30. 7. 2012 - Háček je maličký pomocník, který nesmí chybět na žádné udici. Pro každou příležitost se dá najít ten pravý, ale jak se ve velkém množství druhů orientovat? Snad každý rybář má svůj oblíbený a vyzkoušený háček, na který nedá dopustit. Volba toho pravého se řídí čtyřmi kritérii.
1669.jpg

Háček je maličký pomocník, který nesmí chybět na žádné udici. Pro každou příležitost se dá najít ten pravý, ale jak se ve velkém množství druhů orientovat? Snad každý rybář má svůj oblíbený a vyzkoušený háček, na který nedá dopustit. Volba toho pravého se řídí čtyřmi kritérii.

Kaprový háčekRybářské háčky pro lov na plavanou se z pravidla používají s lopatkou a s protihrotem. Pokud sáhneme po kvalitních značkách, máme zaručenou perfektní ostrost a kvalitní ocel. Kvalitní materiál zaručí, že i po hodinách lovu se hrot neztupí, háčky se při maximálním zatížení nebudou lámat ani natahovat. Pokud výrobci nevěříte, můžete háček jednoduše vyzkoušet v prstech natáhnout, případně ověřit hrot. Ve většině případů není testování nutné a můžete se v klidu věnovat vlastnímu výběru vhodného háčku.

Háček popisují čtyři základní veličiny. První, při výběru sledujeme tvar. Dále sílu drátu, ze kterého je vyroben. Podle nástrahy a lovených ryb vybíráme velikost. Za doplňující považuji volbu barvy háčku.

Tvar háčku určuje jeho použití. Ostatní hlediska jsou pouze doladěním pro konkrétní situaci. Podle tvaru rozeznáváme háčky k lovu kaprů, které bývají kulaté s krátkým raménkem. cejnový háčekHodí se pro napíchnutí velkého sousta. Používají se i na ostatní velké a bojovné ryby jako jsou parmy, amuři a sumci. Velmi oblíbené jsou háčky cejnové, které jsou dle mého názoru nejuniverzálnější. Mají zvláštní deformovaný tvar. Osobně je používám při dobrém braní skoro na všech našich revírech při lovu na děličku i odhoz. Používám je tedy nejen na cejny, ale také na cejnky, podoustve, velké plotice a malé kapříky. Háčky ploticové mají delší raménko a kulatý oblouček. Najdou uplatnění při lovu drobných ryb na malou nástrahu.

Síla drátu se volí především podle nástrahy, ale také podle bojovnosti lovených ryb. Těžko se nám podaří napíchnout tenkou nástrahu, jako je patentka, na tlustý háček. Při lovu na odhoz nám budou během nahazování některé nástrahy padat z velmi tenkých háčků. Použitím tenkého drátu se nám budou častěji bojovné ryby vyřezávat a háček narovnávat při jejich zdolávání.

Ploticový háčekVelikost háčku se volí hlavně podle velikosti lovených ryb, kterým se přizpůsobuje i velikost nástrahy. Obecně se při lovu na plavanou používají menší háčky než jsou rybáři zvyklí. Málokdy se volí háčky větší než velikost 10, nejčastěji používám velikosti 14, 16 a 18. Není však vzácností lovit na háčky 22 či 24. Musím zmínit jeden nešvar výrobců háčků, každý používá trochu jiné číslování. Co je u jednoho velikost 14, může být u jiného velikost 16 a někdy jsou rozdíly ještě větší, hlavně u maličkých háčků.

Barva je poslední kritérium výběru a podle mého jde spíše o to, co se rybáři líbí, než o to, co je lepší. Sám jsem mezi jednotlivými barvami nepoznal prakticky žádný rozdíl. Musím však přiznat, že nejradši lovím na háčky bronzové, stříbrným se raději vyhýbám a pokud se loví na patentku, sahám po červených.

Miniaturní háček velikosti 24Specielní jsou háčky pro lov při extrémně špatném braní, kde se volí miniaturní velikosti. Prodávají se většinou s delším ramínkem a velmi tenkým drátkem. Mě se oproti tomu z tvarů osvědčili háčky s krátkým ramínkem, hranatým „obloučkem" a červenou barvou. (Většinou se v této situaci loví na jednu, dvě patentky.) Háčky tohoto tvaru mě překvapily tím, že dobře seděly i při zdolávání velkých cejnů při velikosti háčků 26.

Velikou pozornost kladu na výběr ouklejových háčků, které jsou při lovu nejvíce namáhané. Musí být velmi pevné, držet si dobrou ostrost při malé velikosti a použitém tenkém drátu. Zdá se vám to divné, že na lov nejmenších ryb jsou kladeny takové nároky na háček? Příčinu nehledejte ve velikosti, ale v množství ryb, které se naloví. Je běžné lovit okolo 500 kusů za tříhodinový závod. Popravdě jsou ještě neobjevil háček, který by takovou zátěž přežil, i hodina lovu je úspěch. Tvar je také jedinečný, jedná se o háčky s delším ramínkem (ne extrémně dlouhým) a velmi úzkým obloučkem. Tvar je cíleně volen, aby na háčku oukleje skoro nedržely. Proto se také při lovu ouklejí neseká! O větOuklejový háčekšinu by jste při použití vhodných háčků přišli. Jen dobře zvolený háček nám umožní bleskurychlé vyháčkování ryby a dosažení nutné rychlosti při lovu ouklejí.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.