Zpráva z II.ligy

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Zpráva z II.ligy LRU – plavaná 2006 - sk. C

První kolo závodu se konalo ve dnech 10.6. - 11.6.2006 na závodní trati v Pasohlávkách na revíru Dyje 7, což je první ze tří velkých nádrží vodního díla Nové Mlýny. Skupina C jsou závodníci z organizací spadajících pod Moravskoslezský ÚS a Moravský rybářský svaz. Skupiny A a B zahrnují účastníky z rybářských organizací v Čechách.
První den (v sobotu) přivítal závodníky velmi silný severovýchodní vítr, který sice dával naději, že ryby budou brát, protože foukal zleva a narážel na boční břeh, kde byl druhý konec závodního úseku. Bohužel, toto se nepotvrdilo. Vlny dosahovaly skoro půl metru a měly dokonce bílé čepičky. Takže se chytalo skoro jako na moři. Někteří závodníci si nachystali i děličky jakož i já, ale vítr mi ji dvakrát shodil z rolny. Kdyby však shodil. Já jsem o tom ani nevěděl, protože v tak silném větru nebylo nic slyšet. Potom jsem ji musel sbalit a vsadit tak na odhoz. Což nakonec udělalo celé startovní pole. Ani potom to však nebylo jednoduché. Ve velkých vlnách a hloubce 1,5 až 2 metry udržet angličák tak, aby nesplavával a přirozeně prezentoval nástrahu. Tou byla ve většině případů hnojní žížala a patentka, protože nádrže Nové Mlýny jsou známy velmi slušnou obsádkou cejnů a ne zrovna malých. A na ty bylo se bylo třeba zaměřit. Angličák se musel použít od 10 g výš se zátěží 2 až 3 g pod ním. I tak to bylo obtížné chytání, protože i krmení prakem se v tak silném větru nesetkávalo s velkou přesností, protože vystřelená koule krmení letěla podstatně méně a hodně stranou. Muselo se nastřelovat i s ohledem na vítr, tj. mírně proti větru. Potom krmení dopadlo jakž takž do potřebné vzdálenosti a směru (mluvím o sobě). Braní však bylo velmi opatrné a velmi sporadické. Za zmínku stojí výsledek prvního dne v sektoru D, kde v desetičlenném sektoru bylo sedm závodníků bez ryby a 3 chytili po jedné rybě. Ale kdyby jen to. Všichni tři měli i stejnou váhu ! (470 g) Navíc v dalších sektorech nechytili minimálně 2 závodníci ani šupinu. (šupinu možná ano, ale rybu ne). To svědčí o tom, že ryby byly v závodním poli přítomny v množství menším než malém. Ryby braly náhodně a kdo přece jen trochu vystihl situaci, tak rybu(y) chytil a měl tak šanci na dobrý výsledek v sektoru. Rozhodoval totiž každý gram váhy.
Druhý den dopadl o poznání lépe. Vítr se hodně utišil, svítilo více slunce a na krmení ze soboty najelo více ryb. V menších vlnách až klidné hladině se dal lépe rozpoznat záběr a tak se závodníci snažili. Nachytali o mnoho více než v sobotu. Po zkušenostech ze soboty jsem už děličku nechystal. Ryba, většinou cejni, byli najeti na krmení ze soboty dál od břehu a tak kraloval jen odhoz. Záběrů a tím i ryb bylo o hodně více. Jen pro srovnání : první den byl průměr váhy na 1 závodníka 550 g a druhý den už 6 906 g !
Nedělní vážení a tím i výsledky prvního kola sk. C ustanovily pořadí na prvních třech místech takto :
1. místo - MO ČRS Ostrava „A" (součet umístění 25)
2. místo - MO ČRS Loštice - Tubertini (součet umístění 26)
3. místo - Sensas MO MRS Třebíč (součet umístění 34)

