1. kolo 1. ligy LRU plavaná 2015 - Kamenné Žehrovice

Zpět na Závody
10. 6. 2015 - O prvním májovém víkendu opět začala naše nejvyšší týmová soutěž – I. liga v plavané. Stejně jako v minulém roce bude i v roce 2015 tato soutěž čtyřkolová. První kolo připadlo pořadatelům z MO ČRS Nové Strašecí a ti již dvakrát pořádali I. ligu na Turyňském rybníce nedaleko Nového Strašecí, a tak i letos uspořádali 1. kolo na tomto rybníku. Novinkou pro letošní rok bylo snížení počtu týmů ze 14 na 12. Během zimní pauzy se udály i nějaké přestupy mezi závodníky a každý byl určitě zvědav, zda bude pokračovat dominance závodníků z Pardubic. Jak se vedlo jednotlivým týmům, se dozvíte z následující reportáže.
dsc_8681.jpg

O prvním májovém víkendu opět začala naše nejvyšší týmová soutěž – I. liga v plavané. Stejně jako v minulém roce bude i v roce 2015 tato soutěž čtyřkolová. První kolo připadlo pořadatelům z MO ČRS Nové Strašecí a ti již dvakrát pořádali I. ligu na Turyňském rybníce nedaleko Nového Strašecí, a tak i letos uspořádali 1. kolo na tomto rybníku. Novinkou pro letošní rok bylo snížení počtu týmů ze 14 na 12. Během zimní pauzy se udály i nějaké přestupy mezi závodníky a každý byl určitě zvědav, zda bude pokračovat dominance závodníků z Pardubic. Jak se vedlo jednotlivým týmům, se dozvíte z následující reportáže.

ak už jsem zmínil, již dvakrát se pořádala I. liga na tomto revíru a pokaždé se chytaly vysoké váhy ryb. A letošní ročník tomu nebyl výjimkou. Celkově se nalovilo přes 1,2 tuny ryb, což průměr na závodníka na jeden závod činí 12664gr. Letos byla závodní trať na druhé straně rybníka, než v předešlých ročnících. Závodní trať byla rozdělena na dva úseky – sektor A a B byl nalevo od místní loděnice a sektor C a D napravo. Ještě bych zmínil, že přímo u loděnice probíhal souběžně pohárový závod O Krále Záplav pro závodníky kategorie U14.  Závodní trať byla dobře přístupná bez vyšší vegetace. Hloubka na prvním úseku byla kolem 2,5m – 3m. Na druhém úseku (sektor C a D) byla hloubka o něco menší kolem 1,5m – 2m. Na odhoz byla hloubka podobná, avšak v některých místech jsou tůně a tam mohla být hloubka větší, než kolik bylo na děličce vody. Samozřejmostí byl výborně zásobovaný stánek s občerstvením, který poskytoval závodníkům skvělý komfort. U stánku také probíhalo zahájení, losování, ale také ukončení a vyhlášení výsledků.

 

dsc_8699.jpg

Jelikož v pátek byl státní svátek, závodníci se na trati sjížděli velice rychle. Místa určená k tréninku vycházela z pořadí v I. lize z minulého roku. Během tréninku se objevily i dešťové mraky, ze kterých i chvilku sprchlo, ale jinak už během pátku ani o víkendu nezapršelo, a tak počasí závodníkům přálo. V tréninku závodníci zkoušeli nejrůznější druhy krmení – ať už se jednalo o barvu krmení, jeho hrubost či experimentování s různými druhy posilovačů – sladké, slané případně s dalšími přísadami jako např. kukuřice apod. Nejvíce se závodníci zaměřovali na lov na 13m děličku, ale někteří zkoušeli i lov blíže na zkrácenou děličku (5 – 6 dílů) popř. lov na bič, avšak tento styl chytání nebyl moc úspěšný. Naopak ryba byla aktivní i na delší vzdálenosti než byla dělička, a tak někteří zkoušeli chytat i na odhoz. Tato technika se ukázala jako dobrá taktika pro začátek závodu pro sektory C a D.

