Plavaná netradičně - z rybářského kajaku

Zpět na Tipy a triky
20. 6. 2014 - Před několika lety zmizela poměrně v tichosti z rybářského řádu poznámka o zákazu lovu ryb ze sportovních plavidel. Kajak, ačkoli je rybářský, lze z jednoho úhlu pohledu chápat jako sportovní plavidlo, proto jsme se dříve s tímto stylem rybolovu u nás nemohli potkat. V České republice je rybolov z kajaku velmi mladým, avšak velmi rychle rozvíjejícím se rybářským sportem. Například v USA, v kolébce kajakorybaření, tímto stylem loví desetitisíce až statisíce rybářů již mnoho let. Rybolov z kajaku je velmi specifický, zajímavý a hlavně krásný pro absolutní kontakt s vodou a přiblížení se rybám. V Čechách ještě mnoho kajakorybářů nepotkáte, ale vzhledem k neustále narůstajícímu zájmu je možné, že během několika dalších let bude rybář lovící z kajaku běžnou záležitostí. Ono jakmile do něj jednou sednete, povozíte se malebnými zákoutími řek a jezer, do kterých se ze břehu nedostanete, tak už vám nebude pomoci. Já i přes svůj velký respekt k vodě a počáteční nedůvěru, jsem jeho kouzlu propadl při první ulovené rybě.
Pohoda uprostřed řeky

Před několika lety zmizela poměrně v tichosti z rybářského řádu poznámka o zákazu lovu ryb ze sportovních plavidel. Kajak, ačkoli je rybářský, lze z jednoho úhlu pohledu chápat jako sportovní plavidlo, proto jsme se dříve s tímto stylem rybolovu u nás nemohli potkat. V České republice je rybolov z kajaku velmi mladým, avšak velmi rychle rozvíjejícím se rybářským sportem. Například v USA, v kolébce kajakorybaření, tímto stylem loví desetitisíce až statisíce rybářů již mnoho let. Rybolov z kajaku je velmi specifický, zajímavý a hlavně krásný pro absolutní kontakt s vodou a přiblížení se rybám. V Čechách ještě mnoho kajakorybářů nepotkáte, ale vzhledem k neustále narůstajícímu zájmu je možné, že během několika dalších let bude rybář lovící z kajaku běžnou záležitostí. Ono jakmile do něj jednou sednete, povozíte se malebnými zákoutími řek a jezer, do kterých se ze břehu nedostanete, tak už vám nebude pomoci. Já i přes svůj velký respekt k vodě a počáteční nedůvěru, jsem jeho kouzlu propadl při první ulovené rybě.

Rybářské kajaky jsou ve světě využívány především k lovu přívlačí či příbřežnímu lovu mořských ryb. Kde je ale psáno, že bychom jej u nás nemohli použít i k dalším zajímavým technikám jako je plavaná, feeder, lov kaprů či sumců? Posledních několik let se nejvíce věnuji přívlači a právě s ní jsem na kajaku strávil své první dva roky. V první polovině sezóny jsou ale dravci na svazových vodách hájeni, a to je ten nejlepší čas vyzkoušet kajak k další rybolovné technice. Spolu s probouzející jarní přírodou jsem se rozhodl, že po zimě oprášíme plavačkové pruty a vyrazíme za rybami se splávkem.

Pohoda i ze stoje

Pohoda i ze stoje

Rybolov z kajaku má svá specifika a zákonitosti, která platí pro všechny techniky a je potřeba je dodržovat. Základním pravidlem číslo jedna, je nevyjíždět na vodu bez záchranné vesty. Druhé pravidlo praví: Nebrat na loď nic zbytečného a výbavu zredukovat na to nejnutnější, tak aby při lovu nedošlo ke ztrátám na materiálu, protože nepřivázané věci rády vyskakují za jízdy. Také je potřeba všechny pohyby dělat s rozmyslem a potichu, abychom o sobě dávali rybám co nejméně vědět.

Souboje z kajaku jsou úžasný adrenalin

Souboje z kajaku jsou úžasný adrenalin

Plavaná je sama o sobě krásná a jemná technika, kterou využijeme především na menších tocích, pod jezy ale i na velkých řekách, kde ale většinou potřebujeme speciální vybavení v podobě boloňézky nebo děličky, abychom se dostali do vhodnějších partií řeky a efektivně lovili i větší ryby typu cejn, plotice, karas nebo menší kapr. Pokud nám ale fouká silný vítr nebo je řeka příliš teče, potom je klasická plavačka ze břehu poměrně v nevýhodě. V těchto situacích nám skvěle vypomůže kajak. Dostaneme se s ním prakticky kamkoli, můžeme se zakotvit poblíž překážek, keřů, stulíků nebo třeba uprostřed řeky na korytě, kde by byl lov se splávkem ze břehu nemožný.

