Pohár kněžny Ludmily 2015

Zpět na Reportáže
1. 12. 2015 - Jubilejní 20. ročník Poháru kněžny Ludmily se konal na všem dobře známé závodní trati v Mělníku pod novým silničním mostem na řece Labi. V čem byl tento ročník odlišný od minulých let a kdo si odvezl putovní pohár, se dozvíte v následující reportáži.
ck4.jpg

Jubilejní 20. ročník Poháru kněžny Ludmily se konal na všem dobře známé závodní trati v Mělníku pod novým silničním mostem na řece Labi. V čem byl tento ročník odlišný od minulých let a kdo si odvezl putovní pohár, se dozvíte v následující reportáži.

Pohár kněžny Ludmily je již 20. let spojen s Mělníkem, kde se tento závod odehrává a je mezi závodníky velice oblíben nejen k velmi příjemné atmosféře, ale i ke krásným úlovkům. Jelikož přes celé léto i podzim byl nedostatek srážek, tak i průtok řeky Labe v době konání závodů nebyl velký, proto se i na rozdíl od minulého ročníku předpokládal lov na odhozové pruty. Hloubka na závodním úseku ve vzdálenosti lovu na děličku je cca 4m, ve vzdálenosti lovu na odhoz je hloubka mezi 4,5 – 5,5m. Břehy jsou dobře přístupné a ještě před sobotní přípravou bylo závodníkům umožněno vysekání jejich lovného místa.

 

ck1.jpg
ck2.jpg
ck3.jpg

Páteční trénink se odehrával spíše v komorní atmosféře. Závodníci zkoušeli jak lov na děličku se splávky od 2-6gr popř. lov na lehčí lízátka, tak také lov na odhozové pruty. Zde dominovaly bolognézky, kde závodníci používali splávky 6-8gr. Druhou možnosti lovů na větší vzdálenost byl lov na odhozové pruty s klouzavým anglickým splávkem. Při této metodě lovu závodníci využívali splávky 12-14gr přičemž zátěž, která na celé udici „klouzala“ dolů ke dnu měla cca 3-6gr. Mezi nejčastějšími úlovky při pátečním tréninku byly cejni 300gr – 1kg, plotice cca 400gr, cejnci ale i jeseni. Během pátečního tréninku foukal od rána mírný vítr, který zejména odpoledne zesiloval a znepříjemňoval lov na odhozové pruty, neboť byl velký problém s potopením vlasce.

 

ck4.jpg
ck5.jpg
ck6.jpg

Při sobotním srazu na louce hned vedle závodního úseku se začali již od časného rána sjíždět první závodníci. Do závodu se nakonec přihlásilo 54 závodníků, což představovalo 27 dvojic. Závod Poháru kněžny Ludmily je již tradičně závodem dvojic, přičemž při losování vždy jeden z dvojice losuje ze sektorů A nebo B a druhý z dvojice sedí na sektorech C a D a druhý den v neděli se jejich sektory prohodí. Závodníci si ale ještě před losováním připravovali své krmení a živé nástrahy. Krmení měla spíše tmavou bravu s dostatkem lepivé hlíny. Výbornou a účinnou kombinací pro tuto vodu je krmení MIVARDI M1 Cejn v kombinaci s MIVARDI M1 Řeka doplněná o barevné kousky pro zatraktivnění krmné směsi. Někteří závodnici si navíc připravili zvlášť tmavou lepivou hlínu na živou nástrahu. Z té závodníci nejvíce používali žížaly, kukly, červy ale také patentky. Sobotní příprava začínala v 11 hodin. Během přípravy si závodníci připravovali především odhozové pruty nebo bolognézky. Děličky byly k vidění pouze na krajích závodního pole tj. několik prvních míst na sektoru A a několik posledních míst na sektoru D. Závod začal tedy ve 13 hodin a od začátku bylo zřejmé, že ryby najíždí na této trati více a více od forhontů, přičemž je také důležité, kde závodníci trénují během pátečního tréninku, jelikož i to může mít za následek, že ryby jsou aktivnější na daném místě. Během závodu foukal nárazový vítr, a tak někteří závodníci ustoupili ze svých plánů chytat velice daleko (přes 40m) a raději lovili blíže. Sobotní závod na sektoru A vyhrál Pepa Konopásek, který nachytal 26970gr ryb. Na sektoru B vyhrál Jan Kostka, který ulovil 14030gr ryb. Sektor C ovládl s nachytanými 17670gr Jan Bartoš. Sektor D vyhrál Radek Hron, který nachytal 28100gr ryb. Po sobotním závodě se v soutěži družstev na průběžném místě umístilo družstvo RSK LIPANI MIVARDI RUBIDEA „B“ (Jan Bartoš a Miroslav Jireček) se součtem umístění 3. Se stejným součtem umístění, ale s menší nachytanou váhou bylo na druhém místě družstvo AWA (Jan Kostka a Vojta Maštera) Na třetím průběžném místě se se součtem bodů 5 umístilo družstvo Poky team (Roman a Ondra Pokorní). Po zvážení sobotního závodu a sbalení všech věcí se většina závodníků sešla u stánku, kde si místní pořadatelé připravili bohatý raut, na kterém závodníci zavzpomínali nejen na minulé ročníky.

