1. kolo 1. ligy LRU plavaná - Žadlovice

Zpět na Závody
19. 5. 2014 - O prvním májovém víkendu se konalo 1. kolo naší nejvyšší týmové soutěže I. ligy v lovu ryb udicí na plavanou. Jako závodní trať byla vybrána vodní nádrž v obci Žadlovice nedaleko Loštic. O nejvyšší příčky se opět ucházelo 14 družstev ze všech koutů naší republiky složených ze 4 závodníků.
p1070717.jpg

O prvním májovém víkendu se konalo 1. kolo naší nejvyšší týmové soutěže I. ligy v lovu ryb udicí na plavanou. Jako závodní trať byla vybrána vodní nádrž v obci Žadlovice nedaleko Loštic. O nejvyšší příčky se opět ucházelo 14 družstev ze všech koutů naší republiky složených ze 4 závodníků.

Na této závodní trati se již třetím rokem konají pohárové závody, které se v jarních měsících těší velké oblibě mezi závodníky. Kapacita této trati je 63 závodníků, což bohatě postačuje potřebám první ligy. Při letošním ročníku mezi úlovky převládali malé plotičky, ale také ,,bonusoví,, cejni, které celkovou váhu výrazně navyšovali. Průměrná váha na jednoho závodníka byla 2 446 gr. Závodníci, kteří zde závodili o 14 dní později v rámci prvního kola I. ligy, se tak mohli těšit na velice technické chytání a jemné braní malých ryb doplněné o hrubší chytání větších ryb. Jak už jsem zmínil, v úlovcích převládají plotičky, které mají v průměru 30gr a cejni kteří v průměru váží 300-600gr. Ojedinělým úlovkem, který však výrazně zvyšoval celkovou ulovenou váhu, jsou kapři a karasi v průměru mezi 500 gr – 1,5kg.

 

dsc_2858-1.jpg

Závodní sektory A a B jsou na straně vodní nádrže, kde se nachází rybářská chata. Specifikem je, že sektor A je navíc rozdělen na dva podsektory, jelikož nad nádrží vedou dráty vysokého napětí, a tak v rámci bezpečnosti závodníků je vynecháno asi 60 metrů. Prvních 6 míst na sektoru A (A1 – A6) je osamostatněno u hráze vodní nádrže. Na těchto místech dosahuje hloubka od 1,5m – 2,5m a jsou tak nejhlubším místem, kde závodníci chytají. Zbylá místa na sektoru A navazují na vedlejší sektor B. Další dva sektory C a D jsou na protějším břehu. Hloubka na ostatních místech kromě již zmíněných míst na sektoru A dosahuje maximálně 1 metru. Břeh je dobře přístupný bez vyšší vegetace, přičemž na protějším břehu od rybářské chaty jsou vzrostlé stromy, které však nijak nebránily lovu závodníků.

 

dsc_2691.jpg
dsc_2694.jpg
dsc_2734.jpg

Při pátečním tréninku, který začínal již ve 12 hodin, začínal pomalu sílit vítr, který byl asi největším protivníkem závodníků během celého víkendového chytání. Závodníci se postupně sjížděli na předzávodní trénink, avšak i na konci tréninku zůstalo pár míst volných, jelikož někteří závodníci dorazili až v sobotu ráno. Při tréninku závodníci zkoušeli nejčastěji lov na děličku ať už plnou délku (13m) či zkrácenou (od 6m). Splávky na děličku se používaly lehčí kolem 0,5gr, ale při silném větru při silném proudění někteří závodníci zkoušeli i daleko těžší splávky i okolo 3gr. Lov na bič, který se zdál rychlejší, než lov na děličku byl silně ovlivněn větrem. V případě, kdy to vítr dovolil a nebyl tak silný v nárazech, závodníci mohli chytat na bič, avšak takových to chvílí, kdy by bylo bezvětří nebylo mnoho během celého víkendu. Poslední technikou, která byla hojně využívaná, byl lov na odhozové pruty. Anglické splávky na odhoz se používali lehčí kolem 8-10gr. Hloubka na odhoz byla o něco málo větší než na děličku kolem 1,2m.

 

