Lízátko tuning

Zpět na Tipy a triky
30. 7. 2012 - Obecně převládá názor, že když anténka lízátka při vedení kouká kolmo z vody, zvolili jsme dobře jeho gramáž. Dovolím si tvrdit, že to není pravda, výrobci v tomto směru lízátka předimenzovávájí.
2588.jpg

Obecně převládá názor, že když anténka lízátka při vedení kouká kolmo z vody, zvolili jsme dobře jeho gramáž. Dovolím si tvrdit, že to není pravda, výrobci v tomto směru lízátka předimenzovávájí.

Pro pomalé vedení i úplné zastavení není potřeba zdaleka tak těžké lízátko, jaké nám v tomto proudu sedí s anténkou vstyčenou k nebesům. Podmínkou je samozřejmě dobře nastavená hloubka a rychlost vedení udice. Jednoduše se o tom můžete přesvědčit sami. Vezmete si lízátko, které podle vás v proudu setí, pro příkladnou ukázku třeba 20 gramů a na druhý topset použijete lízátko 15ti gramové. Změříte hloubku a s oběma udicemi postupně přidáváte hloubku až začnou při stejné rychlosti vedení váznout. Pak pět centimetrů uberete a máte vyměřeno. Pokud položíte oba topsety vedle sebe zjistíte, že na dvacetigramové udici je o patnáct centimetrů menší hloubka. Teď se vás ptám, stojí těch patnáct centimetrů za tak veliký rozdíl v gramáži? Podle mně nikoli, raději použiji lehčí a citlivější udici, ve které jsem schopný při stejné rychlosti vedení předložit nástrahu ve stejné hloubce.

Vylepseni lizatka

Jediný rozdíl je v té anténce, která mi nekouká pěkně kolmo z vody. Stále mám pocit, že se splávek moc pokládá a já bych jej přeci jen měl vyměnit za těžší. Co s tím? Můžu se s tímto faktem smířit, nebo si lízátko upravit. Nebojte, nebudu popisovat vytrhávání anténky či jiné drastické metody. Jednoduše stačí lízátku ohnout jehlu více po směru proudu. Najednou lízátku kouká anténka pěkně kolmo, záběry jsou lépe vidět a my máme pocit, že lízátko krásně sedí, i když je výrazně lehčí než to, které jsme chtěli nastražit původně. (Toto nejde provést s lízátky s uhlíkovou jehlou, ta se zlomí. Kovová jehla je podmínkou a jde ohnout velmi lehce!) Nikdo nepozná rozdíl a dokonce i my máme pocit, že můžeme vést lízátko ještě o kousek pomaleji. Chování udice se samozřejmě nezmění, protože jsme pouze malinko změnili tvar splávku. Jde hlavně o lepší pozorování záběru a více klidu a pohody při lovu. I tato malá drobnost může být tím rozhodujícím krůčkem, který vás postrčí před ostatní soupeře ;-)

Správně seřízené lízátko

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.