Červi v základových koulích

Zpět na Tipy a triky
30. 7. 2012 - Znáte jistě situaci, kdy potřebujete při základním krmení dopravit pár „deci“ červů na dno. Pokud je přimícháte do krmení, během chvilky vám rozbijí základní koule a většina vám z nich uteče. Je tu jednoduchá „finta“, jak červy v základních koulích na dno spolehlivě dopravíme.
6149.jpg

Znáte jistě situaci, kdy potřebujete při základním krmení dopravit pár „deci“ červů na dno. Pokud je přimícháte do krmení, během chvilky vám rozbijí základní koule a většina vám z nich uteče. Je tu jednoduchá „finta“, jak červy v základních koulích na dno spolehlivě dopravíme.

Obvykle nastávají dvě situace, kdy je obtížné dopravit červy v potřebném množství na krmené místo. Nejčastěji je to případ, kdy řeka silně proudí a my nemáme odvahu lepit červy. Nebo to je situace, kdy máme červů málo a lepit červy se prostě nevyplatí. V obou případech si můžeme při základním krmení pomoci jednoduchým trikem.

Jediné, co budeme potřebovat, je kovová trubička na kremrole. Prodávají se v domácích potřebách ve dvou velikostech. Pro naše účely se více hodí ta větší. Je možné použít i jiné trubky s tenkou stěnou, mě se v minulosti nejvíce osvědčila ta na kremrole (kupoval jsem ji už dávno, na obrázku je jasně patrný zub času, který se na ní podepsal).

Vše potrebne

Postup je jednoduchý. Umačkáme si základní koule krmení. Konzistence a velikost není rozhodující. Postup je možný praktikovat na jakémkoli revíru. Nejčastěji se jedná o tvrdé velké koule na rychle tekoucí řeku. Když máme potřebné množství připravené, vezmeme trubičku na kremrole a tenkým koncem ji do koule vtlačíme (trubička je kónická).

Derava koule

V kouli si tímto způsobem vytvoříme otvor, do kterého nasypeme červy nebo pinki. Vejde se jich tam v celku hodně. Stačí je prstem trochu upěchovat.

Koule plna pinek

Na konec vyklepneme z trubičky vykrojené krmení, asi třetinu ulomíme a vložíme ji zpátky do otvoru. Kouli znovu umáčkneme a máme hotovo. Z takto připravené základní koule vám červi neutečou ani po deseti minutách. Můžeme si je v klidu nachystat před základním krmením a věnovat se přípravě ostatních nezbytností.

Poradne ucpat

Červi se ve vodě z koulí hned nedostanou. Musí počkat, až se koule rozpadne. Podle tvrdosti koulí je možné uvolňování červů „časovat". To je hlavní rozdíl proti jiným způsobům dopravení červů na zakrmené místo.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.