Jednoduchý hloubkoměr

Zpět na Tipy a triky
12. 2. 2013 - Návod na přípravu velmi jednoduchého, ale hlavně naprosto spolehlivého hloubkoměru. Lidově se mu přezdívá různě - žabička, olovnička, vyvažovač, měřič hloubky, přeměřovač, hloubkáč, krokodýlek, mapovač, sonda a já nevím jak ještě, ale jinak je to velmi potřebná a důležitá pomůcka, která má za úkol změřit hloubku, upravit jí na splávku, zmapovat si dno, osáhnout kvalitu dna, najít případné překážky, vázky a najít si hranu, bez níž si žádný plavačkový příznivec nedokáže představit provozování svého koníčka. V podstatě je to principově většinou kousek olova s očkem, kam zahákneme háček a podle výrobce má rozličný tvar. Výhoda "měřiče hloubky" spočívá v tom, že se dá použít kdykoliv i během vlastního chytání, aniž bychom museli nějak měnit montáž, a je to otázka několika vteřin, a je úplně jedno, jestli chytámě děličkou, boloňkou, matchovkou či splávkem na dirkách.
hloub5.jpg

Návod na přípravu velmi jednoduchého, ale hlavně naprosto spolehlivého hloubkoměru. Lidově se mu přezdívá různě - žabička, olovnička, vyvažovač, měřič hloubky, přeměřovač, hloubkáč, krokodýlek, mapovač, sonda a já nevím jak ještě, ale jinak je to velmi potřebná a důležitá pomůcka, která má za úkol změřit hloubku, upravit jí na splávku, zmapovat si dno, osáhnout kvalitu dna, najít případné překážky, vázky a najít si hranu, bez níž si žádný plavačkový příznivec nedokáže představit provozování svého koníčka. V podstatě je to principově většinou kousek olova s očkem, kam zahákneme háček a podle výrobce má rozličný tvar. Výhoda "měřiče hloubky" spočívá v tom, že se dá použít kdykoliv i během vlastního chytání, aniž bychom museli nějak měnit montáž, a je to otázka několika vteřin, a je úplně jedno, jestli chytámě děličkou, boloňkou, matchovkou či splávkem na dirkách.

Na trhu je možno sehnat spoustu různých hloubkoměrů, hlavně velké Italské plavačkové firmy se předhánějí v různých tvarových kreacích a i vlastní upevnění na háček se kolikrát od sebe liší, jen princip zůstává stále stejný. Naměřit hloubku. Bohužel už není zanedbatelná cena. Pokud nám vystačí jeden kousek na rok, pak na tom nezálěží, ale z praxe vím, že stačí trefit vázky například někde na Labi, a je to jedno chytání rovná se několik utržených kousků. A to potom sakra leze do peněz.

různé druhy

různé druhy

Každý hloubkoměr má svoji funkci a svoji výhodu a nevýhodu. Například sonda ve tvaru kuličky, rozpůlená napůl, zvaná žabička, z olova, v různých gramážích, velikostech, uvnitř s pružinkou, má výhodu, že se dá kdykoliv i během chytání upevnit na háček, aniž bychom sundavali napíchnuté červíky. Je plavačkáři velmi oblíbená, jen se špatně shání v obchodech. Hodí se při chytání s děličkou, nebo dirkaření, není vhodná při delších hodech, protože při švihnutí velmi ráda odlétne.

sonda žabička

sonda žabička

Jiná sonda, většinou ve tvaru kapky, nebo obrácené kapky, převážně z olova s různou gramáží, má na širokém dně přilepený kousek korku, nebo gumy a na špičce větší očko. Její výhoda je, že se očkem provlékne háček, který se špičkou zapíchne do dna s přilepeným materiálem, aby se neztupil. Lze s ní i nahazovat daleké hody, aniž bychom se báli, že jí ztratíme.

sonda s gumovým koncem

sonda s gumovým koncem

Je ještě spoustu různých hloubkoměrů

žabka s háčkem i červíky

žabka s háčkem i červíky

do žabky se upne háček i s červíky.jpg

do žabky se upne háček i s červíky

sonda na házení.jpg

sonda na házení

Je úplně jedno, jaké si na naší sondičku zvolíme olůvko, jestli ve tvaru kapky, troúhelníku, hrušky, důležité je, aby na horním konci bylo očko, v lepším případě obratlík. Dále potřebujeme kousek ventilkové gumičky a nůžky. I gramáž si zvolíme podle potřeby. A ostatní ani nemusím popisovat, je to zřejmé z obrázků.

potřebujeme.jpg

potřebujeme

ventilgumku navlékneme.jpg

ventilgumku navlékneme

až na doraz.jpg

až na doraz

nůžkami přestřihneme.jpg

nůžkami přestřihneme

a je to hotové.jpg

a je to hotové

navlékneme háček.jpg

navlékneme háček

gumička se dorazí až k háčku.jpg

gumička se dorazí až k háčku

Držím všem palce!

JOml.

Přiložené obrázky

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.