Rybářská sedačka

Zpět na Vybavení
30. 7. 2012 - Plavaná je spolu s dalšími rybářskými disciplínami „sedavý sport“. Říkáte si, tak si koupím rozkládací stoličku a mám vystaráno. Závodníci si však vymysleli speciální sedačky, které splňují nepřeberné množství funkcí usnadňujících náš oblíbený způsob lovu.
1469.jpg

Plavaná je spolu s dalšími rybářskými disciplínami „sedavý sport“. Říkáte si, tak si koupím rozkládací stoličku a mám vystaráno. Závodníci si však vymysleli speciální sedačky, které splňují nepřeberné množství funkcí usnadňujících náš oblíbený způsob lovu.

Hlavním úkolem plavačkářské sedačky je pochopitelně umožnit pohodlné sezení. To zajišťuje prostorná sedáková část, která má vysoké měkké čalounění. Už sem se podařilo doplnit šikovnou pomůcku. A to držátko na konec děličky, které se v podobě kapsy nachází mezi nohama závodníka. Používá se při držení děličky před sebou, kdy je právě její konec zdánlivě přisednut. Toto držení umožňuje velmi citlivé ovládání prutu i za větru (a namáhá rovnoměrně zádové svaly). Pro pohodlné sezení je nutné si vybrat vhodnou výšku sedačky. Ta se řídí výškou postavy, obecně bych doporučil pro středně vysokého rybáře výšku 35 až 40 cm, tedy o kousek nižší než je výška klasické židle. Při této výšce se lépe ovládá dělička, pokud jí držíte přes koleno, tedy vedle sebe, ale také pokud jí držíte před sebou.

Rybářská sedačka Prostor pod sedákem je využit řadou zásuvek, přihrádek a jinak vymyšlených ukládacích prostor. Pohodlně a přehledně se tu dají uložit veškeré plavačkářské drobnosti, které potřebujete při chytání a ty máte také vždy po ruce. Prestižní výrobci sedaček nabízejí dokonce stavebnicové systémy, ze kterých si prostor pod sedákem poskládáte přesně podle vašich představ a požadavků do vámi zvolené výšky.

Samotná sedačka je středem důmyslného systému držáků, podlážek a nožiček, které umožňují vybudovat perfektní místo k lovu prakticky v jakémkoli terénu. To je důležité především na závodech. Místo, na kterém budete chytat si nemůžete vybrat, to je vám přiděleno losem. Donesete si tam sedačku a nestačíte se divit. Veliké kameny, starý pařez, strmý břeh, jindy bořící se bahno. Právě k tomu je sedačka vybavena teleskopickými nožičkami, které se terénu přizpůsobí a podlážkou, ze které závodník chytá. Držáků a jiných doplňků k sedačkám existuje celá řada, některé se používají prakticky při každém chytání, jiné pomohou za extrémních podmínek.

Základní držáky: Držáky na děličku, takzvané „háky", slouží k držení nahozené děličky. Používají se při základním krmení a vždy když potřebujete mít volné obě ruce. Držák na oddělenou děličku, takzvaný „tulipán". Slouží k držení oddělené části děličky bez topsetu, když leží na rolně. Držáky na misky nebo kbelík s krmením a misky na nástrahy. Upevňuje se na stranu ruky, kterou je rybář zvyklý krmit. Bývá opatřeno samostatnou nožičkou, protože krmení je dosti těžké. Plato na odkládání drobností, které potřebuje mít rybář stále po ruce. Upevňuje se opačnou stranu než jsou misky s krmením. Držák na vezírek, podpěrky odhozových prutů, držáky na deštník a odkládací podpěry na pruty je také lepší připevnit k sedačce, protože ne vždy se dají zapíchnout do břehu a máte je vždy na stejném místě.rybářská sedačka

Mezi další zajímavé doplňky patří: Kolečka s „řidítky" pro přepravu sedačky s dalším vybavením na větší vzdálenosti. Určitě víte, jak je vybavení těžké a jít třikrát přes celý závodní úsek, se mi nikdy moc nechce. Pohyblivé rameno s podpěrkou na děličku se používá pro velmi přesné a citlivé vedení udice. U nás ještě nepatří mezi naprosto běžné vybavení. Při letních vedrem se hodí také stínítko na živé nástrahy.

Plně ustrojená závodní plavačková sedačka sice na první pohled vypadá jako z dílny NASA, ale poskytuje nepostradatelné funkce pro vrcholový lov na plavanou.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.