Zpráva z Mistrovství světa v PORTUGALSKU - Santa Justa - kategorie U

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Zbyněk Bačina spolu s Romanem Pokorným napsali zprávu za nejmladší kategoii U 14 z MS v Portugalsku, kterou si nyní můžete přečíst ...
15634.jpg

Zbyněk Bačina spolu s Romanem Pokorným napsali zprávu za nejmladší kategoii U 14 z MS v Portugalsku, kterou si nyní můžete přečíst ...

Zúčastěné státy - Portugalsko, Itálie, Chorvatsko, Španělsko, Francie, Česká republika

Trenéři - BAČINA ZBYNĚK,POKORNÝ ROMAN

Členové reprezentace U 14 - MAŠTERA VÁCLAV, POČAROVSKÝ ADAM,TOUŽIMSKÝ
JAKUB, ŘEHÁK RADEK, HLADÍKOVÁ KATKA.

Členové realizačního týmu - Počarovský Aleš, Maštera Václav st., Řehák Jiří, Toužimský Jiří

/images/article/3226/2.jpg

 

Dne 21.7. 2009 sraz na letišti Praha - Ruzyně, terminál č.2. Odlet letadlem směr Lisabon s přestupem v Madridu proběhl bez problémů.Po vyzvednutí dodávek na Lisabonském letišti jsme se přesunuli k ubytování do malé vesničky Tere de Mocho poblíž velkého jezera.
Zde na nás čekali řidiči dodávek, kteří úspěšně absolvovali cestu po vlastní ose a materiál dovezli bez sebemenšího zaváhání. Po menší debatě a výměně pocitů z cest jsme se všichni ubrali ke spánku, abychom nabrali síly pro příští dny.

/images/article/3226/3.jpg

1.den úterý - absolvování dopoledního tréninku, začátek v 10,30 místního času, bylo jasno, mírný vánek, teplota 27 C. Dle rozlosování jsme byli umístěny do sektoru č.4 při
6 zúčastněných státech. Trať se nachází blízko městečka Santa Justa, kde jsme již v roce 2006 absolvovali Rybářské světové hry s též družstvem kadetů pod vedením Lukáše Urbana.
Menší poznatky už též byly, a tak jsme dětem nařídili rozdělání převážně odhozových prutů s výjimkou Katky, která měla za úkol lovit ryby na děličku.
Rozdělení závodníků v boxu jsme určili takto (zleva) Václav, Kuba, Katka, Radek, Adam.
Jelikož jsme věděli, že před třemi roky zde ryba nereagovala na krmení, použili jsme jen u dvou závodníků a to jen v malém množství plotice lorpio roach- jeden sáček a to u závodníků na krajích boxu. K tomuto měli naordinováno přesné střílení lepených červů, které na této lokalitě je velice důležité a specifické. Hned vedle těchto krajních, z obou stran boxu - Kuba a Radek měli místo krmení za úkol přistřelovat konopí do poloviny řeky, kde podle místních toto funguje na přilákání menších kusů-parmiček. Uprostřed boxu seděla Katka, která měla za úkol chytat děličku s tím, že bude pravidelně přistřelovat 5 až 10 ks červů a bude odchytávat veškeré možné rybky.
Úlovky napovídali, že tato lokalita nebude vůbec jednoduchá, a tak po prvním seznámení s touto vodou nachytali naši svěřenci Václav - 760g, Kuba - 1040g, Katka 480g,
Radek - 570g, Adam - 450g.
Odpolední trénink jsme nechali volný a soustředili se na přípravu udic pro druhý den.

