Rozhovor s Mistrem ČR v plavané 2012 - Dušanem Bednaříkem

Zpět na Rozhovory
17. 9. 2012 - Připravili jsme pro Vás rozhovor s novopečeným mistrem ČR Dušanem Bednaříkem. Dušan bude odpovídat na otázky související s letošním mistrovstvím ČR, zmíní se o jeho taktice, krmení a dalších podstatných detailech, díky kterým letošním šampionát zvítězil. Dušane, gratuluju ti ještě jednou k zisku titulu Mistra ČR 2012 v jednotlivcích a dovol mi položit několik otázek ohledně tohoto závodu.
Dušan3

Připravili jsme pro Vás rozhovor s novopečeným mistrem ČR Dušanem Bednaříkem. Dušan bude odpovídat na otázky související s letošním mistrovstvím ČR, zmíní se o jeho taktice, krmení a dalších podstatných detailech, díky kterým letošním šampionát zvítězil. Dušane, gratuluju ti ještě jednou k zisku titulu Mistra ČR 2012 v jednotlivcích a dovol mi položit několik otázek ohledně tohoto závodu.

Pokud se nemýlím, tak je to pro tebe první seniorský titul v kategorii jednotlivců, už ti někdy titul či stupně vítězů unikly?

 
Ano, je to můj první titul Mezinárodního mistra ČR v jednotlivcích a v minulosti jsem měl dvakrát velice blízko ke stupni vítězů, a to, když jsem obsadil čtvrté místo v jednotlivcích ve Veselí nad Moravou a další čtvrté místo v Uherském Hradišti.


Už minulý rok si MIVARDI CZ podmanilo Uherské Hradiště, když na řece Moravě získalo titul jak v kategorii družstvech tak v jednotlivcích, kde vyhrál Míra Melcher, doufal jsi, že se něco podobného může opakovat i letos?

 
Tajně jsem věřil, že můžeme uspět jako tým a obsadit nějaké dobré místo, ale že se nám podaří obsadit druhé místo v družstvech a první místo v jednotlivcích, tak v toto jsem vůbec nedoufal. Věděl jsem, že letos to bude těžší chytání, protože to vypadalo na chytání ouklejí a to já a ani Mirek moc nemusíme, naopak silnější v lovu ouklejí je zbytek družstva - Jirka a Vašek.

  

Dusan6

Týden před Mistrovstvím republiky se zde konal pohárový závod, kde stupně vítězů obsadili zahraniční závodníci především Belgičani, vypozoroval jsi něco zvláštního, čím by se odlišovali od našich závodníků?

Tohoto závodu jsem se schválně zúčastnil, protože jsem si chtěl vodu pořádně vyzkoušet a navíc zde chytalo několik družstev ze zahraničí, které braly tento závod za jakousi přípravu před nadcházejícím MS, takže byla možnost od zahraničních reprezentantů něco odkoukat a získat nějaké zkušenosti (dosti mě udivil fakt, že se závodu účastnilo tak málo českých družstev). Nejzajímavější bylo chytání Belgičanů, kteří nachytali z jakéhokoliv místa velké ryby, především cejny a suverénně závod vyhráli. Zajímavá byla i jejich příprava krmení - těsně před přípravou namíchali jeden pytlík krmení, které použili při hlavním vnadění a potom už dokrmovali jen hlínu se žížalami nebo s patentkou. Prvních dvacet minut začali lovem ouklejí a potom začala „čekaná na velké ryby". Tuto taktiku jsem chtěl použít i pro následující Mistrovství republiky s tím rozdílem, že na sektoru A se budeme snažit ulovit spíše sumce, protože na tomto sektoru jich bylo chyceno hodně a rozhodovali umístění v sektoru.

 

dusan7

Při pátečním tréninku tým MIVARDI CZ sice chytil nějaké spodové ryby především sumce, ale žádná sláva to nebyla, s jakou taktikou šli obhájci prvenství do závodu?


Na trénink jsme si vylosovali sektor A, tedy ten, ve kterém měli rozhodovat sumci, ale již během tréninku se ukazovalo, že se sumcům až tak moc nechce, navíc na krajním a prostředním místě se chytali cejni. Dále jsme měli problém s braním drobné ryby na děličku, což měla spousta lidí i na Sensas Cupu. Oukleje a hrouzci pořád okusovali naši nástrahu do té doby, než se chytli nebo háček doslova očesali. Přemýšleli jsme tedy, jak tyto záběry od malých ryb eliminovat a nechat nástrahu v klidu pro velké ryby. Do závodu jsme šli tedy s tím, že nakrmíme dvě místa - jedno na kratší děličku, kde jsme měli chytat oukleje (tato taktika se ukázala jako vítězná pro týmy, protože oukleje z děličky byly podstatně větší, než které se chytaly na krátké biče) a druhé na plnou děličku, kde jsme chtěli počkat na větší ryby. Zakrmené místo na kratší děličce mělo přilákat menší ryby i z větší vzdálenosti aby na plné děličce měly větší ryby klid. Tuto taktiku jsme však nechali na individuálním posouzení, hlavně podle losu, protože každý sektor a i místo mělo své specifikum (někde oukleje byly, někde ne) a nedalo se říci „ty budeš chytat to a ty ono", prostě takový „freestyle" ?