 

dsc_8683-1.jpg
dsc_8689-1.jpg
k2-2.jpg

Sobotní sraz byl naplánován na 8:30. Závodníci si připravovali krmení, valná většina si připravila krmení tmavší až černé barvy, někteří přidali i kukuřici a k tomu měli závodníci nachystanou i hlínu spíše lehčí a tmavší rozpadající se. Mezi nástrahy převládala patentka malá, kukla a žížala doplněná červy, ať už malými pinkies či velkými na háček a samozřejmostí byla kvalitní velká patentka určená pouze na háček. Začátek přípravy byl stanoven na 11:00. Příprava závodníkům uběhla velice rychle. Během ní si nachystali své náčiní a již tradiční součástí přípravy je kontrola krmení a živých nástrah. Pro letošní rok je novinka v závodním a soutěžním řádu a to v pořadí 3. signál, který udává začátek kontroly krmení a živých nástrah. Doposud byl signál pouze udávající 5 minut do začátku kontroly návnad a nástrah. Celkový počet signálů během závodu je tedy 7 signálů během závodu. První závod tedy odstartoval v 13:00. Během závodu na sektoru A a B převládal lov na děličku a ryby zde byly velice aktivní. Naopak na sektorech C a D byl začátek závodu rozpačitý a někteří závodníci lovili na odhoz, jelikož na děličku ryba přijela později. Na děličku se používaly splávky od 0,3 – 1,5gr spíše tužkového (štíhlejšího) tvaru vhodnější na lov na stojatých vodách. V sobotním závodě byla průměrná váha na závodníka 11581gr, avšak kdo chtěl vyhrát svůj sektor, musel nachytat leckde i přes 20kg ryb. V sobotním závodě na sektoru A vyhrál Jiří Bartoš, který nachytal 26400gr. Sektor B vyhrál Radek Hron, který ulovil 17790gr ryb. Na sektoru C vyhrál Lukáš Slavík, který nachytal 26140gr ryb. Poslední sektor D ovládl Pavel Prášek, který nachytal 14550gr ryb. Nejlépe se v prvním závodě vedlo závodníkům z družstva RSK Crazy Boys MO Hustopeče SENSAS, které se součtem 15 obsadilo průběžnou první příčku. Hned o bod více nasbíralo družstvo RSK Pardubice Colmic. Na průběžném třetím místě se umístilo družstvo RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem, které nasbíralo v součtu 20 bodů.

 

dsc_8681.jpg

Nedělní ráno přivítalo závodníky paprsky sluníčka a většina závodníků si už připravovala krmení a živé nástrahy již před plánovaným srazem na 7 hodinu. Následné losování proběhlo celkem rychle, jelikož se stejně jako v minulém roce losovalo dle losovací tabulky. Následoval přejezd závodníků na sektory C a D. Příprava začala v 9 hodin a v 10:50 začalo krmení. Někteří závodníci házeli krmení rukou a někteří kalíškovali nejen hlínu s patentkou popř. jinou živou nástrahou, ale i základní krmení. V nedělním závodě hlavně na sektorech C a D mělo více závodníků přichystané odhozové pruty a někteří na ně lovili první hodinu a půl druhého závodu, jelikož stejně jako v sobotu ryba na děličku dlouho nepřijížděla. Poté však přijela i na bližší vzdálenost a závodníci mohli odchytávat cejny, ale i kapříky. Průměrná váha na závodníka byla vyšší než v sobotním závodě a stejně jako v sobotním závodě, kdo chtěl vyhrát, musel nachytat přes 20kg ryb. Nedělní závod na sektoru A ovládl Lukasz Kacper Górecki, který nachytal 21290gr ryb. Sektor B ovládl Ondřej Pokorný, který nachytal 21920gr ryb. Sektor C vyhrál Jan Kostka, který ulovil 23720gr ryb. Sektoru D dominoval Roman Foret, který nachytal 23800gr ryb. Nedělní závod vyhráli závodníci z družstva RSK Pardubice Colmic, kteří nasbírali součet umístění 13. Na druhém místě se umístilo družstvo RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas, jejichž součet umístění byl 16. Na třetím místě se umístilo se součtem umístění 19 družstvo MO ČRS Jindřichův Hradec „A“.

dsc_8704.jpg

Průběžné celkové výsledky po 1. kole I. ligy

1. místo               RSK Pardubice Colmic                                   sou. um. 29
2. místo               RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas sou. um. 31
3. místo               MIVARDI CZ                                                      sou. um. 43,5
4. místo               MO ČRS Jindřichův Hradec „A“                 sou. um. 45
5. místo               MO ČRS Nové Strašecí Colmic                   sou. um. 47
6. místo               RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.              sou. um. 48
7. místo               MO ČRS Praha 10 – Vinohrady                  sou. um. 49
8. místo               RSK Cortina Sensas Brno                             sou. um. 52
9. místo               MO MRS Třebíč Sensas                                sou. um. 64,5
10. místo             MO Choceň – Přeštice                                 sou. um. 68
11. místo             MO Kolín Colmic                                             sou. um. 71
12. místo             MILO Loštice „A“                                            sou. um. 76

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

dsc_8713.jpg
dsc_8715.jpg
dsc_8721.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.