Bára Bačinová, mistryně světa z Pardubic

Zpět na Rozhovory
30. 7. 2012 - Bára je již stálicí v reprezentačním týmu kadetů. V Pardubicích startovala na 3. mistrovství světa. Přesto patřila k nejmladším členům družstva a jako jediná v českých barvách zastupovala něžné pohlaví. To však neubírá nic na její výkonnosti, které si všimli už i v reprezentační trenéři žen. Tento rok totiž startovala i na MS žen. Ve věku 13 let je to úctyhodný výkon.
6722.jpg

Bára je již stálicí v reprezentačním týmu kadetů. V Pardubicích startovala na 3. mistrovství světa. Přesto patřila k nejmladším členům družstva a jako jediná v českých barvách zastupovala něžné pohlaví. To však neubírá nic na její výkonnosti, které si všimli už i v reprezentační trenéři žen. Tento rok totiž startovala i na MS žen. Ve věku 13 let je to úctyhodný výkon.

Ahoj Báro, mohla by ses čtenářům představit?
Ahoj, jmenuji se Barbora Bačinová. Je mi 13 let. Pocházím z Jeníkovic u Hradce Králové. Každé ráno dojíždím do základní školy v Třebechovicích pod Orebem, kde chodím do 8. třídy. Moje koníčky jsou samozřejmě rybařina, počítač a kamarádi .

Kdy a jak ses dostala k závodní plavané?
Rybařit jsem začala, když mi bylo asi 10 roků. Začala jsem nejdřív chodit do kroužku v Jeníkovicích, který vedl taťka. Jezdili jsme na rybolovnou techniku do tělocvičny do Třebechovic a trénovali jsme s kluky z Lipanů na Zlatou Udici. Postupně, když jsem závodila, tak mě začala víc zajímat a bavit více plavaná než RT...Nakonec jsem teď na tom tak, jak jsem ... :-)

Co pro tebe znamená závodní plavaná?
Pod závodní plavanou si dnes už představím jen velikou dřinu, tréninky a trpělivost při lovu. Každý, kdo chce dnes dosahovat výsledků, například jakých jsme dosáhli teď v Pardubicích, musí splňovat všechny tyto body...Je to velmi těžké jen se nominovat do repre a zbytek už je také i o štěstí a radách trenéra. :-)

Bára a oukleje

Je podle tebe plavaná sport jako každý jiný? V čem si myslíš, že se liší?
Jak už říkám...rybařina je sport stejný jako každý jiný, akorát je bohužel mediálně málo proslavený, jinak snad podle mého splňuje všechny body jakéhokoli závodění od získávání bodů, plnění tréninků, snažení a trpělivosti....snad se to do příštích let změní a rybaření bude mezi lidmi už známější.

Jak často chodíš trénovat a podle čeho si sestavuješ tréninkový plán?
Chodím trénovat asi tak 2krát do týdne i více...Teda je to spíš na mém otci jestli mě odveze nebo ne...Jen tak tahat to všechno na zádech to není moc dobrý :D

Jaký je tvůj nejoblíbenější způsob lovu na plavanou a v čem vidíš jeho přednosti?
Můj nejoblíbenější způsob lovu je asi dělička...Je to pro mě způsob který mi tzv ,,sedí". Můžu si s tím i víc pohrát než s bičem a nejlepší je ,,kalíškováni" ta přesnost to je fakt bomba;)

Vzpomínáš na závod, kdy jsi nachytala svou největší hmotnost? Mohl bys nám tento závod popsat?
Moje největší hmotnost byla na Velké ceně Hané :). Bylo to opravdu super...To byl fakt závod, na který ráda vzpomínám a budu se na něj vždy těšit. Nachytala jsem 35 kilo.