dsc_2735-1.jpg
dsc_2761-1.jpg
dsc_2842.jpg

Sobotní ráno nás přivítalo zataženou oblohou a mírným větrem, který bohužel během dne zesiloval. Závodníci se postupně sjížděli k nádrži a k rybářské chatě, kde probíhala registrace i následné losování. Ještě před samotným losováním bylo zapotřebí připravit krmení a živé nástrahy. Ty byly omezeny množstvím 1,5l a z toho maximálně povoleným množstvím malé patentky bylo 0,5l. Na této vodě nebylo zapotřebí velkého množství živých nástrah, neboť takové množství ryb v nádrži ani nežije. Mezi nejčastějšími nástrahy byli již zmíněná malá patentky, dále kukly a v neposlední řadě červi různých barev a velikostí (velké červy, pinkies, červené, žluté, bílé, oranžové atd). Na háček se často používala velká patentka. Při systému losování se v první lize využívá losovací tabulka, a tak se jeví losování jako jednoduchá činnost, avšak dost otázek k samotné losovací tabulce vyvolala ta možnost sedět jeden den místo od forhontu a druhý den sedět na forhontu, když byla v minulém roce rozlišována ,,dobrá,, a ,,špatná,, místa. Sobotní první závod nového ročníku I. ligy byl ve znamení na sektorech C a D chytání spíše malých plotiček doplněných o občasné chytání větších ryb. Na protějším břehu, kde byly sektory A a B se spíše chytali jen větší ryby – cejni, karasi, kapři apod. Nejvyšší váhu 9880gr na sektoru A nachytal Josef Kosmák. Sektor B vyhrál Luca Pergreffi s váhou7415gr. Sektor C s průměrnou nejnižší váhou vyhrál Roman Pokorný, který nalovil  4660gr. Poslední sektor D vyhrál s nejvyšší váhou celého víkendu na forhontu sedící Pepa Konopásek, který nalovil 14160gr ryb. Sobotní závod vyhrálo s nejnižším součtem družstvo RSK Pardubice Colmic se součtem 6. Na druhém místě se umístilo družstvo MO MRS Třebíč Sensas se součtem 15 a na třetím průběžném místě skončilo domácí družstvo Milo Loštice se součtem 22.

 

dsc_2851.jpg
p1070717.jpg
p1070756.jpg

Na neděli byl naplánován druhý závod víkendového 1. kola I. ligy. Již od časného rána foukal svěží vítr. Závodníci si od rána připlavovali krmení, které bylo omezeno na jeden závod na 12 litrů. Většina závodníku míchala krmení tmavší barvy, ve kterém bylo dostatek konopí a dalších komponentů zejména pro lov plotic. Na tuto vodu se jeví jako ideální kombinace krmení MIVARDI M1 plotice tmavá v kombinaci s MIVARDI M1 ploticí velkou. Tuto směs je však zapotřebí doplnit o hlínu zejména tmavší barvy a většina závodníků měla připravenou i samostatnou hlínu, do které přidávali malé patentky popř. ještě kukly či samotné červy. Po losování a nanošení věcí na vzdálenější místa mohl začít o půl jedenácté závod, který byl na úlovky chudší než ten včerejší sobotní. Malé plotičky už skoro vůbec nebrali a tak se závodníci pokoušeli všemožnými způsoby chytit alespoň ty větší ryby. Většina závodníků ze startovního pole zkoušela štěstí i na odhoz a někteří byli i úspěšní. Z odhozu se dařili ulovit karasi či menší kapry, kteří svou vahou výrazně přispívali k lepšímu umístění. Nejlépe se s těmito nástrahami dokázal na sektoru A vypořádat Martin Zrůstek, který ulovil 3445gr. Sektor B ovládl Michal Bezega s nejvyšší váhou 7135gr. Sektor C vyhrál Láďa Konopásek, který nachytal 4420gr ryb a poslední sektor D vyhrál Radek Hron, který na forhontu nalovil 4260gr ryb. Nejlépe se nedělní závod povedl opět družstvu RSK Pardubice Colmic, které se součtem 15 vyhrálo o pouhý bod před druhým družstvem z nedělního závodu MIVARDI CZ, které se součtem 16, avšak vyšší nalovenou váhou v nedělním závodě porazilo třetí družstvo ČRS MO Česká Lípa MIVARDI.

 

dsc_2864.jpg
dsc_2870.jpg
dsc_2879.jpg

I. liga pokračuje druhým kolem za 14 dní na velice známé trati v Pasohlávkách. Pro lepší přehlednost je přidána ještě malá tabulka s celkovými výsledky družstev po 1. kole I. ligy.

Celkové výsledky po 1. kole I. ligy jsou následující:

1. místo RSK Pardubice ,,A,, Colmic sou.  21
2. místo MO MRS Třebíč Sensas sou.  47
3. místo MIVARDI CZ sou.  50
4. místo ČRS MO Česká Lípa Mivardi sou.  55
5. místo MO ČRS Nové Strašecí Colmic sou.  57
6. místo MO ČRS Jinřichův Hradec ,,A,, Colmic sou.  57
7. místo RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas sou.  58
8. místo MO ČRS Praha 10 –Vinohrady – Mivardi sou.  64
9. místo RSK LIPANI - Mivardi Třebechovice p.O. sou.  67
10. místo MO ČRS Jindřichův Hradec ,,B sou.  67
11. místo Milo Loštice sou.  68,5
12. místo RSK Cortina Sensas sou.  69
13. místo MO MRS Uherské Hradiště Preston sou.  77,5
14. místo MO ČRS Choceň – Přeštice Mivardi sou.  82

RSK LIPANI – Mivardi Třebechovice p.O.

dsc_2882-1.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.