Přerovský pohár 2015

Zpět na Reportáže
16. 10. 2015 - Přerovský pohár – Preston cup, je zařazen do bodovaných závodů v lovu ryb udicí na plavanou a každoročně se těší oblibě mezi závodníky a ani letos tomu nebylo výjimkou a o prvním zářijovém víkendu mohli závodníci poměřit svoje síly na řece Bečvě. Závody se konají, jak už jsem zmínil na řece Bečvě přímo ve městě Přerově. Řeka je dosti hojně zarybněná a nechybí zde velké množství ostroretek, podouství, ouklejí ale i parem, jejichž hmotnost se pohybuje od půl kila až do dvou kil. Závodní úsek je dobře přístupný, bez vyšší vegetace a upravený. Rozdělení sektorů je také už tradiční, přičemž sektor A se nachází pod silničním mostem a ostatní sektory B – D jsou nad silničním mostem. Průtok v řece Bečvě v době konání závodů byl velice malý. V pátek na závodním úseku trénovalo několik závodníků a ostatní se začali sjíždět až odpoledne popř. přicestovali až na sobotní zahájení. Rybáři, kteří trénovali již v pátek, chytali především menší ryby a to zejména podoustve a ostroretky.
bk1.jpg

Přerovský pohár – Preston cup, je zařazen do bodovaných závodů v lovu ryb udicí na plavanou a každoročně se těší oblibě mezi závodníky a ani letos tomu nebylo výjimkou a o prvním zářijovém víkendu mohli závodníci poměřit svoje síly na řece Bečvě. Závody se konají, jak už jsem zmínil na řece Bečvě přímo ve městě Přerově. Řeka je dosti hojně zarybněná a nechybí zde velké množství ostroretek, podouství, ouklejí ale i parem, jejichž hmotnost se pohybuje od půl kila až do dvou kil. Závodní úsek je dobře přístupný, bez vyšší vegetace a upravený. Rozdělení sektorů je také už tradiční, přičemž sektor A se nachází pod silničním mostem a ostatní sektory B – D jsou nad silničním mostem. Průtok v řece Bečvě v době konání závodů byl velice malý. V pátek na závodním úseku trénovalo několik závodníků a ostatní se začali sjíždět až odpoledne popř. přicestovali až na sobotní zahájení. Rybáři, kteří trénovali již v pátek, chytali především menší ryby a to zejména podoustve a ostroretky.

Lovná technika je buď to lov na děličku s klasickými splávky od 1-4gr nebo lov se splávky tzv. „lízátka“ které závodníci měli připravené spíše na chytání parem, přičemž tento tvar splávku jim umožňoval lepší chod splávku ve vodě popř. úplné zastavení splávku ve vodě. Lízátka používali závodníci lehčí tj. od 1-5gr a měli je navázané spíše na silnějších průměrech vlasců z důvodu větší bojovnosti cílových ryb. Alternativou k lovu na děličku je lov na dlouhý bič, který se dá aplikovat v případě malého průtoku a hlavně bezvětří popř. mírného větru. V případě, že koncentrace ryb na úrovni cca 13m není velká, závodníci využívají lov na odhoz. Zde se používají anglické splávky v rozmezí 8-14gr podle průtoku a síle větru. Chytá se zde většinou na propad tzn. pevné anglické splávky, ale někteří závodníci využívají i tzv. klouzavé sestavy. Pokud ryby nespolupracují vůbec, mohou se na tomto závodním úseku ještě chytat oukleje na krátké biče, ale letos ryba byla velice aktivní a na cílený lov ouklejí nedošlo.

 

bk2.jpg

Sobotní sraz již tradičně probíhal u louky za sektory B-D, kde závodníci chystali svá krmení. Krmení závodníků měla spíše tmavší barvu. Jelikož se chytají především ostroretky a podoustve, tak většina závodníků míchá slaná krmení, popř. do nich přidává cíleně sůl. Vhodnou kombinací pro tuto řeku je krmení MIVARDI M1 Cejn v kombinaci s MIVARDI M1 Řeka doplněné o aditiva anglická vločka červená a žlutá, pro zvýšení atraktivity krmení pro ryby. Někteří závodníci přidávají i kukuřici z důvodu možného chycení větší bonusové ryby. Hlína se zde používá tmavá, avšak ne moc lepivá říční hlína. Skladbu živé nástrahy si každý závodník volí sám, ale převládá zde hlavně červ, kukla a v malé míře i patentka. Po losování a následném přesunu na závodní místa mohla začít od 11 hod. příprava. V té si závodníci připravili své náčiní a po dvou hodinách se mohlo začít závodit. Během závodu závodníci chytali jak na děličku, tak na odhozové pruty. Ryba postupně více najížděla a závodníci úspěšně odchytávali nejen podoustve a ostroretky ale i pěkné kusy parem. Letos byl závod poprvé 4 hodinový, a tak nikdo ze závodníků nevěděl, jak to dopadne s atraktivitou ryb v poslední hodině, neboť všechny předcházející ročníky byly závody 3 hodinové. Po konci závodu proběhlo vážení, kde nejvíce na sektoru A nachytal Michal Bezega a to 21340gr ryb. Na sektoru B vyhrál Petr Kazatel, který ulovil 21160gr ryb. Sektoru C dominoval Lucca Pergreffi, který ulovil 11900gr ryb. Poslední sektor D vyhrál s nachytanými neuvěřitelnými 32010 gr ryb Radek Chromý, čímž stanovil nový rekord tratě v chytání za 4 hodiny.

 

bk1.jpg
bk3.jpg
bk4.jpg

Nedělní příprava od 8:30 nedělala závodníkům sebemenší problémy. Po přípravě krmení a živé nástrahy se mohlo přistoupit k losování, které proběhlo rychle a bez nějakých potíží. V přípravě bylo vidět, že se větší část závodníků chystá především na lov na děličku. Ryb se v sobotním závodě v průměru na závodníka chytlo téměř 12 kilo, a tak většina závodníků doufala v nedělním závodě ještě ve větší úlovky. Během závodu se však přání nevyplnilo, ale i přes to si závodníci dobře zachytali nejen na děličku ale na některých místech i na odhozové pruty. Nedělní závod na sektoru A se nejlépe povedl Dušanu Bednaříkovi, který nachytal 9130gr ryb. Sektor B ovládl Petr Kouřil, který ulovil 17960gr ryb. V sektoru C chytil Míra Melcher 10710gr ryb, což stačilo na první místo v sektoru. Sektor D ovládl s nachytanými 12840gr ryb Martin Valda.

 

bk6.jpg

Jak dopadl letošní ročník Přerovského poháru, si můžete prohlédnout v následující tabulce. Rozhodně prodloužení závodu o jednu hodinu rybám nijak nevadilo, ba naopak ve čtvrté hodině se rozhodně chytali větší ryby.

Celkové pořadí nejlepších pěti závodníků:

1. místo               Petr Kouřil                          sou. um. 4          CIPS 34140
2. místo               Petr Kazatel                       sou. um. 4          CIPS 28920
3. místo               Roman Foret                     sou. um. 4          CIPS 28870
4. místo               Jan Heindereich               sou. um. 5          CIPS 30800
5. místo               Michal Bezega                  sou. um. 5          CIPS 29920

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

bk5.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.