MS ITÁLIE 2011 muži - rozhovor s M. Blechou

Zpět na Rozhovory
30. 7. 2012 - V době od 29. 8. do 4. 9. se v Itálii na kanále v Ostellatu konalo další MS národů a to v rámci Světových rybářských her. Této akce, která se opakovaně pořádá každý rok a patří k nejdůležitějším událostem v oblasti plavané, se zúčastnil i český národní tým a to ve složení - Josef Konopásek (státní trenér a závodník), Láďa Konopásek, Lucca Pergreffi, Petr Klásek a Mirek Blecha junior. Abychom všem zájemcům o plavanou alespoň trochu přiblížili dění v Itálii, položili jsme pár otázek Mirkovi Blechovi st., který se MS zúčastnil jako doprovod. Každý, kdo bude mít zájem o další informace z MS, může své otázky položit do diskusního fóra „Aktuálně - MS Itálie – Plavaná“ a Mirek se pokusí na každou otázku odpovědět. Tímto děkuji Mirkovi za informace a jeho ochotu přiblížit nám dění na letošním MS v Itálii.

1. Mirek se konečně dostal mezi reprezentanty seniorské kategorie a není to žádná náhoda, protože po několik let podává velice stabilní a dobré výkony, jak na domácím, tak i na mezinárodním poli. Jste spolu spojeni nejen jako otec a syn, ale i jako závodník a trenér. Protože to bylo vaše první MS v seniorské kategorii, jak vypadala příprava na tento šampionát?
Jako obyčejně začala přibližně před rokem sháněním informací o samotném dějišti. Nejdříve přes internet a pak hlavně od našeho závodníka Luky. Ten nejdříve nechápal, proč chceme už v lednu co nejvíce informací, ale následně pochopil naší dlouholetou strategii.

2. Takže bylo z čeho vycházet?
Určitě, s odstupem času mohu konstatovat, že 90 procent toho, co Luka postupem času sděloval, bylo konkrétní a na samotném MS platilo s minimálními úpravami. Dalo se tedy z toho vycházet.

3. Jak jste se tedy připravovali?
Nejdříve jsme našli podobný revír s podobnou obsádkou ryb. Nemáme k dispozici kanál, tak jsme vybrali rybník s přiměřenou hloubkou, kde Mirek ve volných chvílích dojížděl trénovat (hlavně po skončení školy od konce května). Ze začátku dvakrát, později třikrát za týden. Výběr lokality se ukázal jako velice vhodný. Trénoval hlavně děličku, ale nezanedbával pochopitelně ani odhoz.

4. Příprava proběhla jen před tímto MS?
Ne, naše příprava probíhá prakticky stejně před každým MS. Informace, výběr lokality a následné pilování předpokládané techniky.

5. Popiš čtenářům závodní trať
Ocitli jsme se v rybářském sportovním ráji! Několik kilometrů dlouhý a stejně široký kanál, s velice podobnou hloubkou (plus minus deset cm na třinácti metrech a odhozu, okolo dvou metru a někde třicet centimetrů na krátko asi šest dílů), téměř rovný a okolo jednoho metru vysoký břeh, upravený pro sedící rybáře s dostatkem prostoru za nimi. Pěkná příjezdová cesta s dostatkem parkovacího prostoru. Břehy téměř bez porostu, jen pár keřů, které by se daly spočítat, prostě nádhera!!! Jednotlivé sektory byly téměř v rovině, jen sektor E začínal v mírné zatáčce. Každý sektor byl oddělený mezerou.

6. V průběhu tréninkového týdne se každé družstvo snaží na „to" přijít. Povedlo se vám na „to" přijít? Jak probíhal váš týden?
Opravdu těch informací od Luky bylo dostatek a tak jsme byli odprošeni od nějakého velikého zkoušení. Co se týče krmení a hlíny, tak jsme si dvakrát vyzkoušeli to, že cokoliv světlého je špatně, lákalo jen malé ryby (sám jsem vlezl do kanálu a přesvědčil se o tom, že dno je celkem tvrdé a černé, jako kdyby se tam sypaly saze). Na základě informací od Romana s Ivanem se pouze dolaďovaly spodní části udiček a kombinace nástrah na háčku. Splávky jsme používali jako ostatní. Pravidelně jsme po trénincích ulovené ryby vážili a váhy jsme porovnávali se sousedními týmy, popřípadě s dalšími týmy. Podle mého a Mirkova názoru jsme se pohybovali v průměru, stejně tak, jako u jiných družstev, i u nás některý ze závodníků s nalovenou váhou odskočil (hlavě Láďa). Výsledná taktika nebyla špatná. Věděli jsme a hlavně jsme byli přesvědčeni o tom, co chceme dělat.

