Dělená zátěž ... proč je citlivější?

Zpět na Tipy a triky
30. 7. 2012 - Myslíte, že je jedno, jestli se vodící broky srazí do jedné skupinky nebo se rozdělí po několika centimetrech? Pojďme se nad touto drobností trochu zamyslet.
2150.jpg

Myslíte, že je jedno, jestli se vodící broky srazí do jedné skupinky nebo se rozdělí po několika centimetrech? Pojďme se nad touto drobností trochu zamyslet.

Jedná se o konkrétní situaci hlavně při lovu cejnů a to jak na děličku tak i na odhoz. Vodící broky jsou ve skupince po tří až pěti těsně nade dnem. Cejn je při záběru zvedá a my to krásně vidíme na splávku. Osobně vždy bročky rozděluju (jak, vidíte na obrázku) a nyní se pokusím vysvětlit proč.

dělená zátěž

Podívejme se opravdu detailně na záběr cejna. Nejprve najde nástrahu a hledá případné podezření. Jelikož jsme správně použili tenký půlmetrový forpas, nespozoruje nic. Postaví se typicky hlavou dolů a nástrahu nasaje. Pak se začne vracet do normální polohy a začíná zvedat zátěž. Pokud je rozdělená, zvedne první brok. To už pozorujeme na splávku, že se něco děje. Zvedne druhý brok a my si už jsme jistí, že je na háčku cejn a sekáme. Pokud jsou vlny nebo vidíme trochu hůře. Cejn nám během mžiku zvedne i třetí brok. Pak už to je tutovka.

Pokud jsme použili vodící broky v jedné skupince, cejn je zvedne všechny najednou. Splávek vyskočí z vody a my máme jasno, ale na záběr nás nic neupozorní, prostě je najednou tu. Pokud cejni berou o sto šest, nevadí jim zvednout ani torpilu. Ale když narazíte na Pana Cejna pěkně mazaného, okamžitě rozpozná nebezpečí a nástrahu vyplivne.

Hlavní rozdíl je v postupném zvedání zátěže. Protože cejn zvedá zátěž postupně i hmotnost, kterou musí nést plynule přibývá a nepřipadá mu tak velká, jako když zvedne vše najednou. Ze stejného důvodu je lepší použít čtyři bročky menší než dva velké. Stejně to funguje i u lidí, můžete si to vyzkoušet :-)

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.