Sezóna rybářského kroužku MO Nepomuk

Zpět na Reportáže
4. 12. 2015 - Rádi bychom Vás v tom to článku seznámili s činností a úspěchy našeho rybářského kroužku v roce 2015. Kroužek působí v Nepomuku a schází se v něm 25 dětí. Mezi dětmi jsou úplní začátečníci ale i děti, které se již 3 roky pravidelně účastní závodů v lovu ryb udicí feederem, na plavanou ale i v rybolovné technice. Již od prvního roku kdy, jsme začali děti vozit na závody, se nám dařilo obsazovat příčky v první desítce závodního pořadí s občasným příjemným překvapením ve formě získané medaile. Další rok jsme začali být konkurenty i pro ostřílené závodníky a v letošním roce se pravidelně objevujeme na vítězných pozicích.
podzimni-kola-lru-plavana-iii.jpg

Rádi bychom Vás v tom to článku seznámili s činností a úspěchy našeho rybářského kroužku v roce 2015. Kroužek působí v Nepomuku a schází se v něm 25 dětí. Mezi dětmi jsou úplní začátečníci ale i děti, které se již 3 roky pravidelně účastní závodů v lovu ryb udicí feederem, na plavanou ale i v rybolovné technice. Již od prvního roku kdy, jsme začali děti vozit na závody, se nám dařilo obsazovat příčky v první desítce závodního pořadí s občasným příjemným překvapením ve formě získané medaile. Další rok jsme začali být konkurenty i pro ostřílené závodníky a v letošním roce se pravidelně objevujeme na vítězných pozicích.

o zimní pauze jsme se stali poprvé pořádající organizací Jarního kola krajského přeboru v LRU v plavané. Závod se konal na krásném zrekonstruovaném rybníku v obci Klášter. Říká se: „Změna místa, ryba jistá.“ A vypadá to, že se toho drželi i samotní účastníci závodu. Asi i proto, že se závod po několika letech konal mimo Plzeň. Závodníků přijel rekordní a neočekávaný počet a to v kategorii U14 - 28 dětí a v kategorii U18 - 12 dorostenců. Po malém zmatku s nedostatkem míst, se úsek pro U18 přemístil na přítok rybníka, na říčku Úslavu, a U14 zůstala na rybníce. Průběh závodu v sektorech určených pro U14 se nesl ve znamení odlovu drobné ryby ze sloupce či kousek pod hladinou, kde nástrahu převážně sbírali drobní perlíni a oukleje. Našli se však i světlé výjimky, kterým se dařilo na některých místech s delšími biči, odlovovat ze spodu pěkné cejny. V sektorech U18 se setkali velice ostřílení závodníci z 2. ligy, se začínajícími rybáři. Zkušení mazáci zvládali s děličkami přemluvit několik cejnů a pár plotic. Avšak jaké bylo překvapení, když tito ligoví závodníci skončili až za závodníky, pravidelně se zúčastňující se závodů pouze na krajské úrovni.

zemni-kola-zlate-udice-iii.jpg

Naši závodníci, kteří byli na domácí půdě, se prezentovali velmi pěkně, bohužel byli z tréninků zvyklí chytat spodek, a tak jsme promeškali nástup. Teprve až po dlouhé době začali, jako převážná část závodníků, chytat oukleje a drobné perlíny. To vše nám vyneslo v kategorii U14 umístění na 5., 6., 11., 14. a 20. místě a v kategorii U18 9. místo.

Další závod, který nás čekal, se konal na půdě Plzně, na řece Radbuza. Jednalo se o Jarní kolo krajského přeboru mládeže v LRU feeder Plzeň. Závod pořádala Plzeňská sekce feedru s MO Plzeň 1. Na závod jsme s sebou přivezli celkem 4 závodníky. Závod se nesl v přátelském duchu a přítomní ligoví závodníci svým budoucím mladým konkurentům s radostí radili, pomáhali a upravovali sestavy. Ryby spolupracovaly a mezi spousty kusů podoustve se objevovali v podběrácích i pěkní cejni a plotice. Závod nenarušil ani déšť, který se v průběhu závodu přehnal přes sektory. Na závodě jsme měli dva nováčky a dva ostřílené závodníky. Jelikož jsme s feedrem začali již před dvěma roky, doufali jsme alespoň s umístěním do 5. místa. To co ale přišlo, jsme nikdo nečekali. Po zvážení úlovků se na prvních třech místech umístili naši závodníci. A náš nejmladší závodník, který byl na svých prvních závodech, se umístil na krásném 8. místě.

