Pohár Krále Jiřího z Poděbrad

Zpět na Reportáže
20. 5. 2014 - O minulém víkendu (17. - 18. 05. 2014) se uskutečnil další, tentokrát už XIII. ročník velice oblíbených závodů v plavané Pohár Krále Jiřího z Poděbrad. Jedná se o závody s bohatou tradicí, o které je skutečně veliký zájem a které jsou vždycky obsazeny do posledního místečka.
dalsi-ryba.jpg

O minulém víkendu (17. - 18. 05. 2014) se uskutečnil další, tentokrát už XIII. ročník velice oblíbených závodů v plavané Pohár Krále Jiřího z Poděbrad. Jedná se o závody s bohatou tradicí, o které je skutečně veliký zájem a které jsou vždycky obsazeny do posledního místečka.

K místu konání – nádherný úsek Labe (revír 411054) přímo ve městě Poděbrady (u Zimního Stadionu), za standardních podmínek s mírně tažnou vodou (splávek tak kolem 3 – 4 gr) a hloubkou na 4 dílný topset. Osobně se mi tady líbí to, že je tady málo ouklejí, které na jiných úsecích Labe hodně znepříjemňují lov. Převážně se tady loví skalák a cejn, někdy jsou na závodním úseku i plotice (jedinci až do ¾ kg).

jindra-kotlar.jpg
img_0251.jpg
prsi.jpg

Labe v Poděbradech mám moc rád a jezdím sem trénovat děličku i mimo závody. Před samotným pohárem jsem tady byl letos pouze 2x i s mým týmovým kolegou Viktorem, a sice o víkendu před závodem. Překvapila mě velice čistá labská voda, což pro braní ryb na Labe není úplně ideální. Dalším překvapením byla absence velkého množství skaláků, které jsou zde hlavní ulovenou rybou. Vypadalo to tak, že skaláci byli nahrazeni skutečně velkými ploticemi až do ¾ kg. Roman Pokorný, který s námi jeden den trénoval, nám také ukázal, že se musí počítat s odhozovým prutem, který se tady chytá velice výjimečně.

zavodni-trat-2.jpg
zdolavani-ryby.jpg
zavodni-trat.jpg

moje-vazeni.jpg

Páteční trénink ukázal, že to s lovem ryb nebude až tak jednoduchý – některým závodníkům se nepovedlo ulovit ani rybu a těch ulovených bylo skutečně poskromnu. Bohužel také vyšla předpověď nepříznivého počasí. Na sobotu se ochladilo se a asi po hodině lovení začalo intenzivně pršet. Vytrvalý déšť hodně stěžoval lovení především na bolonézové pruty, protože se nedalo sedět pod deštníkem. Na většině závodního úseku to byl doslova boj o rybu. Bohužel, jak v sobotu, tak i v neděli tu bylo i několik závodníků bez ryby, co je zde naprosto výjimečná situace.    

Nedělní ráno nás přivítalo už bez deště, zato při pohledu na Labe a jeho průtok jsem si okamžitě začal vyčítat, že jsem si nezval těžší lízátka (nejtěžší jsem měl tak kolem 20 gr). Teklo to fakt parádně a také se voda trochu přikalila, což ale na Labe dle mých zkušeností je pro braní ryb spíše pozitivní. Tato moje zkušenost se potvrdila a ulovených ryb i přes neustále se zvětšující průtok Labe bylo podstatně víc než v sobotu.

Přišel jsem, viděl jsem a zvítězil jsem. Tak nějak si to asi řekl David Kolařík, který se dvěma vítězstvími v sektoru stal celkovým vítězem letošního ročníku.

 

pohary-pro-viteze.jpg
muzi.jpg
zeny.jpg

Takže tady máme výsledky:

Kategorie mužů

  1. David Kolařík, součet umístění 2
  2. Franta Hanáček, součet umístění 3
  3. Michal Flanderka, součet umístění 5

Kategorie žen

  1. Pavlína Novotná (8)
  2. Jana Grešová (10)
  3. Hana Purkrábková (12,5)      

Kategorie U23

  1. Michal Kladrubský (3)
  2. Pavlína Novotná (8)

Kategorie U18

  1. Vladimír Noll (10)
  2. Radek Lev (18)

Kategorie U14

  1. Vojta Horký (12)
  2. Adam čapek (19)
  3. Eliška Hanyková (19,5)

u23.jpg
u18.jpg
u14.jpg

Celkem se nalovilo přes 185 kg ryb s průměrem něco přes 2 kg na závodníka. Myslím, že za těch těžkých podmínek (v sobotu intenzivní déšť a v neděli vysoký průtok) to je slušný výsledek. Veliké poděkování patří všem, kdo závody v Poděbradech organizovali (MO ČRS Poděbrady), nebo se nějak jinak na nich podíleli. Těšíme se na další ročník.

Děkuji fotografovi za poskytnutí fotek.

 

Pavol Mihál

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.