Úvodní soustředění kadetů sezóny 2007

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Nedá mi to, abych nenapsal pár řádků a nepřidal několik fotografií z prvního soustředění kadetů nové sezóny.
4147.jpg

Nedá mi to, abych nenapsal pár řádků a nepřidal několik fotografií z prvního soustředění kadetů nové sezóny.

Sešli jsme se před polednem 30. března v místním hostinci obce Jeníkovice, kde nám Zbyněk zajistil prostorný sál, stravu i ubytování. Jak se říká all inklusiv. Moc děkujeme! Trenéři nepřekvapili a díky závadě na vozidle přijeli skoro poslední. Po příjezdu dalších opozdilců se mohlo začít (taky závada auta, asi nějaké erupce na slunci.)

Účastníci soustředění

Po přátelském přivítání a seznámení s programem se rozdělili závodníci i tátové do tří družstev a začalo se s prvním bodem programu. Byl jím závodní řád, velmi nudné, přesto velmi důležité téma. Ohlas posluchačů na Honzovo povídání o postizích za přestupky proti závodnímu řádu byl hlavně v závěrečné diskusi až nečekaně velký. Sám jsem netušil, jak máme řád "děravý" (trochu přeháním). Netrvalo dlouho a přišlo na druhý bod programu. Jeden by si řekl, že bude poznávačka "brnkačkou" pro všechny soutěžící, ale ouvej. Nikomu se nepovedlo poznat včechny ryby a to byly promítané pěkně veliké. Pravda, obrázky byly trochu netradiční, všechny vyfocené na plavačkových závodech a soustředěních a né vždy to bylo zcela jasné. Ale soupeř vám taky neukáže rybu pěkně z blízka, aby jste poznali, co to chytá ;-)

Pepa v akci

Oběd nám už pěkně slehl a mohli jsme se jít trochu rozhýbat na vzduch. Kadetům se s puckami na plachtě docela dařilo. Vypadalo to, že přes zimu sem tam trénovali. Jaké však bylo překvapení, když začali házet taťkové. Někteří své svěřence bezostyšně překonali. Všechny hody se počítali do bodování družstev, pěkně se snažili. Nakonec museli před plachtu nastoupit i trenéři. Moc se jim nechtělo a věděli proč. Hned bylo vidět, že místo trénování přesnosti házení celou zimu datlovali nějaká moudra o rybách :-). Počasí nám přálo, tak se házelo několik kol a ani se nám nechtělo do sálu na další bod programu.

Při práci

Po krátkém bazaru, kde si účastníci mohli dokoupit levné plavačkové vybavení, přišlo na vázání udic. Při vykládání příslušné teorie si všichni kadeti připravili udice na zítřejší chytání. Vykládat už nebylo mnoho zapotřebí, naše reprezentace má vázání už dávno v malíku. Proto jim i udice šly docela rychle od ruky. Trochu hůře na tom byli hlavně taťkové při další soutěži. Úkol byl jednoduchý, nacvakat 15 broků na vlasec. Všechny museli držet. Stopoval se čas, šlo o rychlost. Co je na tom? Vžyť to je "brnkačka" ... takového protestování jsem za celé soustředění neslyšel. Že by jim vadilo, že ty broky nebyly skoro vidět? Kdo ví :-) Háčky jsem už raději nechal vázat jenom kadetům, měl jsem trochu obavu o vlastní přežití (zase přeháním).

Rybníček

Když už bylo domotáno a všechno uklizeno, přišla prověrka pozornosti. Malý testík o dvou otázkách: Za jaké přestupky dostane závodník napomenutí? Za jaké bude diskvalifikován? Asi vám nemusím líčit, že výsledek byl velmi špatný. Že by po obědě nedávali pozor? To se mi nezdá, ale jistě se to všichni do prvních závodů naučí.

Honzova zlatá ryba

Venku už byla pěkná tma, přišel poslední bod programu. Nejprve jsme si probrali nominační kritéria. Navázal rozbor jednotlivých závodních useků, na kterých nás čekali nominační akce. O Nežárce v Jindřichově Hradci povykládal místní Pepa Kostka. Následovalo povídání o Labi v Hradci Králové a hlavně v Pardubicích z mých úst. Škoda, že nepřijel Pepa Konopásek, který neočekávaně onemocněl. Přeju mu brzké uzdravení a těším se na přednášku na nějaké z příštích akcí. Celý večer završilo video z MS hendikepovaných v Pardubicích 2005 a pro nespavce následovalo video z loňského MS kadetů v Portugalsku.

Martin s krásným línem

Ráno jsme se probudili do promrzlého aprílového slunečného dne. Naštěstí jarní paprsky rychle rozehřáli jinovatku a během chvíle bylo teploučko. Vydali jsme se na ryby. Když jsme přijeli k lokalitě, kde jsme měli chytat, myslel jsem si, že si z nás Zbynďa střílí. Přece jenom bylo apríla. Ale nebylo tomu tak. Devět kadetů se akorát vešlo na malý rybníček a začalo s přípravou. Krmení a červy připravil doprovod. Program dne byl známý už z předchozího dne. První polovina závodu se bude chytat na děličku, bude se pilovat hlavně technika střílení červů. Druhou polovinu závodu se bude chytat na dlouhý bič a pracovat se bude hlavně na pravidelném a přesném krmení malými kuličkami. Každý z taťků si hleděl svého družstva a už se chytalo. Po nejistém začátku se děličky pěkně rozjely. Chytaly se krásné ryby. Bylo znát, že je brzy z jara. Rybám se moc nechtělo a ke slovu přišly i "šestkové forpasy", jemné vedení udice a dráždění k záběru. Přechod na biče byl těžkým oříškem pro většinu závodníků. Ryby se skoro přestaly chytal. Je pravda, že situace nebyla pro tento způsob lovu ideální. Asi všichni se převědčili, že přesně krmit na 14 metrů není žádná sranda, ale na tom budou jistě pracovat. Přece jenom je skok z 10 metrů na děličce na 14 metrů u 8čky biče dost velký. Nakonec zazněl poslední signál a šlo se vážit. Zde se nekompromisně ukázalo, jak se komu dařilo.

Línů se chytilo víc, tady má jednoho Ondra

Následovalo závěrečné vyhodnocení akce s vyhlášením vítězných družstev a předáním drobných cen. Po skupinové fotografii jsme se rozloučili a vyrazili na cestu k domovům. Alespoň já s pocitem, že jsme sezónu pěkně odstartovali. Těším se na další setkání u vody.

Výsledky soutěže

JménoTestRybyPuckyBrokyHáčkyChytáníSoučetCelkem
Patrik N.83059482490259 
Honza V.113266441495262 
Ondra P.113250503070243

942

Standa K.7263028--91 
Zbyněk B.727530--87 
         
Honza Kr.113056262660209 
Martin K.52763401885238 
Honza Ko.103251362865222

891

Roman P.16282636--106 
Karel N.7284932--116 
         
Tomáš M.133042462075226 
Roman P.93156422280240 
Bára B.931493416100239

928

Pepa K.12274638--123 
Míra K.11233630--100 

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.