Bročky a torpily

Zpět na Vybavení
30. 7. 2012 - Pro kompletní výčet základních drobností používaných při plavané považuji za vhodné pohovořit o zátěžích. Až na výjimky je najdeme na všech plavačkových udicích.
1691.jpg

Pro kompletní výčet základních drobností používaných při plavané považuji za vhodné pohovořit o zátěžích. Až na výjimky je najdeme na všech plavačkových udicích.

Bročky jsou součástí zpravidla každé plavačkové udice. Slouží k přesnému vyvážení splávku, i když se u splávků s malou nosností používají i jako hlavní zátěž. Jejich rozložení na udici určuje jakým způsobem bude udice ve vodě pracovat. Tím je také dáno, na jakou rybu bročkyje určena. Bročky jsou nejčastěji kulatá, do poloviny naříznutá olůvka, která se necvakávají na vlasec. Výjimečně mají tvar válečků. Zdá se, že jsou tak jednoduchá až na nich není co zkazit, to však není pravda. Velmi důležitý je zvolený materiál. Někdy jsou bročky příliš tvrdé a při nacvaknutí a posouvání poškozují vlasec. Dobré je vybrat si bročky měkké, které se posouvat dají snadno. Osobně zastávám názor, že čím jsou bročky měkčí, tím jsou lepší. Ještě jsem se nesetkal s tak měkkými, aby neudrželi torpilu nebo jinak zlobily. Můžeme se také setkat s bročky, které nejsou přesně naseknuty. Drážka je v nich někdy příliš hluboká, jindy mělká nebo mimo střed. Takové bročky se mají po nacvakání na udici tendenci motat. Je dobré se jim vyhnout a pořídit si bročky takové, které vám nebudou lov znepříjemňovat.

V nedávné době se na trhu objevily bročky barvené na zeleno. Nemyslím, že by měla jejich zelená barva nějaký význam, ale samotný fakt, že jsou barvené opodstatnění má. Barva chrání olovo před oxidací a tím prodlužuje životnost bročků i celých hotových udic.

torpily

Torpila je hlavní zátěž udice. Její velikost se volí podle nosnosti splávku, který musí unést bročky tvořící funkční část udice, bročky na upevnění torpily a torpilu samotnou. Torpila má nejčastěji tvar kapky, s otvorem procházejícím její osou. Speciální excentrické torpily, které měli najít uplatnění v silných proudech při lovu na lízátko se neuchytily. Na vlasec se torpila navléká a od fixačních broků, které ji na udici drží v požadovaném místě, se odděluje krátkými tenkými bužírkami na obou koncích. Nevyrábí se pouze z olova, které rychle oxiduje a je měkké, k dostání jsou také torpily titanové, které dožijí až v momentě, kdy je ztratíme. Můžeme také zakoupit torpily barvené, torpily s provlečenou bužírkou a jiné.

Zátěž na udici vytváří důmyslnou funkční sestavu, která zásadním způsobem určuje, jak bude nástraha rybě předložena. Když pochopíme práci udice a dokážeme jí sladit s jejím vedením máme šanci na úspěch.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.