Pěkný cejn

Pěkný cejn

Výběr místa pro lov z kajaku na velké řece je dobré nepodcenit. Ryby se v tomto období připravují ke tření a postupně vyjíždějí proti proudu do mělčích a proudnějších partií. Na jaře tedy raději chytám v relativní blízkosti jezů, avšak ne příliš blízko, protože kotvení ve velkém proudu na kajaku je poměrně specifické a trochu i nebezpečné díky možným plovoucím předmětům po hladině, které by se mohli zamotat do kotevního lana a převrátit nás. Ideální partie řeky je pro mě okolo 500m až kilometru od jezu. Echolotem si najdu buď koryto řeky, kudy ryby proplouvají, a nebo hlubší úseky kolem zatopených keřů a padlých stromů, kde se rády zdržují. Důležité je dbát také na to, abychom našli relativně rovný úsek bez vázek na dně. Alfou a omegou úspěšného lovu je dobré zakotvení, protože budeme vnadit kousek od lodě a není nic horšího, než když se vám kotva uvolní. Potom je prakticky nemožné se znovu zakotvit do stejného místa. Pro bezpečné zakotvení je potřeba mít na kajaku udělanou trolejku s karabinou, do které připneme kotevní lano, které je možné v případě potřeby kdykoli uvolnit a nechat kotvu na místě. Samozřejmě musíme mít konec kotevního lana opatřen např. plovoucí pěnou. Pro kotvení v proudu je potřeba klasická kotva o minimální hmotnosti 2,5kg, klidně i více. Dle typu dna je potřeba kotvu na dně zaseknout, aby vás proud, vlny nebo vítr neodkotvili. Při poslední vycházce v silném protivětru bylo nutné použít kotvy dvě, jednu klasicky za záď a druhou do přední poloviny, aby nás vítr netočil proti proudu. Takto zakotvený je potom možné lovit, pokud to loď dovolí, i ze stoje.

Match proutek a kulatější splávky

Match proutek a kulatější splávky

Krmíme kousek od lodě pro pohodlné chytání

Krmíme kousek od lodě pro pohodlné chytání

Na plavanou z kajaku s sebou vozím vždy jeden třídílný match prut o délce max. 420cm opatřený navijákem s kmenovým vlascem 0,18mm. Víc prutů na lodi překáží a s delším se hůře manipuluje. Krmení si připravím stejné jako pro lov ze břehu v množství okolo 12litrů na 3 hodinový lov. Míchám jej vždy na břehu a na loď vyjedu, až když je vše nachystané. S sebou ještě zavíratelné krabičky s červy, žížalami a plechovku kukuřice a případně rohlík. Nesmím zapomenout na náhradní návazce, bročky a alespoň jeden splávek. Podstatnou a nepostradatelnou věcí je podběrák. Díky dlouhému prutu není snadné větší rybu navést až k lodi, proto vozím alespoň 2m plavačkový podběrák. Na kajaku není příliš místa, proto je potřeba mít vše správně rozmístěné.

Potřebné komponenty

Potřebné komponenty

Pořádně promíchat všechny složky

Pořádně promíchat všechny složky

Hotové a navlhčené krmení

Hotové a navlhčené krmení

D1 + 4mm peletky Rapid = super kombinace

D1 + 4mm peletky Rapid = super kombinace

Po volbě místa a zakotvení přichází na řadu zakrmení. Zde opět přichází na řadu efektivita lovu z lodě. Krmím vždy na špičku prutu, tj. 4m bokem od lodě mírně po proudu. Krmení kousíček splave a bude nám po proudu tvořit pachovou stopu, kterou budeme nechávat splavávat naši montáž. Na začátek několik dobře umačkaných koulí a poté již dokrmuji menšími kuličkami, které ryby udrží na místě, ale nebudou plašit. V menších hloubkách, do 2m, je velmi efektivní přihazovat volné červi vedle lodě, které budou volně unášené proudem lákat ryby na naše místo. Na velké řece s větší hloubkou dávám červy přímo do krmení, aby se dostali rychle ke dnu.