/images/article/3226/4.jpg

2.den středa - přidělen box č.6, počasí se trochu zhoršilo, oblačno až zataženo místy mírný deštík. Opět mírný vítr, který se během dne zvětšoval.
Tento den jsme všem nařídili lov na odhozové pruty se splávky od 12 do 18 gr.Krmení jsme už nepoužili a soustředili se na střílené červy a konopí.
Rozestavení v boxu jsme pozměnili (zleva) Radek, Adam, Václav, Katka, Kuba. Konopí měli za úkol přistřelovat Adam a Katka.
Během lovu jsme zjistili, že nám dělá velké problémy potápění vlasce a urovnání udice, na které jsme děti upozorňovali. Už i během tréninku a zvětšujícím se větru jsme pochopili, že větší gramáže splávku budou výhodné.
Od jednoho z Portugalských závodníků jsme dostali nakreslené sestavy udic domácích závodníků, které používali. Tento den se nám docela vydařil s pohledu na počet úlovků, ale podle ostatních států jsem ztráceli na váze. Několik utržených větších parmiček toho byly důkazem.
Radek - 760g, Adam -360g, Václav - 960g, Katka - 1200g, Kuba -990 gr.
Odpolední trénink jsme opět udělali individuální bez vážení, a tak důraz jsme opět kladli na přípravu udic pro čtvrteční trénink, kde už jsme vyžadovali plné soustředění a vytažení každé rybičky.

/images/article/3226/5.jpg

3.den čtvrtek - přidělen box č. 1, hned vedle domácích Portugalců. Slunečno, počasí opět velký pařák.
Taktika pro tento trénink byla jasná, připraveno minimálně alespoň 5 odhozů se splávky od 16 do 18 gr, dle rad Portugalského závodníka Maria Ferreiry. Dnešní den dostali všichni přiděleny červy, konopí ke střílení.
Pořadí v boxu opět zleva - Adam, Václav, Kuba, Radek, Katka
Po absolvování už dvou tréninků jsme věděli, že nástup do samotného chytání je u nás v první hodině velice dobrý. Ale buď ztráta koncentrace nebo i možná únava nás přesvědčovala, že druhá polovina chytání je velice slabá. I přes úporné upomínání a znovu nastartování, se však opět druhá polovina tréninku nezdařila.
Při váhách i toto asi bylo znát - Adam - 460 (7ks)21, Václav- 1430 (13)30, Kuba - 240(4)14, Radek - 230(4)11, Katka 750(5)15 gr. V závorce ks po 1 hodině za závorkou ks za 3 hod. Jediné srovnatelné hledisko s ostatními, hlavně tedy vedle chytajícími Portugalci měli Katka
a Václav. Ostatní úplně propadli .
Odpolední trénink opět individuální s připravením prutů.
Při večerní debatě o dalším působení jsem nechal zúčastněné přečíst Práva a povinnosti reprezentanta pro udržení morálky v družstvu, jelikož se nám zdálo, že dětska nejsou vyspalá.
I když se ubírali do loží okolo 10hod místního času i ve 12 hod, byly slyšet některé hlasy a tak proto tato domluva. Při této debatě jsme i zdůraznili, že každý závodník bude míti připraveny
nejméně 2 ks odhozů se stejnými gramážemi a druhy splávku a ne jako doposud, že každý prut měl jiný splávek s odlišnými ba dokonce i neuváděnými gramážemi.
Po shlédnutí vedlejšího boxu, kde trénovali domácí Portugalci a doopravdy měli úplně stejné udice na Všech podotýkám na všech prutech (18gr) a to nejméně 10 ks, kdežto mi jen na 2 až 3 ks. U domácích jen pro zmínku - každý závodník 10 ks prutů stejné značky, navijáky stejné značky a v potažmu i stejné druhy splávků a gramáži 18gr. Tak vypadaly jejich stojany.

