Pohár Pernštejn 2014

Zpět na Reportáže
21. 10. 2014 - Uplynulý víkend se ve městě perníků konal poslední pohárový plavačkový závod jednotlivců a dvojic. Páteční, trochu mokré, počasí nepřilákalo na trénink mnoho závodníků, ale kdo přijel, tak si zachytal. Cejni, skaláci, padoustve a plotice byla hlavní ryba ne jen o tréniku, ale i o hlavním závodě. Sobotní počasí už bylo o něčem jiném a tak se mohl hlavní pořadatel J. Konopásek ml. ujmout zahájení dalšího, tradičního, Labského poháru ,,O pohár Pernštejna".
perstejn-036.jpg

Uplynulý víkend se ve městě perníků konal poslední pohárový plavačkový závod jednotlivců a dvojic. Páteční, trochu mokré, počasí nepřilákalo na trénink mnoho závodníků, ale kdo přijel, tak si zachytal. Cejni, skaláci, padoustve a plotice byla hlavní ryba ne jen o tréniku, ale i o hlavním závodě. Sobotní počasí už bylo o něčem jiném a tak se mohl hlavní pořadatel J. Konopásek ml. ujmout zahájení dalšího, tradičního, Labského poháru ,,O pohár Pernštejna".

Po úvodních zahajovacích slovech bylo třeba vyzdvihnout ochranu životního prostředí, správné zacházení s ulovenou rybou a pořádek u vody. Počet závodníků přesáhl 40 lidí a tak bylo ideální a nejspravedlivější rozdělení do 4 sektorů, kdy první z dvojice chytal např. ,,A" a druhý ,,D" sektor a pro druhý závod z áčka na ,,C" a z déčka na ,,B" sektor při zachování stejného čísla losu.

perstejn-001.jpg
perstejn-004.jpg
perstejn-006.jpg

Z počátku slunečné počasí s mírným jížním větrem mnohé závodníky a doprovod svléklo do triček a po uplynutí  dvouhodinové přípravy, kdy se převážně chystal odhoz, mohl tento závod začít. Ůlovky na sebe nedaly dlouho čekat, a tak se brzy začalo na sektorech ukazovat, kdo bude tahat za kratší a kdo za delší konec. Na ,,A" sektoru byl favorit domácí Pepan.K. a dal hned najevo, že na domácí vodě je až na tu ,,vyjímku" nepřekonatelný. Způsob lovu odhoz s klouzavým splávkem je jeho nejspíš nejoblíbenější metodou a se skoro 22kg to dal jasně najevo!!!

perstejn-007.jpg
perstejn-018.jpg
perstejn-020.jpg

Na sektoru ,,B" si jedničku rozdělil Radek Hron s Otou Procházkovým, kdy Radek chytal, ale spíš nechytal, protože pořád motal, s pevným splávkem. Oproti tomu Otík lovil na bič, což je zase jeho oblíbená metoda a se stejnou váhou 13800gr si rozdělili jedničku.

perstejn-023.jpg
perstejn-026.jpg
perstejn-028.jpg

,,C" sektor ovládl Mirek Jireček, který se po dvou hodinách trápení trefil do velkých cejnů a s 11320gr si z odhozu vybojoval jedničku v sektoru. Na sektoru ,,D" se od začátku velmi dařilo Láďovi Konopáskovi, který chytal převážně padoustve, velké skaláky a plotice, ale často, a tak mu váha pěkně přibývala. Ke konci se však velmi pěkně rozchytal Vojta Mašteru, kterému scházel jeden nához pro cejna a Láďu by určitě přechytal.

perstejn-030.jpg
perstejn-031.jpg
perstejn-034.jpg

Druhý den nás na závodní trati přivítala mlha, že se při přípravě nedal seštelovat odhoz, a tak že nejen nebylo vidět na splávek 25m a více, ale ani na vedlejší sektor. Po zakrmení se čekala pěkná rybačka, neboť se v sobotu nachytalo hodně a druhý den by to mohlo být ještě lepší. Ale opak se stal skutečností. Mírný větřík mlhu postupně rozfoukal a mohl začít druhý, nedělní závod. Minuty ubíhaly a po půlhodině se např. na ,,B" sektoru chytly jen 3 ryby. A tak to bylo i v jiných sektorech s vyjímkou krajních míst. Postupem času se však ti šikovnější rozchytali, a tak i v neděli bylo na co koukat. Ryba, oproti sobotě, na děličku nebo bič nenajela. a tak se vše odehrávalo na třetině a více řeky. Váhy však zdaleka nedosahovaly sobotního průměru, na váhu kolem 3kg se dělal velmi slušný výsledek. Chycený velký cejn byl zlatou rybkou. V konečném zúčtování však nejlépe zachytali stejní borci jako v sobotu. Na ,,A" sektoru vyhrál Mirek Jireček, s váhou 10380gr, který o dva cejny přechytal letošního vítěze I. ligy Zbyška z Mivardi. Sektor ,,B" s přehledem vyhrál Láďa Konopas se 6640gr. Sektor ,,C" se 7840gr ovládl Pepa Konopásek a sektor ,,D" z fořtu zúročil Aleš Flanderka se 9460gr.

perstejn-035.jpg
perstejn-036.jpg
perstejn-037.jpg

 

Celkově 4 ,,bramborové" místo patří Radkovi Hronovi, který je na toto umístění již zvyklý, a tak nebyl nikterak překvapen. Tradičně poháry, mnoho pěkných cen pro závodníky, tak jako i v minulých letech, byla chlouba těchto závodů. Perfektní občerstvení s obsluhou, rychlé vážení, připravená trať a výborná organizace. Za to si zaslouží velký dík a jsou vzorem i pro ostatní a ne jen pohárové závody.

perstejn-038.jpg
perstejn-043.jpg
perstejn-046.jpg

Celkově jednotlivci

Pepa Konopásek  um. 2  29560gr
Láďa Konopásek  um. 2  22040gr
Mirek Jireček        um. 2  21700gr 

ženy

Jana Grešová  um. 8

družstva

Pepa a Láďa Konopásek              um. 4
Heindenraich J a Vojta Maštera   um. 10
Jan Bartoš a Miroslav Jireček      um. 11 

Junioři

Vavřín Václav    um. 8

Grešo Milan

perstejn-049.jpg
perstejn-060.jpg
perstejn-070.jpg

Přiložené obrázky

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.