Druhé kolo LRU sk. C proběhlo ve dnech 22.7. a 23.7.2006 na perfektně připravené závodní trati na řece Moravě v Uherském Hradišti. Závodění na řece je přece jen něco jiného než chytání na stojaté vodě a proto se dalo předpokládat, že celkové výsledky se přece jen o něco změní, což se nakonec stalo. Hlavní lovnou rybou stal opět cejn ve váze do 2 kg, ale chytilo se i několik sumců ve stejné váze. Pokud byla na háčku větší ryba (větší sumec), snadno se nastražené pasti zbavila a háček utrhla. Obě kola závodu poznamenalo sice pěkné počasí, ale obrovské horko, které sice rybám tolik nevadilo, ale závodníkům ano. Už v pátek po tréninku bylo třeba začít dodržovat pitný režim, což se nakonec některým závodníkům hodilo, ale málem i vymstilo (!)
První závod se nejvíce chytalo v sektorech A a B (pro neznalé - sektor A je první po proudu, sektor B a ostatní jdou proti proudu nad ním). Na tzv. „forhontech" se očekávaly největší úlovky. Místo označované jako „forhont" jsou kraje sektorů. Čísla jako A1 a D10 bývají nejlepší. Sektory C a D byly na úlovky o poznání slabší. V „déčku" bylo třeba vsadit na odhoz (bolonézka nebo angličák) a chytat až za polovinou řeky, protože řeka se v tomto sektoru narovnávala a koryto, kde byla větší hloubka, vedlo u druhého břehu. A tam bylo více ryb. Ale zase ne tolik. 1. místo v tomto sektoru vychytal Jindřich Kotlář (Ostrava „A") s váhou 4850 g, což za tři hodiny lovu není mnoho a držet prut v ruce a pořád nahazovat a hlavně krmit také není žádný med. Ale vyplatilo se.
Druhý den se ryby pravděpodobně přesunuly zespodu doprostřed závodní trati a nejvíce se nachytalo v sektorech B a C. Na místě B 6 nachytal nejvíce ze sektoru i ze závodního pole Alan Leath (Sensas Třebíč) celkem 34 620 g ryb, což je více než nadprůměrný výsledek a spolu s prvním místem ze soboty a se svým týmovým kolegou Josefem Kosmákem, který také vyhrál sektor v sobotu i v neděli výrazně přispěli svému družstvu k prvnímu místu v tomto druhém kole. Druhé místo obsadilo družstvo CS LRU Přerov Milo a třetí MO MRS Brno 5 „B" Sensas.
Třetí kolo proběhne začátkem září v Šumperku na nádrži Krásné a minimálně na prvních pěti místech určitě „pohne" závodním polem, protože bodové rozdíly nejsou velké a všechna družstva budou bojovat o co nejlepší umístění.

Celkové pořadí II.ligy LRU - plavaná sk. C po dvou kolech :
1. místo Sensas MO MRS Třebíč 59 b.
2. místo MO ČRS Ostrava „A" 64,5 b.
3.místo CS LRU Přerov Milo 72,5 b.
4. místo MO ČRS Loštice -Tubertini 74 b.
5. místo MO MRS Brno 5 „B" Sensas 76,5 b.
6. místo MO ČRS Šumperk - Tubertini 93,5 b.
7. místo MO ČRS Ostrava „B" 95,5 b.
8. místo MO ČRS Karviná 104 b.
9. místo MO ČRS Brodek u Přerova 117,5 b.
10.místo MO ČRS Uničov 123 b.

Třetí kolo závodu se uskutečnilo 2. a 3. září 2006 na nádrži Krásné v Šumperku. Závodní úseky byly opět perfektně připraveny. Nádrž je známá jako „ploticová" voda s menším výskytem větší ostroretky, proto se dalo očekávat, že váhy na dobré umístění nebudou velké (přes 5 kg). Pořadím však mohlo zamíchat chycení až tříkilových kaprů, kteří byly před závodem vysazeni. To se také v některých případech stalo, ale kapry bylo třeba udržet ve vymezeném sektoru a mít štěstí, aby neutrhl slabé návazce (0,10 mm).
Dva sektory (A,B) byly vyznačeny klasicky na hrázi a dva (C,D) zvlášť na protilehlých březích. Takto se ještě nechytalo a na dvou zvláštních sektorech se nevědělo, jaké na nich budou podmínky pro lov. Byla tam přece jen menší hloubka než na hrázi. Na sektroech A a B se chytalo většinou na 11 m děličku. Bič byl třeba o délce aspoň 7 metrů. Na „céčku" a „déčku" přišel ke slovu i lov na odhoz.
V sobotu se dařilo Davidovi Kolaříkovi z MO Šumperk - Tubertini, který v sektoru B jako jediný z členů závodního pole nachytal přes 10 kg ryb (11 060 g). Ostatním se dařilo o něco méně, ale úlovky přes 8 kg zaručovaly dobré umístění. Navíc se rozdíly v umístění jednotlivých závodníků počítaly na dekagramy. Kdo rybu vyháčil, resp. utrhl, ten později při vážení hořce litoval (já). Překvapením po sobotním závodě bylo umístění favoritů z MO Ostrava „A"(po dvou kolech na 2.místě), kteří skončili na 6. místě a těžko už pak mohli ovlivnit svůj celkový výsledek. Velmi dobře naopak zachytalo družstvo MO Brno 5 -Sensas, které bylo po sobotě první. Na domácí vodě také skvěle chytali hoši z MO Šumperk, a to i díky D. Kolaříkovi, kteří po sobotním závodě skončili druzí !
Na druhý závod byli všichni dobře psychicky připraveni (sobotní noc byla klidnější než páteční) a byli rozhodnuti zachytat co nejlepší výsledek. Ryby braly přece jen více. Počasí zůstalo nezměněno a na rozkrmených úsecích se daly čekat větší úlovky. A tak se také stalo. Chytala se opět ve větší míře plotice, sem tam nějaký menší cejn, kapr a ostroretka. Opět se potvrdilo, že budou rozhodovat minimální rozdíly některých závodníků při vážení. Rozhodovala každá ryba ve vezírku.
V šumperském závodě velmi dobře zachytalo družstvo CS LRU Přerov - Milo. Mladí ambiciózní závodníci se součtem umístění 25 b. v tomto závodě zvítězili, a to díky „jedničkám" v sektoru G. Lakoše, M. Kolínka a J. Matěje a také celkovému vyrovnanému výkonu celého týmu. Na druhém místě skončilo družstvo MO MRS Brno 5 - Sensas, a to se ztrátou pouhého 0,5 bodu (25,5 b.)! Také vyrovnaný výkon a zkušené družstvo. Třetí místo obsadilo matadoři plavačkového chytání na Moravě - MO ČRS Ostrava „A" se součtem 39 b. Na čtvrtém místě Sensas MO MRS Třebíč, od kterých se také dalo očekávat přece jen více. Páté místo patřilo družstvu MO Loštice - Tubertini. Šestí MO Šumperk, kterým se nepovedl nedělní závod. Sedmí MO Karviná, osmí MO Uničov, devátí MO Ostrava „B" a na desátém místě MO Brodek u Přerova.

