2. kolo 1. ligy LRU plavaná - Sedlčánky

Zpět na Závody
7. 7. 2015 - Po krátké přestávce byla v termínovaném kalendáři pro rok 2015 opět naplánovaná první liga a to konkrétně 2. kolo, které se konalo 13. a 14 června a pořadatelství bylo přiděleno týmu MO ČRS Praha 10 - Vinohrady, které toto kolo uspořádalo na Labi nedaleko obce Sedlčánky. Jak se vedlo jednotlivým týmům, se dozvíte z následující reportáže.
wp_20150613_16_18_48_pro.jpg

Po krátké přestávce byla v termínovaném kalendáři pro rok 2015 opět naplánovaná první liga a to konkrétně 2. kolo, které se konalo 13. a 14 června a pořadatelství bylo přiděleno týmu MO ČRS Praha 10 - Vinohrady, které toto kolo uspořádalo na Labi nedaleko obce Sedlčánky. Jak se vedlo jednotlivým týmům, se dozvíte z následující reportáže.

Labe v Sedlčánkách je závodní trať, kde hloubka jak na děličku, tak na odhoz se pohybuje v rozmezí 4-5m, voda je mírně tažná samozřejmě záleží na průtoku Labe, ale v termínu konání první ligy byl bohužel průtok malý, a tak Labe téměř neproudilo. Závodní trať je dobře přístupná, břehy jsou upravené, a jelikož bylo i málo vody na některých místech se dalo usadit sedačku až téměř k vodě. Na závodní trati nejsou žádné překážky ani rozdělení, a tak všech 48 závodníků sedí tzv. v lajně. Co se týká rybí obsádky, tak zde převažují cejni, cejnci, plotice, oukleje, ale i kapr či sumec.

 

img_2559.jpg

Při pátečním tréninku si valná většina závodníků musela vysekat okolí svého místa, avšak bez větších problémů se to podařilo, a tak závodníci byli této činnosti zbaveni v sobotní přípravě. Během tréninku se většina závodníků zaměřovala na lov na odhozové či boloňkové pruty, ale na závodní trati bylo vidět i několik děliček či ouklejových bičů. Oukleje bohužel moc nespolupracovaly ani při tréninku ani během závodu, neboť jezdily v hejnech a nezdržovaly se na jednom lovném místě příliš dlouho, proto závodníci chytli max 3-4ks, a pak museli zase počkat, než přijede další hejno. Kdo chtěl vyhrát svůj sektor, tak rozhodně na oukleje nemohl vsadit, avšak lovem ouklejí celý závod by určitě žádný závodník sedící v prostředních sektorech nic nepokazil a skončil by někde uprostřed pořadí svého sektoru. Lovná vzdálenost na odhoz byla kolem 30m, někdo chytal dál někdo blíž. Bylo důležité dobře nakrmit a pak se jen soustředit, až přijde nějaký záběr na odhoz a ten proměnit. Na trati se během tréninku vytáhli i pěkní cejni kolem 1,5kg váhy, kteří byli tzv. bonusovkou k ostatním úlovkům. Na sektoru A, který se nachází při příjezdu na trať, se během tréninku nachytalo nejvíce ryb – i přes 20ks na závodníka. Naopak směrem protiproudu až na sektor D se úlovky počítali v kusech a nepomohlo k tomu ani střídání montáží, sestav, ladění udic apod. Bylo ale zřejmé, že na konci tréninku se ryba posunuje nejen od spodního forhontu, ale také že najíždí z horního forhontu a rybáři mohli alespoň doufat, že v sobotu uloví i nějakou spodovou rybu uprostřed závodní tratě.

 

