Kdy zasekávat?

Zpět na Tipy a triky
30. 7. 2012 - Dnešní zamyšlení bude na téma záběr. Přesněji řečeno na projevu záběru na splávku a následné rybářovi reakci. Je dobré sekat hned, když se anténka potopí?
kdy zasekávat

Dnešní zamyšlení bude na téma záběr. Přesněji řečeno na projevu záběru na splávku a následné rybářovi reakci. Je dobré sekat hned, když se anténka potopí?

Záběr při plavané poznáme na nestandartním pohybu splávku. Je to naše jediná šance, ale neznamená to, že záběr je jenom potopení splávku. Splávek signalizuje záběr mnoha způsoby. Nejčastěji se splávek skutečně potopí, ale jsou situace, kdy se splávek vynoří, jindy začne plavat jiným směrem, než by měl nebo naopak plavat přestane a jednoduše zastaví, nejméně často se potkáme s jemným chvěním či pohupováním splávku (hlavně u lízátka). Všechno to jsou pohyby, které signalizují, že se ryba zajímá o naší nástrahu. Kdy je však ta správná doba pro zásek?

Není vzácná situace, kdy se ne a ne trefit se zásekem. Pak často přicházejí rady počítej do tří, do deseti, sekej to hned, vyměň háček, ... Jsou to sice pomůcky, které mohou fungovat, ale nevedou ke skutečné jistotě v proměnění záběru.

Proč se raději trochu více nezaměřit na detailní podobu záběru. Ono potopení splávku není jenom o zmizení splávku pod vodní hladinou. Splávek se nejprve zhoupne nebo nezhoupne a pak se potopí ... pomalu, šikmo od břehu, prudce, jen do poloviny a dalšími mnoha způsoby. A už jsme u jádra věci. Tyto jemné rozdíly nám napovědí, co má ryba s nástrahou doopravdy v úmyslu. Pokud se na tyto detaily zaměříte, časem bezpečně poznáte, kdy jaký záběr zasekávat. Některé záběry budete ignorovat úplně a ani se o zásek nebudete pokoušet. Jiné spolehlivě proměníte v mžiku vteřiny a u dalších si chvilku počkáte až je ryba pořádně dobere. To stejné platí i u ostatních druhů záběru.

Pokud už víte, jak záběr může vypadat a jak malé drobnosti napovídají o správné chvíli pro zásek. Byla by škoda nepomoci k výraznější nápovědě vhoudnou konstrukcí udice, jak se snažím ukázat v řadě článků, ale také vhodným vyvážením splávku. Asi se nyní mnoho lidí podiví, ale myslím si, že úplně dokonale vyvážený splávek je na škodu. Pokud z vody kouká jen půl centimetru anténky, všechny záběry vypadají jenom jako náhlé zmizení pod vodou. Pokud použijeme splávek s tenkou dlouhou anténkou, můžeme krásně vidět JAK se splávek potopí. Ještě více to platí u lovu na odhoz. Přesně vyvážený angličák s dutou anténou se při prudkém záběru, který většinou vůbec nesekám, vynořuje i několik dlouhých sekund. Po tuto dobu nemáme nejmenší představu, co se s nástrahou děje. Pokud použijeme angličák, který má jako anténku přímo nabarveného "páva", jeho návrat na hladinu bude mnohem rychlejší. A pokud to ryba myslí s nástrahou vážně, mnohem lépe se mi zasekává, když ryba potopí anténku do poloviny a já vidím, že ji stále drží v tlamičce.

Pokud se budete věnovat více průběhu záběru, uvidíte, že vám najednou začnou mnohem lépe sedět záseky. Ryby při zdolávání nebudou tak často padat, časem nebudou padat skoro vůbec. A za mnoho vycházek k vodě už ani nebudete muset přemýšlet, kdy zaseknout. Jednoduše budete vědět, že teď je ta pravá chvíle.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.