7. To znamená?
Splávky od 0,3 g po 1,5 g na dvanáctce vlasci, 2 - 3 bročky nad forpasem, zbytek zátěže 20 - 30 cm nad, se 14-18 háčkem s přehloubením do bročků nebo s těmi bročky na dně. Hlavní nástrahou byla kombinace červů. Vycházeli jsme z toho, že nejúspěšnější lov byl právě na červy. Černé krmení asi 7 litrů a zbytek černá utažená hlína, se spíše menším množstvím živých a mrtvých červů, patentky malé i velké, kukel a nastříhaných žížal. Klasický cejnový mišmaš. Větší základ a dle uvážení kalíškovat jednu až tři kuličky hlíny s živou. Šest kuliček na krátkou děličku s občasným přihozením mrtvých nebo živých červů.

8. Co se lovilo za ryby?
Na úseku se vyskytovali velicí sumci a vzhledem k tomu, že na mnoha místech byl vysoký břeh, který znemožňoval vylovení tak velké ryby a dále pak by ani nebylo možné regulérně velkého sumce udržet ve vymezené prostoru, natož uchovat ve vezírku, tak se rozhodlo, že se sumec nebude bodovat. Lovil se převážně cejn od 50 do 2000g, ojediněle candát 10 cm až kilogram, kapr od 3 do 8 kilogramů (v trénincích i přes 10 kilo). Bylo důležité lovit cejny všech velikostí, hlavně okolo půl kilogramu společně s cejny bonusovými okolo kila.

9. Po velice pozitivních zprávách o průběhu tréninků a o tom, jak se vám v trénincích daří, je pro hodně příznivců plavané celkové 17. místo zklamáním. V čem ty vidíš příčinu?
Příčin bylo více, uvedu jen dvě oblasti. První je schopnost břehařů a z toho vyplývající vyhodnocování informací (musíme se hodně učit a hledat dostatek vhodných typů) a druhou oblastí jsou samotní závodníci. Máme pouze jednoho rybáře světového formátu a tím je Pepan Konopásek a dva v lepším průměru - Láďa Konopásek, kterému bohužel tento šampionát nevyšel a Mirek, který sice dominoval v juniorské kategorii, jak na domácí, tak i mezinárodní úrovni, ale má málo zkušeností v seniorské kategorii. U toho je třeba začít i skončit!!! Sedmnácté místo je odrazem současného stavu. Neberu ho jako úspěch a ani neúspěch. Zůstávám na zemi s konečným výsledkem stejně tak, jako s výsledky při trénincích.

10. Pokus se ohodnotit umístění Mirka (9.místo v sobotu a 5.místo v neděli), byl tam prostor pro lepší výsledek?
Vzhledem k tomu, že obsazení sektoru v sobotu bylo pro nás tvrdé - Ital, Maďar, Holanďan, Rus..... ), tak deváté místo bylo velice dobré. Dvě nezdolané půlkilové ryby, z toho jedna za hřbet (padaly ale každému), mohly znamenat posun o jednu příčku. V neděli to mohlo být mnohem lepší! Snazší soupeři a opět několik nezdolaných ryb. Menší váhový rozdíl mezi závodníky. Jinak po technické stránce dobré.

11. Měli jste nějaký cíl před odjezdem?
Být každý den do desátého místa v sektoru a nebýt nejhorším z našich závodníků, umístění v první padesátce by bylo jen bonusem.

Ještě jednou děkuji Mirku Blechovi st. a znovu připomínám, že KAŽDÝ, KDO BUDE MÍT ZÁJEM O DALŠÍ INFORMACE Z MS, MŮŽE SVÉ OTÁZKY POLOŽIT DO DISKUSNÍHO FÓRA „Aktuálně - MS Itálie - Plavaná" a Mirek se pokusí na každou otázku odpovědět.

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.