30. 7. 2012 - Skoro neviditelná nitka spojuje háček s olůvky, splávkem a prutem v rukách rybáře. Stačí malý záchvěv splávku a už se tenká nitka napíná a pomalu přitahuje lapenou rybu k podběráku rybáře. Správně tušíte, tato tenká nitka je vlasec.

Vlasec musí mít takové vlastnosti, jaké vyžaduje způsob lovu a místo na udici. Podle způsobu použití rozdělujeme vlasce na vlasce návazcové, kmenové a odhozové. Liší se především v ohebnosti a mechanické odolnosti.

Návazcové vlasce se používají, jak název napovídá, na tvorbu návazců. Návazec (neboli forpas) je 15 až 50 centimetrů dlouhý kousek vlasce na konci udice, na kterém je navázaný háček. Většinou jich má rybář připravenou zásobu v různých tloušťkách. Používají se vždy tenčí než vlasce kmenové, jsou tedy nejslabším článkem udice. Z tohoto důvodu je kladen velký nárok na jejich pevnost. S tímto vlascem se ryba setkává při požírání nástrahy. Je proto důležité, aby byl co možná nejméně viditelný a měkký. Měkkost návazcového vlasce zaručí přirozené předložení nástrahy, která může volně sledovat proudy nebo zvolna klesat vodním sloupcem. Viditelnost se u nejkvalitnějších návazcových vlasců snižuje přidáním fluorokarbonu.

Kmenové vlasce se používají na těla udic. Protože jsou silnější něž vlasce návazcové, nejsou kladeny na jejich pevnost největší nároky, ale musí být vždy pevnější něž návazce. Vyžaduje se od nich větší mechanická odolnost, aby je nepoškozovalo běžné nacvakávání a posouvání bročků. Důležitá je i měkkost, aby mohla udice ve vodě správně pracovat.

U vlasců odhozových jsou kladeny maximální požadavky na jejich mechanickou odolnost a životnost. Jejich neustálé namotávání a odhazování z navijáku, stejně jako průchod očky, je velmi zatěžují. Jejich průměr se volí spíše podle vzdálenosti a velikosti splávku, protože pevnost pro zdolání běžných úlovků je při takovém průměru dostatečná. Jsou o poznání tvrdší než vlasce kmenové. Proto při lovu na odhoz často používám na samotnou udici pod splávkem vlasec kmenový, který zaručí plynulé klesání nástrahy a může být tenčí.

Mezi odhozovými vlasci je speciální skupinka vlasců potápivých. Ve své struktuře obsahují zatěžující příměsi, díky kterým se snadněji potápějí. Při lovu na odhoz se vlasce po nahození až na výjimky vždy potápějí, aby nám vítr nevytvářel na hladině pytel. Bývají velmi tvrdé, ale jejich pevnost se v poslední době vyrovnala klasickým odhozovým vlascům.

Jednotlivý výrobci nabízejí vlasce různé kvality. Pokud mohu srovnávat, jsou tyto rozdíly výraznější než u ostatního drobného vybavení pro plavanou. Při detailním zkoumání je dobré se zaměřit na pevnost, přesnost průměru a životnost. I nejkvalitnější vlasec vám však bude praskat, pokud nepoužíváte vhodné a dobře uvázané uzly.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.