Velka Cena Hané 2014

Zpět na Reportáže
25. 8. 2014 - Po roční přestávce se opět konal velice oblíbený pohárový závod Velká cena Hané, která se každoročně pořádá na dvou kaprových rybnících – Křemačovský rybník a vodní nádrž Rohle. Závodu se zúčastňují nejen závodníci z České republiky, ale taktéž závodníci z Polska či Slovenska.
img_20140817_155931.jpg

Po roční přestávce se opět konal velice oblíbený pohárový závod Velká cena Hané, která se každoročně pořádá na dvou kaprových rybnících – Křemačovský rybník a vodní nádrž Rohle. Závodu se zúčastňují nejen závodníci z České republiky, ale taktéž závodníci z Polska či Slovenska.

Novinkou pro letošní rok bylo to, že se na vodní nádrži Rohle nemohlo v pátek trénovat z důvodu zamezení poničení ryb. Naopak na Křemačovském rybníce bylo zakrmeno závodníky více míst, což pomohlo k lepšímu rozkrmení po větší části závodní tratě. V pátek trénovali na Křemačovském rybníce především polští závodníci, kterých dorazilo poměrně hodně. V Křemačovském rybníce žijí hlavně kapři menší velikosti od 500gr – 1,5kg. V rybníce je průměrná hloubka okolo 80cm. Dva sektory jsou rozděleny dráty vysokého napětí. Samozřejmě nejlepší místa na tomto rybníce jsou ty u krmítka u rybářské chaty a pak ty místa ,,forhonty,, na opačné straně rybníka, kde kapři mohou najíždět z neobsazených míst. Vodní nádrž Rohle, vzdálená asi 20km od Mohelnice, se vyznačuje o trochu větší hloubkou a kapry, kteří zde váží cca od 1,5kg – 3kg a výjimkou nejsou ani amuři o váze atakující 6kg.

img-1408183248395-v.jpg
img-1408255912400-v.jpg
img_20140816_132914.jpg

Tradiční sobotní sraz probíhal u čerpací stanice, kde probíhala prezence závodníků, příprava krmení a živých nástrah a následné losování závodních míst. Většina závodníků namíchala krmení světlé až žluté barvy s dostatkem hrubších částic především kukuřice, řepky, pšenice apod. Vhodným krmením na tento závod je především MIVARDI M1 Kapr doplněný o jakoukoliv kombinaci s MIVARDI D1 např. Kapr scopex. V živé nástraze se zde používá pouze jeden druh a to velcí červy nejrůznějších barev – bílé, červené, žluté, oranžové aj. Na úlovky bohatší Křemačovský rybník, na kterém se v sobotu nachytalo v průměru 30kg na závodníka, byl rozdělen na tři sektory A, B, C. Na sektoru A který, jak už jsem zmínil, byl rozdělen dráty vysokého napětí na dva menší podsektory, vyhrál sobotní závod Roman Foret, který nachytal 33900gr. Sektor B vyhrál na forhontu sedící Míra Melcher, který nachytal 52590gr. Na úlovky nejbohatší sektor C vyhrál Jindra Kotlář, který ulovil 72710gr. Ostatní tři sektory D, E, F, byly na druhém rybníku, kde i přes snahu organizátorů zvýšit úlovky páteční ochranou ryb, průměrné úlovky závodníků nepřesáhly hranici 5kg ryb. Sektor D vyhrál František Hanáček, který nachytal 14070gr. Sektor E vyhrál František Hudeček, který ulovil 8100gr. V posledním sektoru F nachytal nejvíce Adam Kruk, který nachytal 21350gr ryb. Po sobotním závodě tradičně probíhá v prostoru nedaleko u čerpací stanice přátelské posezení se závodníky, kde panuje velice dobrý a uvolněná atmosféra nejen se zpěvem karaoke.

imag1030.jpg
imag1036.jpg
imag1044.jpg

Nedělní vstávání pro někoho bylo horší, ale všichni se o půl osmé dostavili k losování závodních míst pro druhý závod. Losování proběhlo poměrně rychle, a tak především závodníci, kteří první den seděli na Křemačovském rybníce automaticky sedí druhý den na druhém rybníce – vodní nádrž Rohle mohli vyrazit o něco dříve, aby stihli včas dorazit na místo. Příprava byla zkrácena o půl hodiny, a tak závod končil o půl druhé. Druhý nedělní závod se nachytalo ještě méně než ten první sobotní.  Ještě zmíním, že na Křemačovském rybníce se chytá především na děličku 13m ale i kratší, kde se používají lehké splávky cca 0,5gr na kmenovém vlasci kolem 0,20mm a forpasy o průměru 0,12mm a silnějším na kterém závodníci používají háčky spíše větších velikostí od vel. 10 a výše. Na vodní nádrži Rohli závodníci často využívají odhoz jako lovnou techniku především proto, protože kapři se vyskytují ve větší hloubce, než která je na úrovni děličky. Nedělní závod na sektoru A vyhrál Adam Kruk, který ulovil 19090gr. Sektor B vyhrál Jan Bělohlávek, který nachytal 15640gr. Poslední sektor C na Křemačovském rybníce vyhrál Macej Bok, který ulovil 30610gr. Na druhém rybníce vyhrál sektor D Rafal Stankowski, který ulovil 8390gr. Sektor E vyhrál Martin Zrůstek, který nalovil 18620gr. Poslední sektor F vyhrál s velkým náskokem Libor Samlík s nachytanou váhou 31600gr.

Ve Velké ceně Hané, jejímž generálním sponzorem je firma MIVARDI, se odměňují nejlepších 15 závodníků a navíc v letošním roce byl oceněn i nejlepší ,,hobby,, rybář, který pravidelně nenastupuje v žádném ligovém družstvu a jako bonus pro všechny zúčastněné došlo na konci vyhlášení i na losování cen, kde cenu si mohl odnést kdokoliv. V následující tabulce je uvedeno pět nejlepších závodníků.

img_20140817_153124.jpg

1. místo               Adam Kruk                         sou. um. 2          CIPS 40440
2. místo               Libor Samlík                      sou. um. 3          CIPS 75300
3. místo               František Hanáček           sou. um. 3          CIPS 41610
4. místo               Roman Foret                     sou. um. 4          CIPS 39230
5. místo               Dušan Bednařík               sou. um. 4          CIPS 17780

img_20140817_155931.jpg

Závěrem je také potřeba poděkovat sponzorům:

logo-mivardi-ps.jpg

- generální sponzor VC Hané

 FISH - PRO s.r.o.
MERKURIUS a. s.
HOLBA a.s., pivovar Hanušovice
DARKA s.r.o. Mohelnice
RASTR ELEKTRO s. r. o.
Rudolf a Jana Hanákovi – žaluzie, nábytek, cukrárna Mohelnice
a dále pak i pořadatelům, MO ČRS Mohelnice a Spolek Rybářů Rohle
.

Jiří Bartoš

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.