Vyprošťovač háčků – snadno a rychle

Zpět na Vybavení
30. 7. 2012 - Na vyndávání háčků z tlamiček našich úlovků existuje řada jednodušších či složitějších udělátek. Rád bych vás seznámil s jedním vyprošťovačem, který je podle mě ten nejlepší. Nedá se sice koupit v obchodě, ale to se možná po zveřejnění tohoto článku změní :-)
1694.jpg

Na vyndávání háčků z tlamiček našich úlovků existuje řada jednodušších či složitějších udělátek. Rád bych vás seznámil s jedním vyprošťovačem, který je podle mě ten nejlepší. Nedá se sice koupit v obchodě, ale to se možná po zveřejnění tohoto článku změní :-)

Bráchové v akci - Jan Počarovský

Pokud bych mohl typovat, hádal bych, že nejrozšířenější vyprošťovač mezi rybáři je peán. Je pravdou, že jím lze pracovat velmi úspěšně, ale na malé plavačkové háčky se nehodí. Mnohem rychleji a jednodušeji se pracuje se speciálními vyprošťovači háčků. Vyrábí je většina plavačkových firem. Často se kombinují s jehnou na rozmotávání uzlíků. Ten, který považuju za nejlepší, však není z dílny renomovaných značek.

Bráchové v akci - Adam Počarovský

Vyprošťovač má jednoduchou konstrukci. Je to pevný ocelový drát, který má na jednom konci malé kolmo postavené očko a na druhém konci oko velké. Malé očko se nasadí na vlasec, po kterém se vyprošťovačem sjede až k háčku. Potom krátké zatlačení a háček je venku. Stačí chvilka cviku a háček rybě vyndáte během okamžiku. Velké oko slouží k přivázání šňůrky na krk, aby byl vyprošťovač vždy po ruce.

Láďův vyprošťovač

Možná si říkáte, že to samé se běžně prodává v plastovém provedení, ale není to pravda. S těmi plastovými se mi nikdy tak dobře nepracovalo. Jsou buď na malé nebo větší háčky, lehce se zanášejí... Jednoduše to není ono.

Tento vyprošťovač vymyslel jeden z nejzkušenějších českých závodníků Láďa Jakubský. Sám mě jimi zásobuje a dokonce je na poslední mistrovství světa vyrobil i pro reprezentaci juniorů a kadetů.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.