1. kolo 1. ligy LRU plavaná - Nežárka

Zpět na Závody
28. 6. 2016 - První kolo I. ligy se konalo nedaleko Jindřichova Hradce na řece Nežárce mezi Horním a Dolním Ždárem. Týmy vstupovaly do prvního závodu s velkým očekáváním. Jak se jim dařilo, a jak probíhalo letošní první kolo naší nejvyšší týmové soutěže v plavané, se dozvíte z následující reportáže.
dsc_1559-1.jpg

První kolo I. ligy se konalo nedaleko Jindřichova Hradce na řece Nežárce mezi Horním a Dolním Ždárem. Týmy vstupovaly do prvního závodu s velkým očekáváním. Jak se jim dařilo, a jak probíhalo letošní první kolo naší nejvyšší týmové soutěže v plavané, se dozvíte z následující reportáže.

Jako pořadatel bylo určeno při posledním kole první ligy v minulém roce družstvo Milo Loštice, které toto kolo uspořádalo ve spolupráci s družstvem MO ČRS Jinřichův Hradec.

dsc_1456.jpg

Závodní trať na řece Nežárce patří mezi oblíbené závodní tratě v ČR. Každoročně se zde uspořádá několik závodů v plavané. Hloubka na závodním úseku je asi 1,5m, přičemž řeka je široká zhruba 30 metrů. Břehy jsou dobře přístupné a na několika místech na břehu jsou vzrostlé stromy. Mezi úlovky zde poslední roky převládá cejn, který dorůstá až cca 1,5 – 2kg. V menší míře se na závodním úseku chytají úlovky plotic, jesenů, karasů ale také ouklejí.

 

dsc_1414.jpg
dsc_1428.jpg
dsc_1483-1.jpg

V pátek, kdy byl naplánován oficiální trénink, se na trať začali sjíždět první závodníci již v dopoledních hodinách. Po nakrmení základním krmením trvalo dlouhou dobu, než závodníci chytli první ryby. Nejvíce ryb se chytalo na sektoru A. Na ostatních sektorech však závodníci chytli za celý trénink pouze několik spodových ryb, a tak většina závodníků zkoušela chytat oukleje. K úspěšnému lovu ouklejí bylo zapotřebí, aby na lovné místo svítilo slunce, kdo seděl pod stromem, tak bohužel tolik úlovků nenachytal. Po pátečním tréninku bylo asi všem jasné, že kdo chytne o závodě cejna, nebude na tom o závodě špatně. Během tréninku někteří závodníci zkoušeli i lov na odhoz, avšak bez výrazného úspěchu.

 

dsc_1495.jpg
dsc_1515-2.jpg
dsc_1523.jpg

Sobotní sraz a následná prezence byla naplánovaná od 8 hodin. Již před touto hodinou se začali sjíždět první závodníci a následně si připravovali krmení a živé nástrahy. Jelikož bylo omezeno množství krmení na 15l, přičemž nebylo zapotřebí mít ani těch 15 litrů, většina závodníků namíchala tmavé až černé lehké krmení. Ideální kombinací pro tento závod byla kombinace krmení MIVARDI M1 plotice černá a MIVARDI M1 cejn. Hlína byla taktéž důležitá, a tak někteří závodníci dávali více hlíny než samotného krmení. Hlínu používali černou málo lepivou, aby ve vodě rychle pracovala. Množství živé nástrahy bylo taktéž omezeno na 2l živé nástrahy, přičemž malé patentky mohlo být maximálně 1l. Závodnici používali především malé patentky, kukly, ale i hnojáky a mrtvé červy. Na háčku převládala z velké části velká patentka.

 

dsc_1587-1.jpg
dsc_1567.jpg
dsc_1559-1.jpg

Jelikož je Nežárka velice pomalu tekoucí voda, tak se zde používají splávky od 0,1-1gr kapkového tvaru. Někteří závodníci měli připraveny i lízátka pro případ, kdy chtěli celou udici zastavit na lovném místě. Alternativou byly, jak už jsem zmínil oukleje, které se chytaly buď na dlouhý bič klidně i 6m, či se lovili na děličku. Blíže bohužel ouklej nenajela.

dsc_1549.jpg

Od první minuty závodu bylo jasné, že především v sektorech B a C to o moc velkých rybách nebude, a tak každý spodová ryba bude zlatá. Někteří závodníci se snažili ulovit nějakého cejna ze začátku závodu a poté již chytala pouze oukleje, což se ukázalo jako dobrá taktika. Podstatným prvkem v úspěšném lovu ouklejí bylo to, jak už jsem zmiňoval na začátku to, že vám bude během celého závodu na lovné místo svítit sluníčko. Na krajních sektorech velká ryba přijížděla od forhontů a tak bylo vidět, že závodníci, kteří seděli nejblíže k forhontu, měli nejvyšší váhy ulovených ryb. Avšak i ve středu startovního pole se našli rybáři, kteří nachytali velké váhy. V prvním závodě se v průměru nachytalo na závodníka přes 2300gr.