 Není potřeba nahazovat, stačí spustit splávek pod špičku a uvolnit vlasec. Pokud nebudeme na lodi dupat, ryby dojedou až k nám. Pro lov větších ryb je potřeba nástrahu u dna přidržet a zpomalit. Proto používám těžší splávky kapkovitého tvaru, které v proudu dobře drží. Gramáž podle hloubky a proudu od cca 3g po klidně 8g. Sestava je jednoduchá. Pro splavávání a nadržování používám hlavní zátěž z torpilky a pod ní v rozestupech několik bročků, které nám budou přirozeně udržovat nástrahu u dna a signalizovat záběr. Na cejny a kapry se mi osvědčilo vždy celou montáž přehloubit alespoň o 40cm a celý návazec, který dělám teď na jaře ve studené vodě z vlasce 0,12mm, vláčet po dně.

Trochu kukuřice

Trochu kukuřice

Cejn je příjemný společník

Cejn je příjemný společník

Souboj s kapříkem

Souboj s kapříkem

Po zakrmení vždy přicházejí záběry poměrně rychle zprvu od menších ryb, jako jsou všudy přítomní skaláci. Po nějaké době na krmné místo dorazí i cejni. Na ty je potřeba použít větší sousto v podobě zrnka kukuřice a červů, nebo hnojáka. Pro přilákání větších ryb používám do krmení větší množství sterilované kukuřice a také malé 4mm peletky, které spolu s červy udrží rybu delší dobu v krmení. Pokud jsme vybrali vhodné místo a dobře se zakotvili, zakrmili, tak není výjimkou záběr na každé proplutí. Baví mě bezprostřední kontakt, který máme s rybou hned po záseku. Ono takové zdolávání kapříka ve stoje na kajaku je opravdu zážitek a pořádný adrenalin. Může se samozřejmě stát, že zapřáhneme nějakou ponorku a budeme ji muset následovat. Jednoduše se odepneme z kotvy, tu necháme s plovoucí pěnou na místě, a frčíme plni adrenalinu za rybou. Na slabém forpasu mnoho šancí nemáme, ale díky lodi ji můžeme alespoň částečně, co nám jedna ruka stačí, pronásledovat.

Nejúspěšnější nástraha

Nejúspěšnější nástraha

Plavačka z kajaku mě v tomto jarním období opravdu nadchnula. Užívám si pohody zakotvený mimo civilizaci a břehy obklopené rybáři. Plnými doušky nasávám vůně jarní přírody, kvetoucích stromů a poslouchám švitořením ptáků, které mi celou zimu chybělo. Na rybách je krásně a na kajaku dvojnásob. Přeji všem slušným rybářům mnoho úspěchů a krásných úlovků, třeba právě z rybářského kajaku.

Vhodné splávky pro velkou řeku

Vhodné splávky pro velkou řeku

Doporučené vybavení:

-          Match prut od délce 3,60m - 4,20m s gramáží do 20g, např. Mivardi Easy Match
-          Naviják velikosti 3000 s jemnou brzdou a návinem vlasce 0,18mm např. Mivardi Aeron
-          Splávky kapkovitého tvaru 3g - 8g
-          Torpilky, bročky, obratlíky a navázané návazce z vlasce 0,10mm - 0,14mm, háček vel. 12-16
-          Kratší plavačkový podběrák, pean, echolot
-          Nádobu na krmení a krabičky s víčkem na živé nástrahy
-          Kotvu s provazem délky 15m

Recept na jarní krmení - sladká verze:

-          2kg krmení V1 - Extreme Scopex-Vanilka
-          2kg krmení D1 - Double Power Kapr ořech
-          0,5 kg 4mm peletek Rapid Cherry
-          Pražené arašídy a barevná vločka
-          2 plechovky sterilované kukuřice
-          Přesátá hlína na zatížení
-          0,5l barevných červů

Tento recept je vhodný především pro velké řeky, kde se nachází více větších ryb, jako je kapr, karas a cejn velký. Je velmi hrubé, krásně lepí a dobře pracuje. Drobné částečky jsou unášeny proudem, ale velké kusy pečiva a sušenek zůstávají na krmném místě.

Pěkný kapřík

Pěkný kapřík

Recept na jarní krmení  -  masová verze:

-          2kg krmení D1 - Double Power Kapr Halibut
-          2 kg krmení D1 - Double Power Feeder řeka
-          0,5 kg 4mm feeder peletek Rapid classic halibut
-          2 plechovky sterilované kukuřice
-          Přesátá hlína na zatížení
-          0,5l barevných červů

Tento recept je vhodný pro vody, kde se nachází více skaláků, tloušťů a parem, které milují masové moučky. Krmení je hrubé a dobře lepí.

Skalda

 

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.