A jak celé závodění dopadlo celkově ? Předpokládal jsem, že voda zamíchá pořadím. A stalo se to, co málokdo čekal.
O udržení ve II.lize a o sestup do divize svedlo boj družstvo Brodku u Přerova a MO Uničov. Do „vítězného" konce závod dovedli závodníci Uničova, když v celkovém pořadí předběhli Brodek o 1,5 bodu. Osmé místo obsadili Karviňáci, kteří v loňském roce zvítězili a jejichž letošní propad si nedovedu dost dobře vysvětlit. Sedmé místo MO Ostrava „B", šestí MO Šumperk - Tubertini. Na pátém místě MO Loštice - Tubertini se dvěma méně zkušenými juniory, ale také díky jim s velkým příslibem do budoucna. Na 4. místě se umístilo družstvo MO Ostrava „A", které nepodalo očekávaný výkon, i když na třetího ztrácelo jen 1,5 bodu. Bronzovou příčku má pro letošek MO Brno „B" Sensas se ztrátou opět 0,5 b. na druhé místo. Velká škoda. Druhé místo patří Sensas MO Třebíč se součtem 101,5 b. , které jsem tipoval spolu s Ostravou „A" na favority.
A konečně vítezem sk. „C" LRU - plavaná se stal „černý kůň" soutěže, který v prvním závodě neuspěl, ale dokázal cílevědomě dojít k vítěznému konci. Stává se jím družstvo CS LRU Přerov - Milo, který pro rok 2007 postupuje do I.ligy. Gratulujeme !
Takže takto skončila z mého pohledu závodní sezóna II.ligy - sk. C pro rok 2006. Konala se tři závodní kola. Pro rok 2007 jsou naplánována 4 kola a závody se tím stanou jistě zajímavější a dramatičtější. I když pro toho, kdo závody sledoval, nebyl ani letošek bez napětí. Doufám, že příští závodní sezóna proběhne opět ve sportovním duchu a zase se najdou pořadatelé, kteří připraví takové pěkné závody jako v letošním roce.

Celkové výsledky II.ligy sk. C LRU - plavaná 2006 (družstva)

1. CS LRU Přerov Milo 97,5 b.
2. Sensas MO MRS Třebíč 101,5 b.
3. MO MRS Brno 5 „B" Sensas 102 b.
4. MO ČRS Ostrava „A" 103,5 b.
5. MO ČRS Loštice - Tubertini 119 b.
6. MO ČRS Šumperk - Tubertini 142,5 b
7. MO ČRS Ostrava „B" 149,5 b.
8. MO ČRS Karviná 153 b.
9. MO ČRS Uničov 175 b.
10. MO ČRS Brodek u Přerova 176,5 b.

Nejlepší jednotlivci - sk. C 2006
(prních deset)

1. Kosmák Josef Sensas MO MRS Třebíč 15 b.
2. Vitásek Jiří MO ČRS Loštice - Tubertini 17 b.
3. Kazatel Petr MO MRS Brno 5 -„B" Sensas 19 b.
4. Lakoš Gustav CS LRU Přerov - Milo 20,5 b.
5. Foret Roman MO MRS Brno 5 „B" -Sensas 21 b.
6. Klimeš Artur MO ČRS Šumperk - Tubertini 21 b.
7. Kolínek Miroslav CS LRU Přerov - Milo 22 b.
8. Pokorný Alois MO ČRS Ostrava „A" 23 b.
9. Hořínek Jan MO ČRS Ostrava „A" 23,5 b.
10. Matěj Jiří CS LRU Přerov - Milo 26 b.

Jiří Vitásek

 

 

 

 

 

 

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.