wp_20150613_12_55_04_pro.jpg

Při sobotním losování zbývalo rozluštit, jak si 4 týmy, které ještě v letošním roce neseděly na forhontu tyto 4 místa během sobotního a nedělního místa rozdělí. Nakonec v sobotu na forhontu seděla družstva MO ČRS Jindřichův Hradec „A“ a Milo Loštice. Losovalo se pomocí losovací tabulky, která pro tento závod byla jednoduchá a to tak, že všichni závodníci z jednoho družstva měli stejné číslo na každém sektoru např. A3, B3, C3 a D3. Jelikož se na oblast okolí Sedlčánek měla odpoledne přihnat bouřka, tak se organizátoři rozhodli posunout celý časový harmonogram o hodinu dříve a závod měl začít z původně plánovaných 13 už ve 12 hodin. To mohlo nějakému týmu přidělat starosti, ale všichni nakonec vše stihli. Od 10 hodin tedy začala příprava. Během ní si závodníci připravovali všechny svoje pruty a další náčiní. Závod probíhal od 12 do 16 hodin. Ze začátku závodu se dařilo závodníkům zejména na odhozové pruty nalovit nějaké ryby především cejnky a cejny, ale poté především v prostředních sektorech ryby moc nespolupracovali. Důsledkem toho bylo to, že někteří závodníci sáhli i po ouklejových bičích a snažili se ulovit nějaké oukleje. Zhruba hodinu před koncem závodu se přihnala bouřka a opět se potvrdilo, že po bouřce ryby berou více a tak některým závodníkům ryba najela zhruba na posledních 20 minut a svoje úlovky několikrát navýšili. Sektor A vyhrál s nachytanými 7640gr ryb Tomáš Heřmánek. Sektoru B dominoval Pepa Konopásek, který ulovil 7170gr ryb. Sektor C vyhrál Michal Flanderka, který nachytal 3770gr ryb. Poslední sektor D vyhrál Láďa Žigo, který ulovil 12860gr ryb. Nejlépe se sobotní závod povedl družstvu RSK Pardubice Colmic, které se součtem bodů 13 vyhrálo. Na průběžném druhém místě se umístilo družstvo MO ČRS Nové Strašecí Colmic, které zaostalo za vítězným družstvem pouze o 1 bod, jejich součet bodů tedy byl 14. Na třetím místě se umístilo družstvo MO Kolín Colmic, které dosáhlo součtu 21 bodů.

 

wp_20150614_11_39_24_pro.jpg
wp_20150614_12_39_33_pro.jpg
wp_20150613_16_18_48_pro.jpg

Nedělní sraz po 7 hodině a následné losování proběhlo velice rychle. Už dopředu se vědělo, která družstva budou sedět na forhontu a ostatní družstva si prohodila tzv. dobrá a špatná místa. Během přípravy nebyla vidět na závodním úseku snad ani jediná rozbalená dělička, všichni závodníci se soustředili na lov na odhozové pruty. Závodníci očekávali větší úlovky než v sobotním závodě a to se potvrdilo. V průměru se oproti včerejšímu závodu nachytalo o cca 3,5kg více. V závodě se ryby chytali v pravidelnějších intervalech. U některých závodníků to během závodu spíše vypadalo, že se dávají na modlení, aby chytili nějakou rybu, protože byly slyšet hesla jako „mňam mňam“ apod. Jak už jsem zmiňoval na začátku této reportáže, kdo vytáhl bonusového cejna o váze cca 1,5kg si polepšil. Sektor A vyhrál Michal Bezega, který ulovil 15290gr ryb. Sektor B vyhrál Láďa Konopásek, který nachytal 10980gr ryb. Sektor C vyhrál s nalovenými 14080gr ryb Pepa Konopásek. Roman Foret, který ulovil 11600gr ryb vyhrál sektor D. Nedělní závod vyhráli závodníci z družstva RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas se součtem bodů 12. O pouhý bod – 13 bodů nasbíralo družstvo RSK Pardubice Colmic. Na třetím místě se umístilo družstvo RSK Lipani Mivardi Třebechovice pod Orebem, které dosáhlo součtu bodů 15.

img_2563.jpg
img_2565.jpg
img_2574.jpg

Po delší prázdninové přestávce nás čeká pokračování 1. ligy v Hradci Králové. Jak druhé kolo I. ligy zamíchalo pořadím, se můžete přesvědčit v následující tabulce.

1. místo               RSK Pardubice Colmic                                   sou. um. 55
2. místo               RSK Crazy Boys MO Hustopeče Sensas sou. um. 65
3. místo               RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice p.O.              sou. um. 87
4. místo               MO ČRS Nové Strašecí Colmic                   sou. um. 89
5. místo               MO ČRS Jindřichův Hradec „A“                 sou. um. 93
6. místo               MIVARDI CZ                                                      sou. um. 99,5
7. místo               RSK Cortina Sensas Brno                             sou. um. 100
8. místo               MO Kolín Colmic                                             sou. um. 120
9. místo               MO ČRS Praha 10 – Vinohrady                  sou. um. 127
10. místo             MILO Loštice „A“                                            sou. um. 130
11. místo             MO MRS Třebíč Sensas                                sou. um. 139,5
12. místo             MO Choceň – Přeštice                                 sou. um. 143

RSK LIPANI MIVARDI Třebechovice pod Orebem

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.