 

dsc_1630.jpg
dsc_1603.jpg
dsc_1660-1.jpg

Sektor A vyhrál s nachytanými 5950gr Láďa Žigo. Sektor B opanoval Petr Klásek, který nachytal 4330gr. Sektor C ovládl Radek Hron, který ulovil 11930gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Franta Hanáček, který nachytal 18340gr ryb. Úvodní závod 1. kola se nejlépe vydařil závodníkům MIVARDI CZ Mohelnice, kteří se součtem umístění 13 vyhráli sobotní závod. Na druhém místě se umístilo se součtem umístění 15 družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver. Se součtem umístění 17 se umístilo na třetím místě družstvo MILO Loštice.

 

dsc_1662-1.jpg
dsc_1677-1.jpg
dsc_1679-1.jpg

Nedělní obloha přivítala závodníky sluníčkem, ale přes den se zatáhlo a bylo pod mrakem.

Losování probíhalo od 7:30 a probíhalo pro I. ligu trochu netradičním způsobem. Klasický forhont, za který se bere buď první, nebo poslední místo startovního úseku se na Nežárce nově braly první a poslední dvě místa na závodním úseku. Jinak losování probíhalo standartní cestou – špatná a dobrá místa a závodníci z jednoho družstva vždy sedí na každém sektoru na stejném čísle. Závod začal v 10:30, a jak už jsem zmínil, tak obloha a počasí nebylo nakloněné lovu ouklejí, a tak většina závodníků ještě před samotným začátkem závodu vymýšlela taktiku: „jak chytit cejna“. Někteří závodníci se opět odhodlali k náhodnému lovu ryb pomocí odhozového prutu, ale tento styl lovu moc úlovků nepřinášel. Přesné a jemné chytání na děličku bylo úspěšnější. Velký počet ryb však závodníkům ať už po záseku nebo během zdolávání spadlo, a tak předčasná radost z velké ryby na háčku byla předčasná. Nejlépe se s těmito nástrahami během lovu na sektoru A vypořádal Lukasz Gorecki Kacper, který ulovil 12100gr ryb. Sektor B vyhrál Radek Hron, který nalovil 14290gr ryb. Na sektoru C vyhrál s nachytanými 20340gr ryb Láďa Žigo. Sektor D vyhrála Bára Bačinová, která ulovila 22970gr ryb. Nedělní závod se nejlépe vydařil závodníkům MIVARDI CZ Mohelnice se součtem umístění 11. Se součtem umístění 12 se na druhém místě v nedělním závodě umístilo družstvo RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver. Na třetím místě se umístilo v nedělním závodě družstvo MILO Loštice se součtem umístění 18.

 

dsc_1696-1.jpg

Celkové výsledky po 1. kole I. ligy jsou uvedeny v následujícím přehledu.

1. místo           MIVARDI CZ Mohelnice                                         sou. um. 24
2. místo           RS Crazy Boys MO Hustopeče Maver                sou. um. 27
3. místo           MILO Loštice                                                           sou. um. 35
4. místo           MO ČRS Nové Strašecí Colmic                          sou. um. 41
5. místo           RSK Pardubice Colmic                                        sou. um. 52
6. místo           MO ČRS Jindřichův Hradec „A“                           sou. um. 56
7. místo           MO ČRS Vysoké Mýto                                           sou. um. 59
8. místo           RSK Cortina Sensas Brno                                  sou. um. 59,5
9. místo           RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.          sou. um. 61
10. místo         MO Kolín Colmic                                                   sou. um. 66,5
11. místo         MO MRS Uherské Hradiště  Preston                sou. um. 71,5
12. místo         MO MRS Třebíč Sensas                                      sou. um. 71,5

dsc_1704-1.jpg

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.