Bára s cejnem

Jaké byly tvé největší úspěchy před Mistrovstvím světa v Pardubicích?
Mé úspěchy? No tak ještě než jsem jela na MS tak jsem zvítězila na poháru Krále Jiřího. První i druhý den se velice dařila moje technika lovu. Lovila jsem sumečky a občas přišla i ta ploťka. Sebrala jsem tam snad všechny poháry, co tam měly. :-) S celkovým součtem 2 jsem vyhrála celkově, ženy i kadety. Potěšilo mě, že se pak na taktiku přišel zeptat i zkušený ostřílený závodník...8-)

Bylo těžké se na Mistrovství světa nominovat? Co vše nominace obnášela?
Těžké to bylo pro všechny psychicky i fyzicky..! Nervy pracují v každém závodě a záleží hodně na štěstí, jak při losu, tak v doufání, že ryba přijede, zůstane a mě půjde její odlov do saku. Nominačky jsou těžké každý rok pro každého...všichni jsme velice vyrovnaní a trenéři to pak také nemají lehké vybrat těch 6 NEJ z nás všech..:(

Po kolikáté si startovala na Mistrovství světa? Můžeš Mistrovství světa v Pardubicích porovnat z těmi předchozími?
Tak tohle bylo už mé třetí MS. První bylo ve Srbsku, kde jsem byla náhradník, protože klukům se podařilo udělat krásné výsledky, druhé v Portugalsku a třetí tady jediný veliký rozdíl je snad jen v divácích co stojí za vámi...v cizině vám nikdo nerozumí, nestojí za vámi trpělivě, a to bylo snad jediné čeho jsem se bála...Když jsem byla na MS v Portugalsku a začínalo se krmit, nebyla jsem vůbec nervózní, ale naprosto v pohodě, protože tam za mnou nikdo nestál a nekoukal. Pardubice byly teď právě opakem. Bála jsem, že když něco udělám špatně nebo se mi nepodaří zdolat rybu, bude veliký ohlas po MS, kárání od trenéra, ale nee...Pepík, Lukáš a všichni na mě byli hodní...;)

Momentka z MS

Jakým způsobem a jak dlouho ses připravovala na Mistrovství světa v Pardubicích?
NO tak chodili jsme s taťkou na tréninky - hodně dělička a i odhoz. Spíš jsme ale trénovali na děličku i když byla nakonec málo chytatelná,...jenže, zdání také klamalo. Když my jsme v druhém závodě vytáhli jen odhozy, pár vychytralců nám dalo na děldy.

Jaké umístění družstva by si považovala za úspěch před Mistrovstvím světa?
Mnooooooo, to je otázka,...všichni jsme si samozřejmě v dušičce přáli to ZLATO, ale myslím, že i když by byla jiná placka, taky by nebylo špatně...Možná by nás to mrzelo, ale každá placka je veliký úspěch a my jsme k tomu byli na domácí půdě...

Jak se ti nastupovalo do nedělního závodu po sobotním vítězství? Co se ti honilo hlavou při závodě?
Nedělní závod byl ještě trochu větší nervy ale tak s Pepou Konopasem to bylo fajn, ale pohoda se říct nedalo,..byly to obrovský NERVY! Přála jsem si, aby mi ty ryby do saku skákaly samy, ale bohužel to skončilo, jak skončilo. Tímto díky Pepíkovi, který to se mnou vydržel...:-)

Na MS s bičem

Co bylo pro tebe nejtěžší na Mistrovství světa v Pardubicích?
Snažit se zbytečně neznervóznit při závodě, když okolo mě chytnou rybu,...vždy mi stačí ta první rybička a TRÉMA SPADNE.

Co považuješ za klíč k vítězství Mistrovství světa v Pardubicích?
Za klíč?????????? Kluci Konopáskovi, paní Konopásková a její jídlo, které nás drželo na trati a samozřejmě náš Lukáš a realizační tým + rodiče a známí!

Dokážeš říci, co tě Mistrovství světa v Pardubicích naučilo nového o plavané?
Poslouchat a vnímat přesněji rady trenéra....plus větší informovanost o odhozu a taktikách na odhoz.

Jaké máš další cíle v závodní plavané?
Cíle mám teď hlavně směřované na školu...ryby teď trochu oddech. A po zimě to zase začne...:-)

Báro, moc děkuju za super rozhovor a po zimě to všem zase nandej! ;-)

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.