podzimni-krajky-prebor-ve-feedru-ii.jpg

Vyvrcholením jarní části závodů, je pro náš kroužek prestižní soutěž Zlatá udice. Z okresního kola se nám kvalifikovali do týmu pro reprezentování okresu plzeň – Jih celkem 1 dívka, 4 žáci do 15 let a jeden dorostenec. Společně jsme se vydali do Kynšperku nad Ohří, kterému bylo pro letošní rok svěřeno pořádání Krajského kola Zlaté udice. Zlatá udice je celovíkendová soutěž, zaměřená na znalosti z poznávání ryb, rostlin, živočichů, vědomostního testu, rybolovnou techniku a rybolovu. V této části bych se chtěl věnovat vyprávění o průběhu rybolovu na řece Ohři. Závod v rybolovu byl rozdělen do dvou dnů. Jedním slovem bych ty to nazval spíše dvěma dny utrpení. Bohužel na mělkém a rychle proudícím úseku řeky se nám podařilo doslova vydřít několik ryb. V sektoru dorostu jsme po konci obou kol zůstali bez ryby a nebyli jsme sami. V druhém kole se v tom to sektoru nechytla ani jedna jediná ryba. Podobné to bylo i v sektoru holek, kde pouze tři děvčata dokázala ulovit alespoň nějakou drobnou rybu. V sektorech dětí do 15 let, 14 soutěžících z 32 účastníků nedokázalo ulovit rybu. A pokud se již ryba ulovila, byly to opravdu náhodné úlovky ve skladbě: plotice, drobný cejn, ouklej, okoun a bolen. Z našich závodníků stojí za zmínku dva naši zástupci. V kategorii do 15 let - kde nejlepší umístění vzniklo u nováčka v našem týmu, který dokázal pod vedením své vedoucí v obou kolech vydřít ryby s celkovou váhou 220g. Tento úlovek mu přinesl umístění na 4 místě. Dále se trochu zadařilo ostřílenému mazákovi, který taktež v každém kole dokázal přimět k záběru alespoň oukleje a obsadil tak 7. místo s 65g.

jarni-kola-krajkeho-preboru-lru-plavana-i.jpg

Po součtu všech disciplín, jsme si ze Zlaté udice odváželi bramborovou medaili se součtem umístění 191. Za zmínku stojí, že součet umístění na 2. a 3. místě byl shodný a to 188. Během letní pauzy, v podobě prázdnin, se nekonají žádné závody mládeže na krajské úrovni, a proto děti celé prázdniny individuálně trénovaly a připravovaly se na podzimní kola krajských přeborů.

jarni-kola-krajkeho-preboru-lru-plavana-ii.jpg

První ze dvou podzimních závodů bylo Podzimní kolo Krajského přeboru v lovu ryb udicí. Konal se pod záštitou Západočeského územního svazu na Litické přehradě v Plzni. Na závod jsme přivezli 5 závodníků v kategorii U14. Závod probíhal na výborně zarybněném revíru, kde hlavním z úlovků byli cejni, plotice ale i všudypřítomné oukleje. Jako vždy panovala přátelská atmosféra v závodním duchu. Na všech našich místech se nám dařilo odlovovat spodek a sním i vetší cejny. Závod byl mezi všemi účastníky velmi vyrovnaný.  V obou kolech jsme dělali se 4 závodníky v sektorech nejhorší 4. Místo. Celkově po zvážení obou kol jsme měli na medailových příčkách jednoho svěřence a to na stříbrném místě. Dále jsme obsadili 4. místo, 5. místo 8. místo a 11. místo.

jarni-kola-krajkeho-preboru-lru-plavana-iii.jpg

Zakončením letošních rybolovných závodů bylo Podzimní kolo Krajského přeboru lovu ryb udicí feederem, které stejně jako jarní kola uspořádala Plzeňská sekce feederu. Po krásném chytání při plavané se i feeder přesunul na Litickou přehradu. I při chladnějším počasí se nám z našeho kroužku přihlásilo 8 dětí. Již při prezentaci bylo vidět, že obliba lovu na feederový prut u dětí vzrostla, protože na soupisce závodníků se objevilo pěkné číslo a to více než 30 účastníků. Po připravení krmení a rozlosování závodu jsme udělili rady dětem a vyslali je na svá stanoviště připravit se k lovu. Po odstartování se zkušenějším dětem hned od začátku dařilo chytat cejny a plotice. U mladších dětí trvalo déle, než se ryby na lovné místo stáhly a začaly pravidelně brát. Již v průběhu závodu bylo vidět, že námi zvolené krmení i taktika začíná vycházet a že boje o přední pozice svedou naši svěřenci mezi sebou. Co jsme mohli pozorovat během závodu, se potvrdilo i při vážení. Jediné zklamání proběhlo, když jsme při vyndání vezírku z vody u velice úspěšného lovce zjistili, že má vezírek díru a většina ryb mu utekla. Vezírek jsme vyřadili a pro příště jsme se poučili, že je potřeba důkladnější kontrola vezírků před začátkem závodu. Při vyhlašování výsledků jsme byli všichni velice nadšení, protože ve starší kategorii jsme obsadili všechny medailové pozice ale i následující 3 další a poté i místo 8. V mladší kategorii jsme se umístili na 7. místě a 9. místě. Po úspěšném Jarním kole se nám povedlo i podzimní a odjížděli jsme velice spokojeni s výsledky.

podzimni-kola-lru-plavana-iii.jpg

Letošní rok pro nás byl velice úspěšný a doufáme, že příští rok bude alespoň tak úspěšný jako tento. Velké díky ale patří firmě Mivardi, bez její podpory bychom se nemohli účastnit závodů v takovémto hojném počtu a s takovými výsledky.

Petrův Zdar

Jan Hozman

Vedoucí mládeže MO Nepomuk

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.