Dělička – Jak vybrat a nepřebrat

Zpět na Vybavení
30. 7. 2012 - Na plavanou se dá chytat s normálním prutem. Řada z nás začínala s nedlouhým bičem, ale až s použitím děličky můžete naplno využít všech předností lovu na plavanou. Za poslední roky se hodně zlepšila kvalita těchto prutů a došlo hlavně ke značnému cenovému zpřístupnění pro všechny zájemce o tento způsob lovu.
1518.jpg

Na plavanou se dá chytat s normálním prutem. Řada z nás začínala s nedlouhým bičem, ale až s použitím děličky můžete naplno využít všech předností lovu na plavanou. Za poslední roky se hodně zlepšila kvalita těchto prutů a došlo hlavně ke značnému cenovému zpřístupnění pro všechny zájemce o tento způsob lovu.

Možností oddělit konec získal tento prut jménoDěličku u vody poznáte na první pohled, je to nejdelší používaný prut, kterému se kousek pod špičkou koupe splávek. V současnosti je nejčastější používaná délka 13 metrů. Prut je to bez navijáku, podobně jako bič, není teleskopický, díly se na sebe nasazují „z venku" tak, aby se daly ve spoji během lovu oddělit. Odtud taky název dělička. Ale jak si dobře vybrat tu pravou? Můžete sledovat údaje z katalogu, ale ty vám o kvalitě prutu moc neřeknou. Tady je více než jinde nutné si vzít prut do ruky a vyzkoušet si ho nebo dát na radu zkušeného kolegy, který ji vyzkouší za vás.

První, co poznáte, je jeho hmotnost. Pozor, nejde o to, kolik prut doopravdy váží, ale jak těžký je v ruce. Tady hraje hlavní roly položení těžiště prutu. Pokud je blíže k vám, prut se zdá lehčí (a také vás méně unaví), pokud je těžiště blíže ke špičce, prut se zdá těžší. Proto může být dělička vážící 900 gramů „lehčí" než dělička vážící gramů 800. Při výběru pamatujte, jaké ryby budete převážně lovit. K lovu kaprů bude potřeba dělička podstatně pevnější a pro použití více materiálu také těžší, než pro technické chytání plotic a cejnů na pomalu tekoucích vodách. Ale hmotnost není zdaleka nejdůležitější parametr při výběru.

Za to hlavní považuji tuhost prutu, tedy aby se dělička neohýbala a byla hlavně za větru pořád rovná. Opravdu tuhý prut oceníte při každém záseku, který pak máte plně pod kontrolou, ale také při chytání ve větším proudu, za nepříznivého počasí a v neposlední řadě při krmení kalíškem. Slangově říkáme, že to nesmí být „žvejkačka". Tuto vlastnost podstatně ovlivňuje použitý druh uhlíku a pryskyřice, která jej pojí, a průměr prutu. Děličky, které jsou tenčí se lépe ovládají za nepříznivého počasí, ale podstatně složitěji se konstruktérům daří navrhnout dobrou tuhost. Proto se v konečném výsledku často lépe loví s prutem o větším průměru, který má opravdu tuhou akci než s prutem tenčím. Možná si říkáte, jak můžete na prutu který se neohýbá zdolat rybu bez utržení vlasce? O odpružení výpadů ryby se u děličky stará amortizér (guma), která je skryta ve špičce prutu.

Pokud si najdete děličku, která vám bude sedět akcí i váhou, je dobré se ještě podívat na řešení spojů, které by měly být zesílené a dobře navržené pro časté oddělování, především spoje, kde se nadělují topsety ( to je špička děličky o délce 2 - 5 dílů). Topsety by měly být pevné, aby nedochézelo k jejich promáčknutí v ruce při zdolávání. Dobré také je, aby byl ve špičce dostatečně velký otvor na amortizér, aby se nemusela špička řezat. Jak tomu bylo hlavně u starších modelů děliček, kde jste často přišli i o 0,5 metru prutu, když jste potřebovali protáhnout silnější amortizér. Co se přesné délky týče, pokud chcete děličku pro vrcholové závody, změřte si skutečnou délku prutu!

Přesné krmení kalíškem

Prut máte tedy vybraný, tak jen co si ho připravíte k lovu, tak hurá k vodě. Jen závodníci si ještě přikoupí aspoň dva náhradní topsety a mohou pošilhávat po krmícím topsetu s kalíškem.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.