 

ck7.jpg

V neděli se závodníci začali sjíždět na závodním úseku ještě za tmy. Příprava krmení a živých nástrah proběhla velice rychle. Po rozednění byl již čas na losování a ještě malé posilnění v bohatě zásobovaném stánku a po losování si závodníci začali nosit věci na svá místa. Příprava totiž začala již o půl deváté. Děličky si závodníci přichystali snad pouze na vrchní části sektoru D. Ostatní závodníci se velice pečlivě připravovali na lov na odhozové pruty nebo bolognézky. Závod začal v 10:30 a již od začátku závodu byla vidět větší atraktivita ryb. V průměru bylo v neděli nachytáno přes 10kg ryb na jednoho závodníka. Nedělní závod vyhrál na sektoru A s nachytanými 15860gr Franta Hanáček. Sektor B vyhrál Jan Bartoš, který nachytal 19100gr ryb. Sektoru C dominoval Pepa Konopásek, který ulovil 18570gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Ondra Pokorný, který nachytal 25810gr ryb. Nedělní závod se nejlépe povedl závodníkům z družstva RSK Pardubice (Pepa a Láďa Konopáskovi), kteří se součtem umístění 4 vyhráli. Na druhém místě se v nedělním závodě díky větší nachytané váze umístilo družstvo Štíhlá rota (Roman Foret a Franta Hanáček). Na třetím místě se v nedělním závodě umístilo družstvo Poky team (Ondra a Roman Pokorní) se součtem umístění 5.

V následujících dvou tabulkách je uvedeno 5 nejlepších jednotlivců a 5 nejlepších dvojic Poháru kněžny Ludmily 2015.

ck8.jpg

Tabulka 5-ti nejlepších jednotlivců:

1. místo               Josef Konopásek             sou. um. 2          CIPS 45540
2. místo               Jan Bartoš                         sou. um. 2          CIPS 36770
3. místo               Ondra Pokorný                  sou. um. 3          CIPS 52500
4. místo               Radek Hron                       sou. um. 3          CIPS 44590
5. místo               Franta Hanáček                sou. um. 3          CIPS 40950

Tabulka 5-ti nejlepších družstev

1. místo               AWA                                     sou. um. 8          CIPS 51550    (Jan Kostka, Vojta Maštera)
2. místo               RSK Pardubice                 sou. um. 9          CIPS 79520    (Josef a Láďa Konopáskovi)
3. místo               Poky team                          sou. um. 10        CIPS 86140   (Ondra a Roman Pokorní)
4. místo               RSK LIPANI MIVARDI RUBIDEA „B“    sou. um. 13        CIPS 55820 (Jan Bartoš a Míra Jireček)
5. místo               Štíhlá rota                           sou. um. 17        CIPS 74910  (Roman Foret a Franta Hanáček)

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem.

ck9.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.