Pražský handicap 2009

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - V malebném prostředí řeky Berounky se každoročně na konci srpna koná Pražský handicap, který byl letos zařazen do sledovaných nominačních závodů pro příští MS. V úlovcích převládá plotice, podoustev, tloušť, ouklej, ale i parma či cejn. Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 44 závodníků a závodnic z celé republiky.
15088.jpg

V malebném prostředí řeky Berounky se každoročně na konci srpna koná Pražský handicap, který byl letos zařazen do sledovaných nominačních závodů pro příští MS. V úlovcích převládá plotice, podoustev, tloušť, ouklej, ale i parma či cejn. Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 44 závodníků a závodnic z celé republiky.

foto

Pátečního tréninku jsem se neúčastnil, ale většina trénujících chytala spíše menší ryby jak z odhozu, tak z děličky. Závodní trať byla rozdělena na několik sektorů. Dole po proudu závodila kategorie U14. Nad nimi seděli závodníci kategorie U18 a spolu s nimi i ženy, protože obě kategorie mohou chytat na prut o max. délce 11,5m. Naopak nejdále proti proudu chytala kategorie U22. Hloubka na této řece je velice variabilní. Na děličku měla největší hloubku kat. U14 okolo 2 metrů naopak nejmenší cca 1 metr měla kat. U22. Tomu se podřizovala i taktika v kat. U22.

tofo

Většina závodníků z kat. U22 si v sobotním závodě připravovala pouze odhozové pruty a ouklejové biče. Na odhoz se chytalo v dálce kolem 45 metrů. Byla tam totiž největší hloubka i nejvíc ryb. Někdo se tři hodiny soustředil pouze na lov na odhoz, jiní tento způsob lovu kombinovali s lovem malých ryb na biče či krátké děličky. V sobotu hodně záleželo, kde jste si vylosovali. Samozřejmě čím blíže k forhontu na této řece, tím lépe. Na forhontu a místě vedle měli závodníci nejvíce ryb, zbytek závodního pole se musel spokojit spíše s náhodnými rybami. Bylo zapotřebí chytat dostatečně daleko, přesně krmit jak krmením, tak lepenými červi s kamínky. Poté jste už čekali jen na to, až vám nějaká ryby zabere. Bylo nádherně vidět, jak se ryby přemisťují. Někdo pod vámi zasekne rybu na odhoz. Vy máte zhruba záběr po několika minutách a soused nad vámi má také po malé chvilce rybu na prutě. Z toho bylo zřejmé, že se ryby nezdržují na krmném místě po celé tři hodiny, ale že migrují po celé trati. Průměrná váha v sobotu u kat. U22 se lehce přehoupla přes 2 kila, což zhruba znamenalo 7 ryb z odhozu a k tomu několik ouklejí či hrouzků.

foto

Na nedělním ránu se už pomalu projevil přicházející podzim, protože rtuť na teploměru ráno ukazovala teplotu okolo 7 stupňů. Ovšem zbytek dne byl slunečný, a tak nic nebránilo k tomu, aby se všichni závodníci opět pustili do boje. Příprava začala již tradičně v 9 hodin. Opět si valná většina závodníků připravila odhozy a krátké biče. Po začátku závodu bylo vidět, že si opět zachytají závodníci sedící blíže ke kraji. Ostatní také vsadili na odhozy, přičemž úlovky byly sporadické. Míra Blecha sedící na D1 chytil 5 ryb z odhozu - všechny v poslední půl hodině - a k tomu několik ouklejí, já jsem seděl na A3 a chytil jsem 6 ryb z odhozu. Vedle mě sedící Petr Šplíchal na A4 chytil ještě o jednu rybu na odhoz více. Všichni jsme se seřadili v několika stovkách gramech. Ukázalo se, že tento rok bylo méně ryb, ale myslím si, že to byl krásný víkend strávený u vody.

foto

Výsledky nejlepších závodníků z každé kategorie můžete vyčíst z následujícího přehledu, který je doplněn o fotky z vyhlášení.
Kategorie U22
1. místo Martin Kubík RSK Lipani Milo um. 4 9040g
2. místo Matěj Klika MO Velká Chuchle um. 4 7770g
3. místo Miroslav Blecha ml. Milo Loštice um. 8 6280g

foto

 

Kategorie ženy
1. místo Klára Zahrádková MO Mladá Boleslav um. 4 3210g
2. místo Markéta Nováčková Milo Loštice um. 5 2950g
3. místo Hana Purkrábková Plaňany Colmic um. 6 3080g
foto

 

Kategorie U18
1. místo Jakub Roudnický MO Mladá Boleslav um. 2 4970g
2. místo Klára Zahrádková MO Mladá Boleslav um. 4 3210g
3. místo Ondřej Pokorný MO Nové Strašecí um. 5 3790g

foto

 

Kategorie U14
1. místo Václav Maštera Václav team Střítež um. 4 5210g
2. místo Jan Maroušek MO Smíchov um. 7 3730g
3. místo Adam Počarovský RSK Lipani Milo um. 8 3440g

foto

 

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.