Vánoční plotičky

Zpět na Reportáže
5. 1. 2015 - Ne, nejedná se o žádný druh cukroví nebo recept gurmánského experimentátora.:) Vánoční? Ano doopravdy tomu tak je. Počasí se doslova zbláznilo. Sněží a mrzne tam, kde bychom to v životě nečekali. Tam, kde by mělo sněžit a mrznout, tak se nic neděje. Je to hrůza. Marně vzpomínám na časy, kdy touto dobou byly stojáky a řeky zamrzlé, venku byly závěje, děti se radovaly ze sněhu… Ty časy jsou již dávno pryč a myslím, že už to lepší nebude. Inu jak se chováme my k přírodě, chová se i ona k nám.
ekani-na-zaber.jpg

Ne, nejedná se o žádný druh cukroví nebo recept gurmánského experimentátora.:) Vánoční? Ano doopravdy tomu tak je. Počasí se doslova zbláznilo. Sněží a mrzne tam, kde bychom to v životě nečekali. Tam, kde by mělo sněžit a mrznout, tak se nic neděje. Je to hrůza. Marně vzpomínám na časy, kdy touto dobou byly stojáky a řeky zamrzlé, venku byly závěje, děti se radovaly ze sněhu… Ty časy jsou již dávno pryč a myslím, že už to lepší nebude. Inu jak se chováme my k přírodě, chová se i ona k nám.

Probouzím se na druhý svátek vánoční a obloha je pěkně vymetená, bez mráčku, ideální stav. Hned mě přepadá myšlenka, že bych mohl oprášit svou letitou matchku, vzít trochu zmrazeného krmení, všechno to potřebné harampádí a na chvíli vyrazit k vodě. Nakonec proč ne, nezbytné návštěvy po známých máme již za sebou, tak je čas si trochu odpočinout.

 

priroda-1-.jpg

Jako vodu si volím Panský rybník, cca 15km od mého bydliště. Jde o dvou hektarovou soukromou vodu, uprostřed malebné vesnice. Celoroční povolenku jsem zde vyhrál před rokem na rybářských závodech, které se zde konají 2x až 3x do roka. Už tehdy se mi voda velmi líbila a to hlavně kvůli pěknému ostrůvku, který je zhruba v polovině rybníku. V rybníce nalezneme převážně bílou rybu, karasy, kapry a pro milovníky dravců i štiky, candáty a i domorodého sumce. V tomto roce bylo do vody dosazeno i několik pěkných jeseterů. Pro mě naprosto ideální voda na odhoz a feeder.

 

krmeni-1-.jpg
krmeni-6-.jpg
krmeni-4-.jpg

Netrvá to dlouho a už sedím v autě. Beru sebou doopravdy jen to nejdůležitější, jedu jenom na chvíli a nechci se u vody zbytečně zdržovat. Cestou si všímám několika lehce zamrzlých rybníčků a trochu se začínám děsit, jestli tomu tak nebude i na Panském. Přijíždím a všechno je v pohodě, nezamrzlo. Na rybníku nikdo není a vybírám si flek na hrázi hned pod hlavní cestou. Vercajk jsem si nanosil na hráz hned na poprvé.

 

lovne-misto-1-.jpg
mereni-hloubky-krmeni-2-.jpg
lovne-misto-2-.jpg

Jako první si rozdělávám krmení. Z minulých výprav mám trochu zmraženého Mivardi D1 Plotice tmavá a závodní M1 – Team Mivardi plotice černá. Všeho všudy mi to dává dohromady necelé kilo a půl. Ve studených vodách krmení funguje na jedničku a plotice je opravdu milují. Prosévám koule přes síto, aby krmení pracovalo lépe. V krmení mám také zmrzlé červy, na které dnes budu chytat, živé jsem bohužel nesehnal.

 

ekani-na-zaber.jpg

Krmení nechávám trochu odstát a rozdělávám svou letitou matchku. Zažila toho v mých rukou opravdu mnoho a stále je jako nová. Vážu jednoduchou montáž. Na kmenu mám 0,14mm. Angličák o váze 3g, který dovažuji dvěma bročky. Smyčkou do smyčky pak navazuji návazec 20cm o síle 0,10mm, na konci háček o velikosti 14. Jednoduchá, avšak velmi účinná montáž.  Vyměřuji hloubku 5 metrů od betonového sloupku. Přehlubuji o délku celého návazce, aby mi to krásně leželo na dně. Z tohoto místa se mi jak během závodů, tak i během normálního chytání podařilo pár slušných kapříků. Naměřuji zhruba 4 metry. Krmím 4 koulemi a ihned nahazuji na místo, usedám do křesla a čekám na první záběr.

 

kostaci.jpg
lovky-1-.jpg
lovky-4-.jpg

Po ani ne 5 minutách se mi špička anglána pomalu potápí. Prut přizvedávám a mám na prutu krásného malého okouna. Háček má až bůhví kde a musím použít vyprošťovač. Chudák se tím úplně udávil a tak ho rychle pouštím, aby se vzpamatoval… Nahazuji vždy po dvou zmrznutých kosťácích a rybám to vůbec nevadí. Nechci se rozepisovat detailně o každém záběru. Jen chci podotknout, že jsem si v jednu chvíli přišel jako bych chytal o závod. Plotici střídal okoun a opačně, sem tam zabral i perlín. Má oblíbená montáž a krmení mě opět nezklamali a během tří hodinek jsem zdolal více než 40 krásných kousků. Všechny byly po vyfocení ihned puštěny zpět.

lovky-2-.jpg

Na Panském rybníce jsem si v tomto roce báječně zarybařil, lidé jsou tam přátelští, závody mají výborně organizované. Patří jim velký dík a snad v takovém duchu budou pokračovat i nadále. Pokud mi to čas v příštím roce dovolí, rád tam opět zavítám.

Letos se definitivně jednalo o poslední mini výpravu. Teď se i já budu věnovat čištění, leštění, mazání vercajku a těšení se na nastávající sezonu.

V Novém roce Vám přeji mnoho úspěchů.

Za Mivardi team Lukáš

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.