 

/images/article/3226/6.jpg

4.den pátek- přidělen box číslo 2, který jsme si vyměnili s Portugalci a byli jsme zvědavi, jak na tom jsme. Počasí opět jasno, hlášeno 36 C, mírný větřík.
Všichni opět chytání na odhozy připravené dle večerní debaty podle Portugalců. Zároveň nutné mít připravené forpasy o délce 1m s broky č.11, a i forpasy dlouhé 1,5 m.
Důraz kladen na střílení červů, které si závodníci mohli shlédnout předešlý den v odpoledním chytání Portugalců - po prutě a rozsypávajících se hned na hladině. Zároveň bylo nutné dětska trochu motivovat, a tak jsme vyhlásili tento trénink jako jeden z možných na vyhlášení nominace na sobotní závod. Jelikož jsme jako trenéři neměli stále jasno, koho nominovat na vlastní sobotní závod.
Rozestavení v boxu pro dnešní trénink byl takto: Václav, Radek, Katka, Adam, Kuba
Už při čtvrtečním tréninku jsme si pomalu přidělovali doprovod k samotným závodníkům už podle toho jaké typy se k sobě se hodí. Přesně opsané dle zkušeností Lukáše Urbana, který nikdy nedoporučoval, aby otec koučoval své dítko. A tak i my jsme se k tomuto odhodlali.
Patrná nervozita našich závodníků byla znát, aby něco nepokazili a dostali se do nominace .
Všichni dostali úplné přesné množství živé nástrahy, tak jak jsme to měli naplánované na samotný závod, samozřejmě, že nechybělo ani konopí. Dokonce jsme odzkoušeli i barevné (červené ) červy, kterých jsme si všimli předcházející den u domácích Portugalců.
Jednotlivé váhy nám však ještě více zamotaly hlavy a rozlousknutí čtyřčlenného družstva pro závod byla velká diskuse mezi trenéry.
Václav - 1200 (36), Radek - 740 (28), Katka - 520 (18), Adam - 1300 (38), Kuba - 660(22)

Během celého tréninkového procesu, který jsme za celé čtyři dny absolvovali, jsme věděli, že na dobré umístění v sektoru bude potřeba váha okolo 1.200gr, kterých jsme během tréninků moc nenachytali. Výjimky byly, ale bohužel jich bylo málo.

/images/article/3226/7.jpg

SOBOTNÍ ZÁVOD

Do hlavního sobotního závodu jsme s Romanem nominovali tyto závodníky - Václav Maštera, Radek Řehák, Jakub Toužimský a Adam Počarovský. Místo náhradníka zbylo na Katku Hladíkovou. Hlavním důvodem proč Katka dostala místo náhradníka bylo, že přeci jen kluci by měli mít více sil na chytání s odhozem, který jsme preferovali pro samotný závod.
Jak už jsem se zmínil, hlavní lovnou technikou bylo chytání odhozu (propad), který jsme po celý týden pilovali. Děličky, nebo i biče pro sobotní závod jsme nerozbalovali
Na závod jsme namíchali krmení v množství - zn.LORPIO -roach + 1 sáček místního krmení na parmy. Celkově se míchalo pro každého závodníka 6 l krmení, které však nemělo takový význam jako samotné červy. Těch dostali naši závodníci celé 2 l a k tomu ještě 0,5 l konopí.
Rozestavení po sektorech - A2 Radek Řehák + Počarovský Aleš
B1 Václav Maštera + Toužimský Jiří
C6 Adam Počarovský + Pokorný Roman
D4 Jakub Toužimský + Řehák Jiří
V sektoru A lovil ryby Radek s velikými potížemi, kdy se projevila veliká nervozita. Několik utržených udic a nezvládnutí svého prvního závodu na MS. Ani povzbuzování a burcování nepomohlo, a tak výsledek 6.místo v sektoru bylo velké zklamání .
V sektoru B lovil Václav a od samého začátku udržoval krok s ostatními závodníky v sektoru. Bohužel během závodu nepřišla ani jedna větší parma (0,5kg), a tak s výsledkem, který jsme naznačovali i při tréninku 1280 gr. skončil na dobrém 3.místě.
V sektoru C lovil Adam a nedopadlo to tak, jak předváděl při tréninkách. Bohužel se svojí váhou obsadil 6.místo, kdy na 5 místo ztratil 30gr.
V sektoru D lovil Kuba a nevedl si nijak špatně, ale bohužel daň z první účastí na MS si vybral. Několik utržených větších parem stálo Jakuba lepší umístění než dobré 4.místo.
Družstvo skončilo na posledním šestém místě se součtem 19 a ztrátou 1 bodu na páté a
3 bodů na čtvrté místo. Ztráta parem, které jsme měli na prutech nás mohlo, o to více mrzet.