 

Jaké krmení jste zvolili, když řeka Morava nebyla tak proudná a byla plná ouklejí?

S krmením jsme nedělali žádnou vědu, použili jsme to, co nám zde funguje již delší dobu a proto nebyl důvod to měnit. Namíchali jsme naše krmení Mivardi M1 Řeka a M1 Cejn jen s tím rozdílem, že jsme oproti minulým letem upravili poměr hlíny s krmením, a to tak, že jsme měli cca 20 % krmení a 80 % hlíny.

 

Dusan8

První závod jsi seděl na nejhlubší části závodního úseku, jak se tento úsek liší od ostatních?

Moje vylosované místo A4 bylo, jak říkáš, na nejhlubším úseku závodního pole a bylo i blízko forhontu A1. Z minulého týdne jsem věděl, že v tomto sektoru se bude chytat první den více větších ryb, proto jsem všechno vsadil právě na větší ryby. Nekrmil jsem dvě místa, ale pouze jen jedno na plnou děličku a o lovu ouklejí jsem uvažoval pouze ve „stavu nouze". Asi po půl hodině jsem chytl kilového cejna a v tu chvíli jsem si přál chytit ještě jednoho, protože bych tak lov ouklejí mohl úplně vypustit a věnovat se pouze větším rybám. Netrvalo to dlouho a druhého jsem chytl a v tu chvíli to ze mě jaksi spadlo a děličku jsem už nepustil z ruky. Do konce závodu jsem chytl ještě pár cejnů a nějaké menší ryby (skaláky) a věděl jsem, že na tom budu dobře a hůře jak čtvrtý v sektoru neskončím. Nakonec moje váha něco přes 7 kg stačila na krásnou dvojku, ale trošku jsem byl zklamaný z toho, že jsem neudělal jedničku, protože rakouský závodník ,který dělal jedničku z forhontu A1 měl polovinu ryb, co já, ale vážil dvakrát tolik, prostě měl větší ryby.

 

Po sobotním závodě bylo družstvo MIVARDI CZ na průběžném 3. tím místě, věřil jsi, že se toto umístění může ještě zlepšit a co proto bylo zapotřebí udělat?

Věřil jsem, že bychom to mohli udržet, protože Mirek s Vaškem chytali dobře a Jirka svoje umístění opakovat nebude a to by mělo stačit. Ve zlepšení jsem moc nevěřil, protože nám na záda „dýchali" docela silná družstva. Do nedělního závodu jsme tedy šli s tím, aby každý prostě zachytal tak, jako v sobotu, kromě Jirky, který měl svoje umístění trošku vylepšit. Nic jsme na taktice neměnili.

 

Když ti Radek v neděli vytáhl los B1 tušil jsi, že by to mohlo být pro tebe dobré nebo to bylo spíše zavazující, že se od tebe čekala jednička v sektoru?


Já nemám moc rád forhonty, protože jsou, jak říkáš, hodně zavazující právě z toho důvodu, že každý od tebe očekává super umístění. Navíc tento sektor měl na druhé straně ještě jeden forhont (jednotlivé sektory byly od sebe odděleny, proto měl každý sektor dva forhonty) a většinou ryba druhý den trošku povyjede a proto se chytá druhý den více spíše v horní části sektoru. Přesto to tak být nemuselo (a naštěstí nebylo) a já jsem toto místo maximálně vyžil se stejnou taktikou, jakou jsem použil v sobotu - všechno jsem vsadil na velké ryby.

 

dušan5

Určitě jsi během závodu měl informace, jak si vedou tvoji konkurenti ve hře o titul, snažil jsi se na základě těchto informací něco změnit?

Měl jsem hlavně informace, že chytám na jedničku v sektoru a to by mohlo stačit na stupně vítězů, proto jsem nic neměnil. Podle informací bylo důležité, jak zachytají Láďa Konopásek a Luca Pergreffi, kteří seděli vedle sebe a vedli boj o jedničku v sektoru. Nakonec Luca Láďu porazil a oba tak měli součet umístění 3, stejně jako já, ale s menší váhou, takže jsem se dostal před ně. Ve hře byl ještě rakouský závodník a při jeho vážení jsem jenom trnul, aby neměl víc, jak 6 kg, protože by měl větší celkovou váhu. Nakonec se přes 6 kg nedostal a já jsem tak tento závod vyhrál.

Dušan3


Co bys řekl závěrem k organizaci celého mistrovství a na to, že v září se na této trati uskuteční MS, tak jaké šance mají naši reprezentanti?

Co se týče organizace závodu, tak trať byla dobře připravena, ale trošku mě chybělo slavnostní zahájení, které by si závod, jako je Mezinárodní mistrovství určitě zasloužilo, a nejvíce mě zklamalo ocenění vítězů - jak družstev, tak i jednotlivců.
Co se týče našich reprezentantů, tak šance určitě mají, protože každý z nich na této trati odchytal spoustu závodů a určitě vymyslí dobrou taktiku na závod. Budou to mít ale těžké, protože na této závodní trati je to čím dál víc složitější. Velkých ryb se zde již nechytá tolik, co dříve a konkurence je obrovská. Budu jim určitě držet palce.

Dušan4

Přiložené obrázky

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.