Honza Jarkovský, trenér mistrů světa!

Zpět na Rozhovory
30. 7. 2012 - Honza jezdí po MS s národním výběrem kadetů od doby, kdy kadeti reprezentují naši vlast na světovém šampionátu, tedy od Mistrovství světa 2000 v Itálii. Za sedm let se podařilo kadetskému družstvu za jeho pomoci a vedení vybojovat postupně bronzovou, stříbrnou a tento rok dokonce i zlatou medaili. Výkon to je opravdu nevídaný!
6005.jpg

Honza jezdí po MS s národním výběrem kadetů od doby, kdy kadeti reprezentují naši vlast na světovém šampionátu, tedy od Mistrovství světa 2000 v Itálii. Za sedm let se podařilo kadetskému družstvu za jeho pomoci a vedení vybojovat postupně bronzovou, stříbrnou a tento rok dokonce i zlatou medaili. Výkon to je opravdu nevídaný!

Ahoj Honzo, mohl by ses čtenářům představit?
Jmenuji se Jan Jarkovský, je mi 29 let a bydlím v Hradci Králové - Svinarech. Pracuji jako ekonom. Kromě závodní plavané patří mezi mé koníčky všechny druhy rybaření, lední hokej, horská turistika a marketing. V zimě se věnuji hraní hokeje a lyžování na běžkách a sjezdovkách.

Kdy a jak ses dostal k závodní plavané?
V roce 1992 v rybářském kroužku Lipani, který jsem od roku 1993 vedl společně s Marcelem Kubíkem.

Co pro tebe znamená závodní plavaná?
Závodní plavaná pro mě znamená mého největšího koníčka a zařizování spousty věcí.
Pod pojmem závodní plavaná si představím udici se splávkem a spoustu rybářů, kteří se snaží zvítězit.

Je podle tebe plavaná sport jako každý jiný? V čem si myslíš, že se liší?
Určitě, plavaná je sport jako každý jiný se vším co ke sportu patří. Škoda jen, že není mediálně moc známý. Většina lidí si pod plavanou bohužel představí plavání ve vodě.

Liší se v tom, že jen stěží můžete natrénovat a načasovat formu a máte vyhráno, jako například v atletice. Specifické je také to, že přeci jen všichni nemají naprosto stejné podmínky, pokud se nechytá na betonovém kanále.

Při vážení

Jaké byly tvé největší úspěchy před Mistrovstvím světa v Pardubicích?
Zisk stříbrné medaile společně s trenérem Lukášem Urbanem na MS v Srbsku 2005 a bronzu na MS v Maďarsku 2001, kde jsem působil jako člen realizačního teamu. Dále to bylo několik druhých míst v II. lize plavaná s třebechovickým družstvem plným mladých závodníků. Letos se nám snad již podaří zvítězit a postoupit do první ligy.

Jak těžké bylo pro trenéry nominovat na Mistrovství světa šestici závodníků?
Vybírali jsme ze širší nominace deseti závodníků. Průběh nominačních závodů jasně ukázal, že tři závodníci vypadávají ze hry. Ale rozhodování o tom čtvrtém bylo velmi náročné
a nepříjemné.

Po kolikáté si startoval na Mistrovství světa? Můžeš Mistrovství světa v Pardubicích porovnat z těmi předchozími?
Na MS světa kadetů jezdím od roku 2000 a od roku 2004 jako vedoucí reprezentačního družstva.

V Pardubicích jsme měli výhodu, že jsme dokonale znali řeku Labe, ale na druhou stranu jsme museli ustát tlak domácího prostředí. Při předešlých MS to bylo právě naopak.

Čištění červů

Jakým způsobem a jak dlouho jste připravovali družstvo kadetů na Mistrovství světa v Pardubicích?
O způsobu nominace, nominačních závodech a o konání soustředění jsme se s Lukášem Urbanem a našim „náčelníkem" Láďou Jakubským radili opravdu dlouze a podrobně. Proběhlo mnoho a mnoho diskuzí. Někteří si dokonce mysleli, že to s tou přípravou až přeháníme.

Připravovali jsme se vlastně již od začátku roku 2006. Na konci sezóny 2006 byla stanovena širší reprezentace kadetů. Následovalo několik intenzivních soustředění a nominačních závodů během roku 2007.

Mohl bys ve stručnosti charakterizovat kadetské družstvo?
V Pardubicích byli všichni kadeti perfektní závodníci a i věkové složení bylo naprosto optimální. Nejednalo se družstvo „starých zkušených reprezentantů" jako například v Srbsku a nešlo ani o družstvo plné nováčků jako v minulém roce v Portugalsku.

Příprava krmení

Jaké umístění družstva by si považoval za úspěch před Mistrovstvím světa?
Zisk kterékoliv medaile.

Jak se ti nastupovalo do nedělního závodu po sobotním vítězství? Co se ti honilo hlavou při závodě?
Kupodivu jsem byl docela klidný, jelikož jsem si byl opravdu jistý, že všichni dali do MS úplně všechno.

Nejprve se mi honilo hlavou, jak asi závodníci přijmou opravdu špatné nedělní vylosování,
po předchozím nevalném sobotním. Při závodě mě proběhlo hlavou to, že musíme konečně prolomit české prokletí kadetů z Maďarska a Srbska a sobotní vedení udržet.

Nutná dokumentace

Co bylo pro tebe nejtěžší na Mistrovství světa v Pardubicích?
Uklidňovat některé „diváky" na břehu a částečně „krotit" jejich emoce.

Co považuješ za klíč k vítězství Mistrovství světa v Pardubicích?
Systémově je to dlouhodobá příprava, mnoho uspořádaných soustředění a nominačních závodů. Personálně je to Lukáš Urban a všichni bratři Konopáskovi.

Při MS hraje důležitou roli to, zda team „táhne za jeden provaz". Jak tomu bylo v Pardubicích?
V Pardubicíh, ale i při přípravných soustředěních byla naprosto perfektní parta. A to nejen mezi závodníky, ale především i mezi rodiči a doprovodem závodníků. Úplně všichni pracovali pro team a celkový úspěch. Všem patří obrovský dík! Bohužel to je to jediné co pro ně můžeme udělat. Pevně věřím, že medaile jejich potomků, jim to alespoň částečně vynahradí.

Při vážení

Dokážeš říci, co tě Mistrovství světa v Pardubicích naučilo nového o plavané?
Byly to některé detaily při chytání odhozu a především to, že i naši závodníci dokáží „nahnat strach" svým konkurentům z jiných zemí.

Jaké byly tvé pocity na stupních vítězů?
Byl to pro mě nepopsatelný a naprosto jedinečný zážitek. Během české hymny jsem si vzpomněl na své rybářské začátky, na to jak jsme na prvním MS téměř „zbožně" vzhlíželi k Italům a na všechny kadetské reprezentanty, kteří neměli to štěstí a nestali se mistry světa.

Jaké máš další cíle v závodní plavané?
Vyhrát v letošním roce s naším družstvem RSK LIPANI TŘREBECHOVICE II. ligu plavané skupina B.

Honzo, děkuju za rozhovor a přeju hodně štěstí při dobývání první ligy.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.