Pohár kněžny Ludmily 2014

Zpět na Reportáže
9. 10. 2014 - Letošní 19. ročník není posledním pohárem v plavačkovém kalendáři, ale i tak se očekávala hojná účast jak již je tradičně zvykem. Pěkné počasí, které nás mělo čekat, však na páteční tréning přilákalo pouze 6 závodníků, kteří si velice pěkně zachytali na děličku. Díky stále se odpouštějící Vltavské kaskádě byl vyšší stav a protékalo min. o 1/3 víc vody, než běžně. Odhoz nepřipadal v úvahu a na děldu se tahali, skoro na hod, převážně cejni, plotice a skaláci.
ludmila-229.jpg

Letošní 19. ročník není posledním pohárem v plavačkovém kalendáři, ale i tak se očekávala hojná účast jak již je tradičně zvykem. Pěkné počasí, které nás mělo čekat, však na páteční tréning přilákalo pouze 6 závodníků, kteří si velice pěkně zachytali na děličku. Díky stále se odpouštějící Vltavské kaskádě byl vyšší stav a protékalo min. o 1/3 víc vody, než běžně. Odhoz nepřipadal v úvahu a na děldu se tahali, skoro na hod, převážně cejni, plotice a skaláci.

Sobotní ráno byl sraz na loučce pod nejspodnějším Mělnickým mostem a již na první pohled bylo patrno, že počet závodníků nebude rekordní. Sluníčko, které se prodíralo mlhou nad řekou, občasné plácnutí ryby a všude přítomný smích svědčil všem přítomným, a tak se již jen čekalo na příjezd pořadatele Martina Peciny, který se svým kolektivem tyto závody pořádá a dá tomu všemu řád.

ludmila-194.jpg
ludmila-195.jpg
ludmila-198.jpg

Po klasickém přivítání dochází na hlasování o změně v délce lovu a to z dosavadních 3 hodin na hodiny 4 pro sobotní závod. Tato změna byla na podnět z loňského ročníku, kdy ryba začala brát těsně před koncem závodu a taky, že pro většinu jsou 3hod. krátké a rychle utečou. Možná, že po vzoru feederařů, se co nevidět bude chytat i více hodin :). Pak došlo na losování, kde ač většina byla proti, se již nehlasovalo o počtu sektorů a tak při počtu 40 závodníků pořadatelé určili sektory dva. Losování pak proběhlo tak, že každý z teamu losoval o svém místě zvlášť, a tak se mohlo stát, že dvoučlenné družstvo mohlo mít spodní i horní kraj a být oproti jiným ve výhodě a naopak. Což se i stalo. 

ludmila-201.jpg
ludmila-204.jpg
ludmila-206.jpg

Dvouhodinovou přípravu již bral každý zodpovědně. Dle uvážení se chystaly udičky od 2 gramových kuláčků po 30 gramová lízátka. Hodně se lepili červi, používali se mrtví červi, patentky, kukly, hnojáci, vše do počtu 2.5l dle řádu.

ludmila-208.jpg
ludmila-210.jpg
ludmila-211.jpg

Po signálu byly první záběry na 2-3 proplutí, u favoritů vydržely po celou dobu lovu. Kdo se dobře popral s větrem, který foukal po vodě a dokázal vést správně udici, měl záběrů víc než ostatní. Nebylo dobré zůstat jen u jedné gramáže. Bylo nutné střídat velikost splávků, zkoušet rychlost vodění a záběry přicházely často na dotahu. Ryby braly poctivě, někdy se však muselo reagovat jen na naklonění antény a postupem času bylo nutné podstatně zjemnit. Jinak to fungovalo na krajích, kde se většinou chytalo a dochytalo na lízátka všech velikostí, a jinak na středu závodního pole, kde se dochytávalo na kuláče již od 2gr. Nutno říct, že to i v tak velkém proudu fungovalo a ne každý byl na takovou jemnotu připraven. Pro většinu závodníků byl 20l kbelík krmení "jen tak tak". I 13m dělička byla v tomto větru po vodě pro mnohé velkým soustem a to se také projevilo na konečném umístění. 1.kolo sektor A vyhrál Martin Kubík z RUBIDEA 1 Mivardi teamu s váhou 27110gr. Sektor B vyhrál Láďa Žigo z Milo teamu s váhou 29590gr.

ludmila-214.jpg
ludmila-218.jpg
ludmila-221.jpg

Nedělní klání bylo podobné sobotnímu. Děličkové chytání, přesné a časté krmení, přirozené vodění a nebo trpělivé držení v zakrmeném místě. Oproti sobotě se chytalo 3 hodiny se 17 litry krmení. A bylo na co koukat. Tahali se opět cejni kolem kila, velké plotice, tloušti i jeseni. Krásný souboj předvedl Ondra Pokorný s Láďou Konopáskem, ale poslední minuty rozhodly o vítězi tohoto souboje, kdy Ondra podstatně zjemnil a Láďa na to nedokázal zareagovat a poctivě držel lízo na "fleku". To asi rozhodlo. Váha všem přibývala a tři hodinky utekly někam s vodou.  

ludmila-227.jpg
ludmila-229.jpg
ludmila-232.jpg

2.kolo sektor A vyhráli se stejnou váhou 19500gr Honza Bartoš z RUBIDEA 2 Mivardi a Ondra Pokorný z Poky teamu. Sektor B vyhrál s váhou 29830gr Roman Pokorný z Poky teamu. Celkově si výtězství v družsvech zasloužili Roman a Ondra Pokorní s krásným součtem 10.5b. Na druhém místě team Colmic Láďa a Pepa Konopáskové součtem 20b.

ludmila-242.jpg
ludmila-243.jpg

Na třetím místě o 1.5b více team RUBIDEA 2 Mivardi Honza Bartoš s Mirkem Jirečkem součtem 21.5b. Celkově se nachytalo přes 1t. ryb s průměrem kolem 13kg na závodníka, což při jedné z nejnižších účastí bylo příjemným překvapením. Pořadatel tradičně zařídil perfektní občerstvení, rychlé vážení, pěkné ceny, počasí a pozval všechny na příští již 20.ročník. Děkujeme. 

Milan Grešo

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.