou. 5 cips. 12 740

V nejstarší kategorii U22 se snad ještě větší závod odehrával při losování než u vody, kde se každý závodník snažil vytáhnout míček s vyšším startovním číslem. I proto vítěz zvítězil na součet umístění 6, což už dlouho nepamatuji, aby se s tak vysokým součtem vůbec brala medaile.

fotka

Kategorie U22
1. místo Jan Veselý sou. 6 cips. 10 680
2. místo Hana Purkrábková sou. 7 cips. 7 480
3. místo Jan Bartoš sou. 7 cips. 7 440

Na závěr bych ještě zmínil perfektní organizaci od pořadatelů a výborný stánek, který nás zásoboval celý týden.
V pokračování této reportáže se můžete těšit na report z dalších dvou závodů, které následovaly bezprostředně po MeMiČR a to Poháru Pernštejn a třetího kola I. ligy, které už mnoho napovědělo v bojích nejen o prvenství, ale i o záchranu.

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.