Velká cena Přeštic 2014

Zpět na Reportáže
23. 4. 2015 - Dne 23. 08. 2014, proběhl 25. ročník Velké ceny Přeštic v plavané. Jedná se o závod na řece Úhlavě, kterého se účastní většina výborných západočeských plavačkářů. Závodní úsek je od nadjezí pod přeštickým kostelem proti proudu, hloubka se pohybuje od 1,5m do 2,5m a šířka je do 15 metrů. Rybí obsádka je zastoupena jelcem tlouštěm, cejnem, cejnkem, okounem, ploticí, kaprem a ouklejí.
d40_8824-04_plavana.jpg

Dne 23. 08. 2014, proběhl 25. ročník Velké ceny Přeštic v plavané. Jedná se o závod na řece Úhlavě, kterého se účastní většina výborných západočeských plavačkářů. Závodní úsek je od nadjezí pod přeštickým kostelem proti proudu, hloubka se pohybuje od 1,5m do 2,5m a šířka je do 15 metrů. Rybí obsádka je zastoupena jelcem tlouštěm, cejnem, cejnkem, okounem, ploticí, kaprem a ouklejí.

Ve všech předchozích ročnících jsem si vylosoval místo v horní části závodního úseku a nikdy se mi moc nedařilo. Letos to chci „zlomit“ už dobrým losem, nejlépe spodní forhont hned nad jezem.

Na závod jsem namíchal:

  • M1-team Mivardi černá plotice
  • M1-River
  • oranžovou anglickou vločku
  • pražené konopí

Vše jsem doplnil hlínou, a protože patentka je na VC Přeštic zakázaná a hnojáci tam moc nefungují, pochystal jsem mix červů, pinek a kukly. Připravil jsem si děličku, boloňka odhoz na oukleje a cestou do Přeštic přemýšlím, co jsem zapomněl doma.

d40_8716-04_plavana.jpg

Po příjezdu na místo se zdravím s kolegy a přáteli a shromažďujeme se k losování. Letos pořadatelé udělali změnu a jednička, která byla vždy nad jezem, je horní fořt. Ten si nakonec vylosoval špačkující Vašek Louda, který už se těšil nad jez. Spodní forhont už je taky pryč a jsem na řadě. Paráda, mám 37, to je třetí flek nad jezem. Mám to kousek a ještě přichází zpráva, že jeden závodník nedorazil a 38 bude volné místo.

A už je tady signál pro vstup do sektorů a začíná příprava. Kolegové mě pomůžou usadit do sektoru a začínám vybalovat. Stavím odhoz s gramovým ouklejovým splávkem boloňku s 1,5gr na proplavání a vytahuji děličku. Pode mnou nad jezem „Podskalák“ staví jen bič a boloňku. Kam dohlédnu proti proudu, nevidím ani jednu děličku.

Já si připravuji tři topsety. Jeden s 1,5gramovým lízátkem, vlasec 0,14, forpas 0,12 a 14háček, kdyby najeli kapři a větší tloušti. Druhý, hlavní top s jedničkou kuláčkem, vlascem0,12, forpas 0,10 a 16 háček. Poslední, nejjemnější mám na závěr závodu, kdy záběrů ubývá, a jsou jemnější. Osmnáctku háček na forpasu 0,07, kmen 0,10 a půlgramový kuláček. Hloubku mám naměřenou krmení nachystané a už je tady signál na krmení.

Základníkrmení už mám naházené a protože voda tady nad jezem moc neteče, střílím ještě prakem dostatek červů. Beru si topset s gramovým kuláčkem, napichuji bílého s červeným a už je tady zahajovací signál.

Hned na první proplutí zasekávám a zdolávám asi patnáctidekového cejnka a uklidňuji se. Dnes to půjde. Chytám drobnější cejnky a plotičky, pravidelně dokrmuji a zatím jsem spokojený. Krmení funguje výborně. Pode mnou na forhontu chytá Jirka slušného tlouště a tak měním topset a beru si silnější s lízátkem. Dávám dva červy bílé a tři červené a už držím sestavu v krmení. Přichází razantní záběr a za chvíli mám v podběráku asi půlkilového tlouště. Během dalších třiceti minut chytám ještě 3 menší a potom záběry ustávají. Nechytá ani Jirka na forhontu, ani kluci nade mnou. Zkouším znovu masivněji zakrmit a beru odhoz na oukleje. Přistřeluji červy a pár ouklejí se daří ulovit. Po chvíli už neberou ani ty.

Dostáváme zprávu, že na horním fořtu místní Vašek Louda „řeže“ rybu za rybou a je jasně ve vedení. Beru jemnou děličku a snažím se proměnit ještě nějaký záběr. Chytám dvě plotičky a cejnka a už je tady signál 5 minut do konce. Dávám na háček čtyři červíky a čekám na pořádného tlouště. Dostávám záběr a skutečně ještě chytám a zdolávám menšího jelce. Prakticky po podebrání přichází konec závodu a já jsem s výsledkem celkem spokojen.

d40_8824-04_plavana.jpg

Vážení je celkem dobré. Jirka pode mnou váží 2640 gramů a já mám 3400. Kluci mě vyvezou na cestu a balíme. Než skončí vážení, mám sbaleno a jdu na krkovičku. Když jsem dojedl, přišli rozhodčí závodu a zpráva, že nás všechny Vašek Louda přejel o dvě třídy. Jinak jsou skoupí na informaci. Konečně sečteno a jde se na vyhlášení.

První místo horní forhont a Vašek Louda s neuvěřitelnými 12000 gramy. Ryba mu najela po zakrmení a měl jí tam celý závod. Jako jediný z nás všech.

Mých 3400 gramů stačilo na krásné druhé místo a třetí spodní fořt, Jirka Podskalský se 2640 gramy. Konečně jsem se prosadil na bednu při VC Přeštic v plavané.

Jiří Havel

d40_8829-04_plavana.jpg

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.