/images/article/3226/8.jpg

NEDĚLNÍ ZÁVOD

 

Po velkých rozborech sobotního neúspěchu, jsme byli nuceni udělat několik změn, jak v sestavě, tak i ve způsobu lovu. Místo Radka Řeháka jsme nominovali Katku Hladíkovou a u způsobu lovu jsme donutili závodníky k přípravě děliček, od kterých jsme čekali alespoň při neúspěchu odhozů, přechod do děliček .
Sektor A si vylosoval Adam Počarovský, kterého jsme i přes špatný výkon v sobotu postavili a důvěřovali. A nezklamal. Po první hodině jsme na tom byli velice dobře, kdy Adam vytáhl dvě větší parmičky a jednoho karase a pohyboval se v polovině startovního pole. V druhé polovině jsme Adama přeorientovali na odlov menších parmiček, které pravidelně odlovoval a skončil s váhou 2 430 gr na pěkném 3.místě v sektoru. Zde se ukázalo, že rozdělání děliček bylo správné.
V sektoru B se snažil Kuba, ale jak již v sobotu, tak i v nedělním závodě ztratil několik větších ryb a toto stálo Kubu lepší než 6.místo. Velkou chybou bylo i to, že Kuba neměl rozdělanou děličku a počítali jsme s tím, že vše zvládne na odhoz. Bohužel opak byl pravdou. Dělička scházela a na váze to bylo znát, jen 860 gr a naše předpoklady na 1200gr se opět potvrzovaly.
Sektor C si vylosoval Václav a zde jsme nezačali vůbec dobře. Po půl hodině chytání jsme měli vytaženou jednu malou rybičku, když ostatní okolo už měli uloveno 1kg i více. Proto Václav přešel na lov s děličkou s pravidelným přistřelováním menšího množství červů.Toto se ukázalo jako velice dobré, a tak většinu závodu jsme odlovili děličkou a s konečnou váhou 1400 gr se umístil alespoň na 5.místě.
Sektor D zůstal na Katku, které to byl její první závod na MS. A bylo to znát. V první polovině závodu jsme měli napsané jen tři malé rybičky, a tak neustálé přistřelování červů
a upravení udice vedlo k velkému obratu . Několik velkých parem na prutě, ale i utržených, bylo opět velkou daní. S váhou 1670gr ( svojí největší po celý šampionát)se umístila na
5. místě v sektoru a jak už jsem napsal, škoda první poloviny závodu a utržených ryb a mohlo to být o hodně lepší.
Nedělní závod dopadl skoro stejně jako ten sobotní, kdy součet umístění 19 nás zařadil v nedělním klání na 5.místo. Jen škoda, že při součtu obou dnů jsme ostali na posledním 6.místě.

/images/article/3226/9.jpg

ZÁVĚR A VYHODNOCENÍ ŠAMPIONÁTU

6. místo je velkým zklamáním, jak trenérů tak i samotných závodníků. Utržené ryby v obou dnech jde na vrub jak trenérů, tak i samotných závodníků. Specifické chytání parmiček v takových to podmínkách se u nás nedá natrénovat.!!!! Ale zvládání nahazování a zdolávání ryb ano!!!
Sobotní závod bez rozdělaných děliček, byla chyba rozhodnutí trenérů.
Věříme, že v příštích šampionátech se umístíme o hodně výše a potvrdíme, že patříme do vyšších příček.

 

S pozdravem BAČINA ZBYNĚK, POKORNÝ ROMAN

/images/article/3226/10.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.