První kolo I. ligy v Pasohlávkách

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Sezóna je už v plném proudu. Minulý víkend proběhlo také první kolo naší nejvyšší plavačkářské soutěže. Čtrnáct družstev se 5. a 6. května 2007 sjelo u novomlýnské nádrže v Pasohlávkách, kde změřily své síly.
4516.jpg

Sezóna je už v plném proudu. Minulý víkend proběhlo také první kolo naší nejvyšší plavačkářské soutěže. Čtrnáct družstev se 5. a 6. května 2007 sjelo u novomlýnské nádrže v Pasohlávkách, kde změřily své síly.

V pátek se na závodním úseku sešla jen hrstka družstev. Závodní úsek nebyl ani z poloviny zaplněný, co se také podepsalo na sobotním braní ryb. Už od první chvíle bylo jasné, že bude toto kolo první ligy velmi náročné. Foukal silný vítr přímo proti závodnímu úseku. Naštěstí se nezvedly pověstné „mušovské" vlny, ale i tak byl lov na odhoz velmi náročný. Při tréninku se neobjevila jediná dělička. Všichni se snažili vypilovat lov s odhozy. Pár jedinců zkoušelo chytat s bičem, ale u břehu se příliš mnoho ryb neukazovalo. Chytalo se málo, ale to je na pátečním tréninku na této trati docela běžné.

Sobotní ráno nás přivítalo ještě horším počasím. K silnému větru se přidal také drobný déšť. Po měsíci bez mráčku to nebylo nic příjemného. Nedali jsme se zaskočit, navlékli se do nepromokavých „mundůrů" a už jsme míchali rybám dobroty. Snad každý si při nabírání vody musel všimnout, kolik ve vodě plave slupek z vylíhnutých patentek. Bylo jasné, co bude nástrahou číslo jedna. Přišlo losování a už se jelo na závodní úsek. Podél celé trati vede úzká asfaltová cesta, pořadatelé to tu mají zmáknuté, posílají auta podle vylosování. Všichni jsme se s velkou rezervou dostali na svá místa. V klidu jsme se posilnili před závodem, pozdravili se sousedy a zanedlouho přišel první signál. Příprava utíkala, všichni vybalili odhozové pruty a sem tam se ukázala i dělička. Po loňském mistrovství republiky se ani nemůžete divit.

Lukáš Urban při přípravě základního krmení

Přišel druhý signál a vodu začaly bombardovat koule s krmením. Někdo házel rukou koule velikosti pomeranče, jiní prakem metali mnoho malých kuliček. Po pěti minutách přišel další signál a už se chytalo. Většina závodníků sáhlo po odhozech, ale na každém sektoru se našlo pár jedinců s děličkami, ti se ale po pár minutách stáhli a tak byl celý závod čistě odhozový. Ryb se mnoho nelovilo. Záběry byly ve vlnách špatně viditelné. Ale postupem času se na závodní úsek začalo sjíždět více a více ryb a ti, kdo se do nich trefili, chytali pravidelně. Nejvíce nalovil na sektoru A Jan Novák z Pardubického „Béčka", váha se zastavila těsně pod hranicí deseti kilogramů. Jeho teamovým kolegům se také dařilo, ale v prvním závodě nestačili na družstvo RSK Pardubice Colmic, které se s 12 body chopilo vedoucí pozice. Těsně jej následovalo družstvo RSK Pardubice „B" Colmic s 13 body. Na třetím a čtvrtém místě je stíhali se shodným součtem umístění 16 družstva MRS Pohořelice Mivardi a MO MRS Brno 5 „A" Sensas.

Karel Skalický, vítěz nedělního závodu

V neděli jsme se sešli časně ráno, nejprve to vypadalo, že to řada družstev ani nestihne, ale nakonec se vše podařilo uskutečnit podle časového plánu. Po klasickém kolotoči se začalo chytat. Ryby braly o poznání lépe než předešlý den. Dokonce i přestalo pršet a vítr ztratil na síle. Hladina byla o poznání klidnější, byly lépe vidět záběry. V posledních minutách závodu se dokonce vítr utišil úplně a hladina byla rovná jak zrcadlo, to nás po větrném víkendu Svatý Petr lehce popichoval. Největší hmotnost nalovil Karel Skalický z družstva MO Hradec Králové Sensas, po sečtení tří vážení se ukázala úctyhodná hmotnost 20 190 gramů. Ostatním Karlovým parťákům se také dařilo, se součtem umístění 14 byli druzí. První příčku v nedělním závodě jim vyfoukl vynikající výkon Pardubického „Béčka", které se součtem umístění 9 jasně kralovalo závodnímu poli.

Stupně vítězů

Po prvním kole naší nejvyšší soutěže se na vedoucí pozici s velikým náskokem umístilo družstvo RSK Pardubice „B" Colmic s 22 body. Druhé místo obsadilo družstvo MO MRS Brno 5 „A" Sensas s 34,5 body. Na třetím až pátem místě se po jednom a půl bodu natěsnaly družstva MRS Pohořelice Mivardi (39 bodů), RSK Pardubice kolmic (40,5 bodu) a MO Hradec Králové Sensas (42 bodů). Výsledky jsou po prvním kole velmi těsné, slibují veliký boj v dalších kolech. Jistě bude zajímavé sledovat další vývoj této soutěže!

Autorem fotografií je Jakub Kabát, za jejich poskytnutí mnohokrát děkuji.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.